31. Hoe het voor mij begon (met Alex Otto) | € 176.800

31. Hoe het voor mij begon (met Alex Otto) | € 176.800

🎙️
De man waardoor het grote avontuur voor Pim allemaal begon, begenadigd belegger Alex Otto, is te gast. Wat volgt: een gesprek over de lessen die hij leerde in zijn 40-jarige carrière, en wat een bizar beursjaar het was voor jonge beleggers om in te stappen. En kan Pims portefeuille de goedkeuring van Alex ervaren oog wegdragen? Deel 1 van een tweedelige serie met de voormalig Delta Lloyd-beleggingsbaas.
Onze gast Alex Otto heeft voor zijn pensioen een afscheidsinterview gehad in het Financieele Dagblad. Daarin blikt hij terug op een 40-jarige carrière als belegger. We zijn bijzonder vereerd dat hij te gast is in onze show. Wat kunnen wij, Jonge Beleggers leren van Alex?
Wil je nog meer verdieping in wie Alex is, lees dan onderstaande artikel op Management Scope. Het artikel komt uit 2009. Meer dan 11 jaar geleden maar nog steeds interessant. Helemaal als je beseft dat het vrij direct na / op het einde van de kredietcrisis is.

Vriend van de Show & PDT

Vriend van de Show, het platform dat voor ons onder andere de donatie regelt heeft een update gedaan. We ondersteunen nu ook belgische bankrekeningen via BanContact. Ik weet dat er veel Belgische luisteraars zijn, jullie zijn ook van harte welkom.
Voor de luisteraars die later zijn ingeschakeld. Het is beter om bij aflevering 1 te beginnen. We zijn samen met de Vrienden van Jong Beleggen een Portfolio Dividend Tracker aan het ontwikkelen. Met een platform kunnen we je verder helpen door bijvoorbeeld:
Inzicht te geven in sectorverdeling, valuta, regio, een performance grafiek en een vergelijking met indices en andere Jong beleggers.
Een profiel te kiezen wat voor belegger je bent of wil zijn. Samen gaan we dan je portfolio opbouwen.
We kunnen targets per sector instellen waardoor je kan zien waar je te weinig exposure hebt.
We kunnen jouw portfolio over dat van alle andere Jong Beleggers heen leggen en helpen om een aandeel te selecteren in een bepaalde sector. Dit gaat ook werken voor ETF beleggers die daarnaast ook losse aandelen hebben.
We vragen hiervoor een donatie van €5 per maand. Omdat het product nog ontwikkeld moet worden mag jij meedenken en kijken in de keuken! De donatie moet helaas per jaar betaald worden omdat anders de transactiekosten per maand te hoog worden. Lijkt het je wat?

Nieuws

Het regende records op de financiële markten in november. De verwachtingen over de vaccins tegen corona zijn hooggespannen. Terecht, menen analisten, er is nog volop ruimte voor herstel. De index die de wereldwijde aandelenhandel meet, stond maandagavond 13,2% hoger dan aan het begin van de maand en stevende daarmee af op de beste maand ooit.
Alex, wat voor jaar is dit voor jou?
Sinds dit weekend is Unilever een volledig Britse onderneming. De verhuizing naar Londen kan verstrekkende gevolgen hebben. De aandeelhouders van Unilever kunnen mogelijk een exitheffing van €11 mrd krijgen.

Portfolio

Transactie: Nee
Ontvangen dividend: € 42
MSC Industrial Direct = € 31 LTC Properties = € 11
Portfolio waarde: € 176.800

Reviews

Nick over 'Shopify aandeel'. Samengevat: Shopify is een Canadees e-commerce bedrijf. Ze zijn heel innovatief en lenen onder andere ook geld uit aan startende ondernemers.
Dank je wel voor je bericht Nick, ik ben het zeker met je eens dat Shopify een prachtig bedrijf is. Tot nu toe doet Shopify het ook erg goed dit jaar, 220%. Ze zijn goed gepositioneerd met e-commerce. De vergelijking met Amazon zie ik nog niet helemaal. Als ondernemer kan je een account aanmaken bij Shopify en voor een vast bedrag per maand heb je direct een complete webshop online. Je hoeft alleen maar je eigen product in te voeren. Naast het maandelijkse bedrag profiteert Shopify ook mee bij elke transactie. Het verschilt per betaling maar vaak tussen de 1-2% en een vaste fee van 20 - 30 cent.
Ongeveer elke twee jaar verdubbeld de omzet, ook het verlies verdubbeld. Tot op heden maken ze nog geen winst. De omzet zit nu rond de 1,5 miljard. Ik heb Shopify al een tijd op mijn watchlist staan. Vaak bij goede aandelen, zijn ze erg duur. Koers/winst verhouding van 650.

[5-sterren door Caspar K] Statische analyse Dag Pim en Milou! Ik luister nu sinds 2 weken jullie podcast, en ben nu bij aflevering 12. Hoewel ik nog niet alles heb gehoord, zag ik tussen de afleveringstitels nergens ‘statische analyse’ staan, het beleggen op basis van analyse van grafieken (patronen herkennen etc). Ik vroeg me af of jullie / Pim hier ervaring mee hebben / heeft en zo ja, wat is jullie mening hierover? Ga zo door, heerlijk om naar te luisteren als beginnend belegger! Groet Caspar
Dank je wel voor je review en de 5 sterren Caspar. Ik vermoed dat je bedoeld 'technische analyse'. We hebben het kort besproken in aflevering 13 'fundamentele analyse'. Je kan een technische analyse als een soort van tegenpool van fundamentele analyse zien. Bij een technische analyse bestudeer je grafieken van historische reeksen aandelenkoersen in combinatie met historische informatie uit de markt om uitspraken te doen over toekomstige koersen in de effectenmarkt. Het is dus allemaal erg korte termijn gefocust.
Persoonlijk heb ik het idee dat technische analyse veel beter door een computer gedaan kunnen worden. Fundamentele analyse zijn veel lastig omdat het gaat over een langere periode en er wordt naar veel onderdelen gekeken waar een computer moeite mee heeft. Bijvoorbeeld toekomstige ontwikkeling sector of hoe het management is.

Volgende week gaan we het hebben over '40 jaar beleggingservaring / Mr. 5% (met Alex Otto)'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.

Word Vriend

Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €5 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com

Pim's portfolio

► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen

JB updates op Instagram

► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen