November 27
Done
30. Wanneer verkoop je een aandeel? | €178.300

30. Wanneer verkoop je een aandeel? | €178.300

🎙️
Eén super succesvol aandeel kan voor 99 procent van je rendement zorgen. Maar dan moet het je wel lukken om 'm vast te houden. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, omdat we al snel de (emotionele) neiging hebben om ons portfolio te herbalanceren. In deze aflevering bespreken Pim en Milou wanneer je een aandeel wel of juist niét moet verkopen en the art of not selling.
Dank je wel Thijs voor het delen van dit artikel in de community. Een groot gedeelte van de aflevering bespreken we dit artikel. Aanrader om goed door te lezen!
It requires you - for the most part - to do nothing. No tinkering, no trimming, no re-balancing of all sorts. Simply buying and waiting for years to let the story play out.
In aflevering 18 heb ik verteld dat ik een aandeel Adyen en Tesla heb verkocht omdat dit aandeel vanwege de hoge groei een te groot deel mijn (groei)portfolio is gaan uitmaken.
Dit lijkt in te gaan tegen het op de power-law distribution (of: pareto principle) gebaseerde concept om nooit je 'winnaars' te verkopen.
One of the most powerful concepts in portfolio management is to let your winners run. Simple, yet very difficult to execute.
Het voelt heel logisch om een deel van je winst op een winnaar op enig moment 'veilig' te stellen en te spreiden over andere aandelen, maar na het lezen van het artikel The Art of Not Selling kan je daar een andere blik op hebben.
High-level context --> power-law distribution is van toepassing op de aandelenmarkt, en betekent dat naar verloop van tijd een paar winnaars in je portfolio (zeg, 20%) de overgrote meerderheid van de waarde van je portfolio gaan vertegenwoordigen (zeg, 80%).

'Het concept' zit al in een S&P500 ETF

Dit zie je bijv. in de S&P500 (ETF), waarvan de toegenomen waarde van het grootste gedeelte kan worden toegeschreven aan een paar techreuzen. Dit blijkt ook uit onderzoek naar meerdere indices, waaruit blijkt dat alle van de in de afgelopen >20 jaar behaalde winst, is gegenereerd door 25% van de aandelen. De andere aandelen zijn op termijn bijna allen verliesgevend. Dit effect werkt alleen als de index is gebaseerd op beurswaarde.
Als je steeds een deel van je winst op 'winnaars' afroomt om die te spreiden over andere aandelen, voelt dat heel logisch, maar je beweegt dan eigenlijk alleen maar naar het gemiddelde toe. Je ontneemt jezelf dan eigenlijk de kans om de index te verslaan.
Natuurlijk weet niemand zeker welk aandeel een winnaar is, en welke niet! Het is wel goed om dit concept te begrijpen en misschien nog even te lezen voordat je overweegt een aandeel te verkopen.

Venture Capital model

Zelf ben ik al redelijk bekend met deze vorm, het komt uit de Venture Capital wereld waar één investering voor het rendement in het hele fonds moet zorgen. Peter Thiel, aangehaald in het artikel, omschrijft dit concept ook in het boek Zero-to-One.

Herbalanceren

Als je niet herbalanceert dan eindigt je portfolio erg geconcentreerd. Dit idee staat vrij haaks op het balanceren van je portfolio. Je zou wel kunnen herbalanceren tussen asset classes en niet zozeer binnen de categorie aandelen. Naar mijn idee ligt het volledig aan je strategie, het beoogde rendement en je risico dat je ervoor wil lopen. Geen enkele strategie is heilig. Neem alle beste stukjes en maak het eigen.
My thesis today, is that your worst investing decisions are likely to be decisions to sell a stock too soon!

Mijn inzichten

Ik koop sneller bij van aandelen die gedaald zijn of minder hard gegroeid. Echte winnaars koop ik minder snel, tot niet bij. Hier ga ik beter op letten!
Posities sluiten van mijn verliezers gaat mij aardig af. Hier moet ik wel op blijven letten als ik een kleinere portfolio heb.
Ik zoek nog naar de balans tussen verschillende strategieën. Winnaars laten lopen staat in sommige gevallen haaks op value beleggen waar ik kijk naar wat het echt waard is. Bij bedrijven die hard groeien lopen de waarderingen soms enorm op. Tesla is een mooi recent voorbeeld. Netflix is in het verleden ook twee keer ruim boven een koers/winst verhouding van 400 geweest.
Ik moet mijn sensoren aan hebben om de komende jaren een topper te spotten. Het kan compleet het rendement van je portfolio op zijn kop zetten.
Een goede belegger heeft een leuke hobby. Niks doen is anders zo lastig. Ik vermoed dat ik op een gegeven moment ook soort van 'stop' met beleggen. Dan is mijn reis voltooid en heb ik een sterk portfolio. Hier kan ik dan af en toe naar kijken. Dan ga ik iets anders doen, leren koken lijkt mij wel wat. Dat kan ook lekker compounden over tijd.
Met welk gemiddeld rendement per jaar ben ik tevreden? En welk risico wil ik daarvoor lopen? Deze twee vragen moet ik de komende tijd nog goed beantwoorden voor mezelf.

Vriend van de Show & PDT

We hebben een update uitgevoerd in de data. Geen nieuwe dataset, daar zijn we ook nog mee bezig, maar een update van de bestaande data. Elk uur worden de koersen geupdate van alle bedrijven die we nu al hebben. Eerst deden we dat elke paar dagen. Je portfolio overzicht is nu nog actueler. Uiteindelijk is het doel om richting realtime te gaan. We kunnen helaas niet alles tegelijk.
Wil je ook Vriend van de Show worden en toegang krijgen tot de Portfolio Dividend Tracker? Meld je aan op onderstaande link bij 'Word Vriend'.

Nieuws

Prosus heeft in de zes maanden tot en met september van dit jaar voordeel gehad van de coronacrisis. De omzet is met 32% gestegen tot $12,7 mrd. De operationele winst steeg 43% tot $2,7 mrd. De vrije kasstroom steeg van $14 mln naar $370 mln. Vooral de maaltijdbezorging deed het goed. Het belang in Tencent speelt nog steeds een grote rol in de cijfers van Prosus.
De beurswaarde ligt met zo'n €150 mrd nog altijd ruim onder de waarde van het belang in Tencent. De notering aan de beurs in Amsterdam had als voornaamste doel het wegwerken van deze onderwaardering. Door meer Europese beleggers aan te trekken hoopte Prosus het gat kleiner te maken.
Eind oktober aangekondigd dat het voor $5 mrd aan eigen aandelen gaat inkopen, van zowel Prosus zelf als het Zuid-Afrikaanse moederbedrijf Naspers. Daarmee hopen ze de onderwaardering terug te brengen.
Na Pfizer en Moderna is nu ook AstraZeneca met een coronavaccin gekomen. Bij alle vaccins ligt de effectiviteit rond de 90%. Het lijkt wel of er elke maandag een nieuw vaccin uitkomt. De corona-achterblijvers profiteren hier maar al te goed van. Shell is in een kleine 4 weken met 54% gestegen, KLM met 77%, ING met 49% en Unibail-Rodamco-Westfield met 86%.
Niet alleen Tesla heeft een spectaculair beursjaar, dat geldt ook voor de Chinese concurrentie. Beleggers nemen hiermee een groot voorschot op de transitie naar elektrisch rijden. De verkopen van elektrische auto's zullen hard blijven stijgen, maar voor massale adoptie is meer nodig, stelt Goldman Sachs.
Bedrijven waar beleggers veel vertrouwen in hebben: Xpeng, Nio, Tesla en Li Auto. Xpeng is dit jaar al 7500% gestegen en Nio 1400%. Dan is Tesla nog bescheiden met 550%.

Portfolio

Transactie: 1 verkocht en 3 gekocht
Apple positie volledig gesloten (40 stuks) Apple voelt altijd als een savebet, ik denk niet dat je daar snel verkeerd aan doet. Hetzelfde geldt voor Microsoft. Ik vind drie grote jongens; Apple, Microsoft en Facebook iets te veel van het goede. Alibaba kan ik misschien ook wel meetellen. Het zijn de drivers van de S&P500. Ik vind dat je altijd minimaal 1 van de grote jongens in je portfolio moet hebben. Overtijd kan dat veranderen, dat ligt aan de waardering. Ik heb er een mooi rendement op gepakt van 44%.
Alibaba = 5 stuks gekocht Nadat ik het gekocht heb is het direct gedaald, ik heb even op min 17% gestaan. Dit komt vooral doordat Jack Ma de founder en CEO in de clinche lag met de Chinese autoriteit om zijn andere bedrijf Ant-group. Ik weet nog weinig van China maar vermoed dat dit een iets te overdreven reactie is. Ik heb een klein beetje bijgekocht.
Prosus = 11 stuks gekocht Om dezelfde reden ging Prosus naar beneden door hun belang in het Chinese Tencent. De reden waarom ik het heb gekocht blijft hetzelfde.
Just Eat Takeaway = 12 stuks gekocht De afgelopen twee weken is het met 16% gedaald. Soort van tegenbeweging met veel andere aandelen. YTD staat het 3,5% in de plus. Ze hebben dit jaar weer een enorme groei laten zien. Je kan wel zeggen dat de groei niet meegenomen is in de koers. Ik kan de 'angst' wel begrijpen in dit aandeel. Volgens mij zit er ook nog een hoop onzekerheid in of de fusie tussen Grubhub wel positief gaat uitpakken. De groei van JET komt voornamelijk door overnames en die pakken gemiddeld gezien negatief uit. Jitse Groen heeft ondertussen wel bewezen dat hij weet hoe je overnames en fusies aanpakt. Een ander punt is dat JET nog steeds niet winstgevend is. Komt natuurlijk vooral door de overnames. Ik vermoed dat veel beleggers hierdoor wegblijven. Als deze lijn wordt doorgezet moet het eind 2021 wel voor het eerst winstgevend worden als ze geen overnames meer gaan doen.
Ontvangen dividend: € 33
Unilever = € 33
Portfolio waarde: € 178.300

Reviews

Goedemiddag, Ik ben net toegetreden tot het verschijnsel podcasten. Dus zomaar eens op een podcast geabonneerd naar aanleiding van een radio uitzending. Prima werk en erg leuk. Ik ben ooit eens (10 jaar geleden) begonnen met 10 aandelen Ajax en 10 aandelen KPN. Die staan bij ING. Daar ben ik niet vet van geworden! Ik wil nu eens een gooi doen met ETF's. Maar ben ik daar op mijn leeftijd (70) niet te oud voor? En kunnen Ajax en KPN meegenomen worden naar DEGIRO? Groeten, - Eric
Dank je wel Eric, voor de moeite die je erin steekt om een mailtje te sturen. Het doet mij goed dat je een trouwe Ajax supporter bent. Het is zeker mogelijk om aandelen mee te nemen naar een nieuwe broker. Vaak zijn daar extra kosten aan verbonden, rond de 10 euro per regel. Meestal is het goedkoper om het aandeel zelf te verkopen bij ING en weer te kopen bij DEGIRO. Het ligt natuurlijk wel aan de grootte van de positie.
70 jaar, ik vind het zo leuk dat u luistert. Volgens de gemiddelde levensverwachting heeft u nog 11,5 jaar te leven. We hopen natuurlijk allemaal op veel langer. Zelfs op uw leeftijd kan je beleggen. Hou er wel rekening mee dat u het alleen doet met geld dat u kunt missen. Je kan het ook combineren met een Obligatie ETF of Dividend ETF. Op uw leeftijd zal ik alleen niet te veel risico meer nemen. Geld uitgeven kan ook heel leuk zijn!

Beleggen met geleend geld Vraagje: In een eerdere podcast gaf je aan dat het onverstandig is om te beleggen met geleend geld. Maar, als je een hypotheek hebt, en tegelijkertijd gaat beleggen, geldt dat dan eigenlijk niet als beleggen met geleend geld? Immers, je zou ook je hypotheek gedeeltelijk kunnen aflossen. Gegroet, - Alexander (Groot fan van de show!)
Leuke vraag! Ik begrijp de gedachte ook wel. Wat er vaak bedoeld wordt met 'niet beleggen met geleend geld' is dat je beleggingen je onderpand zijn. Als er een beurscrash is dan kan je onderpand in een keer met 30% afnemen. De kans is dan groot dat je een margin call krijgt. Je moet gaan bijstorten. Vaak heb je dat niet waardoor je genoodzaakt bent om aandelen te verkopen.
In het geval van een hypotheek is je onderpand je woning. Zolang je maandelijks aan je aflosverplichting voldoet is het prima. Ik vind het weer een ander verhaal als je een aflossingsvrije hypotheek hebt. Dat betekent zolang je een hypotheek hebt en op vakantie gaat of een e-ink scherm aan de muur hangt je dat ook met geleend geld doet.

[5-sterren door Ralfinho] Interessant onderwerpen in makkelijke taal Mijn eerste podcast abonnee. Heerlijke podcast om te luisteren. De taaie stof wordt perfect uitgelegd in een makkelijke taal. Zelf gestart met ETF. Ik ben van mening dat mensen met een inleg budget van 200 p/m meer profijt hebben aan een ETF dan losse aandelen.
Dank je wel voor je review! Daar ben ik het wel met je eens. Helemaal als je net begint en nog geen startkapitaal hebt. Een hele fijne manier om de markt in te gaan. Je kan later altijd nog bepalen om met een klein deel een los aandeel te kopen.

Volgende week gaan we het hebben over 'Hoe het voor mij begon (met Alex Otto)'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.

Word Vriend

Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €5 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com

Pim's portfolio

► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen

JB updates op Instagram

► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen