November 27
Done
32. 40 jaar beleggingservaring / Mr. 5% (met Alex Otto) | € 180.700

32. 40 jaar beleggingservaring / Mr. 5% (met Alex Otto) | € 180.700

🎙️
Pim en Milou praten verder met professioneel belegger Alex Otto die in zijn carrière de bijnaam 'mr. 5 percent' had. Waarom kreeg hij die? En waarom hecht Alex niet zoveel aan het verslaan van de markt'? Een gesprek over aanmerkelijk belang, de dotcomhype en de toekomst van technologie.
Dit is deel 2 van ons gesprek met Alex Otto. Heb je deel 1 (aflevering 31) gemist, raden we je aan om die eerst te luisteren.
Onze gast Alex Otto heeft voor zijn pensioen een afscheidsinterview gehad in het Financieele Dagblad. Daarin blikt hij terug op zijn 40-jarige carrière als belegger. We zijn bijzonder vereerd dat hij te gast is in onze show. Wat kunnen wij, Jonge Beleggers leren van Alex?
Wil je nog meer verdieping in wie Alex is, lees dan onderstaand artikel op Management Scope. Het artikel komt uit 2009. Meer dan 11 jaar geleden maar nog steeds interessant. Helemaal als je beseft dat het vrij direct na / op het einde van de kredietcrisis is.

Calouste Gulbenkian (5%)

Calouste Sarkis Gulbenkian (29 maart 1869 - 20 juli 1955) was een Brits zakenman en filantroop van Armeense afkomst. De Calouste Gulbenkian Stichting is zijn belangrijkste erfenis.
Gulbenkian werd geboren in Scutari in het Ottomaanse Rijk. Hij studeerde aan het King's College in Londen. Na zijn studie was hij betrokken bij de oprichting van Shell (1907). In 1902 werd hij genaturaliseerd tot Brits onderdaan. Gulbenkian vergaarde een enorm fortuin, onder meer dankzij de aandelen in oliemaatschappijen die hij hielp oprichten ('Mr. Five Percent').

Vriend van de Show & PDT

De laatste weken zijn we druk bezig met veel updates aan de achterkant. Onder andere meerdere dataleveranciers aan het koppelen zodat we richting de 100% dekking gaan en de mogelijkheid hebben om in de toekomst richting realtime data te gaan. Waar we ook mee bezig zijn is om niet alleen de transacties bij DEGIRO te importeren maar ook al het ontvangen dividend. Met een mooi woord; we zijn de importer aan het aanpassen. Ik vermoed dat we volgende week een prachtig vormgegeven dividend overzicht kunnen laten zien.

Nieuws

Tesla wil 5 miljard ophalen met verkoop aandelen. De fabrikant van elektrische auto's wil maximaal 5 miljard dollar ophalen met de verkoop van aandelen. Het geld zal worden gebruikt om investeringen te doen in de productiecapaciteit.
De beurskoers van Tesla is dit jaar zeer sterk gestegen, wat Tesla de mogelijkheid biedt om flink munt te slaan uit de verkoop van aandelen. De beurswaarde van het bedrijf van topman Elon Musk is nu meer dan 600 miljard dollar. Tesla wordt later deze maand opgenomen in de breed samengestelde S&P 500.

Portfolio

Transactie: 3 aandelen verkocht en 5 aandelen bijgekocht
Verkocht | Preferred Apartment Communities
Verkocht | Main Street Capital
Verkocht | Bank of Nova Scotia
Bijgekocht | Digital Realty Trust
Bijgekocht | Realty Income Corp
Bijgekocht | JPMorgan Chase
Bijgekocht | Bank of America
Bijgekocht | Alibaba Group
Portfolio weer verder verkleind, maar het geld wel in dezelfde sectoren gehouden. De komende maanden ga ik hiermee door. Uiteindelijk wil ik niet meer dan 20 holdings bezitten. Ik heb nog wel even te gaan, momenteel heb ik er 42.
Ik had 4 posities in de financiele sector. Dat vind ik te veel. MAIN en BNS heb ik gesloten en het geld overgezet naar de posities die ik al had, JPM en BAC.
Ik geef de voorkeur aan JPM maar wil niet één bank bezitten, BAC vind ik een mooie nummer twee. Ik verwacht in de toekomst mijn positie in JPM iets meer uit te breiden.
MAIN is echt een hoog dividend aandeel maar een lastiger bedrijf om goed te begrijpen. Ik snap daar de dynamiek niet zo goed van. Van de drie die overblijven vind ik BNS het minst innoveren en heeft ook de slechtste resultaten behaald tijdens corona.
Wat mij erg opviel bij JPM en BAC is dat er ook nog goede rendementen werden gemaakt tijdens de hoge beweeglijkheid, dus ook in slechte tijden kunnen ze geld verdienen. Ze zijn dus niet alleen afhankelijk van de rente zoals de banken in Europa. JPM maakt in goede tijden 36 miljard winst per jaar. Dat is echt ongekend hoog. De huidige koers/winst wordt alleen maar aantrekkelijk als ze volgend jaar weer een goed jaar kunnen draaien. Beide aandelen staan nog YTD -15% en hebben een prima dividend.
Alibaba heb ik gekocht van mijn dividendinkomsten. De € 3k die ik elke maand bijstort moet ik nog uitgeven. Ik vind het momenteel lastig om aantrekkelijk gewaardeerde bedrijven te vinden.
Ontvangen dividend: € 77
Pfizer = € 29
United Parcel Service = € 15
Southern = € 34
Portfolio waarde: € 180.700

Reviews

Deze week geen reviews of mailtjes van luisteraars.

Volgende week gaan we het hebben over 'Opties, futures en andere derivaten (met Paul Wigt)'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.

Word Vriend

Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €5 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com

Pim's portfolio

► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen

JB updates op Instagram

► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen