November 27
Done
34. Goede voornemens | € 181.100

34. Goede voornemens | € 181.100

🎙️
Milou en Pim nemen het afgelopen beleggingsjaar door en blikken vooruit. Ook bespreken we het behaalde rendement van Pim van vorig jaar. Wat kunnen we verwachten van bedrijven als JustEat, Alibaba en het hoogstwaarschijnlijk beursgaande WeTransfer? Pim onthult een belangrijke stap in zijn carrière. Het belooft een spannend jaar te worden.
Daar zijn we weer! Waarom doen we dit ook alweer? We maken content om iedereen gemotiveerd te houden met investeren. We geven geen compleet baanbrekende inzichten. Wij zorgen er voor dat je er meer mee bezig bent en je relatie met geld en investeren waarschijnlijk veranderd. Ik doe hetzelfde, en daar praten Milou en ik elke week over. Mijn reis is nog maar net begonnen.
Ik ben geen echte content maker; Dit jaar gaan we weer terug naar het begin, mijn beleggingsreis vervolgen. Nog meer de diepte in om te leren. Je kan een nog transparantere en 'kwetsbare' Pim verwachten.

Het jaar van Milou

Milou heeft een uitdagend jaar gehad. Eigen podcast bedrijf begonnen en voor het eerst gaan beleggen. Ze had nooit gedacht dat ze elke maand geld zou inleggen om te beleggen. Haar portfolio bestaat nu uit twee ETF's: S&P en China (tech).

Het jaar van Pim

Voor het eerst geen bedrijf te runnen!
Nieuwe passie; beleggen
Echt een bizar jaar om te starten met beleggen
Podcast maker geworden!
Nieuw bedrijf begonnen; PDT
Plannen 2021
Elke week een boek lezen; 52 per jaar. In 2014 heb ik dat al eens eerder gedaan. De leukste boeken ga ik natuurlijk met jullie delen.
Nog meer leren over beleggen en dan vooral bedrijven analyseren
Dit ga ik dit ook delen in de podcast. Ik wil nog meer de diepte in gaan.
Strategie bijschaven
Dividend 60% en 40% groei past p dit moment niet goed bij mij. Dividend wordt kleiner en ga meer verschuiven richting value. Later meer hierover.
Verkleinen van mijn 42 holdings.
PDT uitbouwen naar een stabiel product voor alle Vrienden
Fysieke bijeenkomst organiseren voor alle Vrienden

Rendement 2020

Ik heb een fantastisch eerste jaar gehad. Echt fout kon ik het dit jaar ook niet doen omdat alles vanaf maart alleen maar omhoog is gegaan. 23 maart vorig jaar stond ik op min € 32.000. Op dat moment was ik nog maar 3 maanden aan het beleggen. Daarna is het volledig goed gekomen.
Winst van € 27.389 waarvan € 3.148 aan dividend. Er zijn meerdere manieren om rendement te berekenen. De meest makkelijke manier is het totaal belegd vermogen te delen door het rendement in euros. Dan kom ik uit op 17,9%. De manier die het meest wordt gebruikt is door het ingelegd vermogen te wegen. Elke maand telt voor 1/12 mee. Stel je legt € 1.200 in op 1 juli. Dan kan deze inleg maar 6 maanden (6/12) rendement maken. De € 1.200 heeft een weging van € 600.
De weging op mijn storting is € 125.056. Dat kom ik uit op een rendement van 21,9%.
notion image
notion image

Nederlandse toppers 2021 volgens Vrienden van de Show

We hebben in de community in de laatste week van december gevraagd welke Nederlandse aandelen het goed gaan doen in 2021. Er is massaal gestemd. Iedereen mocht één keer stemmen op drie Nederlandse bedrijven. Zowel large, mid en small caps.
Top 10
1.
Just Eat Takeaway (38,9%)
2.
ASML (27,7%)
3.
Prosus (27,1%)
4.
Adyen (19,4%)
5.
Ahold (18,8%)
6.
Alfen (18,1)
7.
CMcom (16%)
8.
Royal Dutch Shell (15,3%)
9.
Basic-fit (11,1%)
10.
Accsys (8,3%)
Er is een duidelijke verwachte winnaar voor 2021 binnen de community. Ook dit jaar verwachten we een groei in technologie. Alleen Shell en Basic-fit staan in de top 10 als verliezers van vorig jaar. Technologie is erg goed verantwoord onder de verwachte winnaars.

Vriend van de Show & PDT

Data data data! Ik vermoed dat we nu wel op 95% dekking zitten. Dat is nog niet genoeg. We zijn nu een vierde leverancier aan het aansluiten en daarmee hopen we richting de 100% dekking te gaan. Als we de data compleet hebben, gaan we ons volledig focussen op het ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten

Nieuws

De medeoprichter van internetgigant Alibaba heeft zich sinds zijn kritiek op de Chinese overheid nergens meer vertoond. Na Ma's uitlatingen werd de beursgang van Ant Group - voor een derde van Alibaba - afgeblazen. Sindsdien zijn er allerlei signalen dat de Chinese overheid tornt aan de macht van bedrijven als Alibaba.
China kijkt net als de VS en Europa nauwlettender naar de macht van de grootste techbedrijven. Alibaba kreeg vorige week te horen dat een mededingingsonderzoek start naar de vermeende praktijk om kleinere bedrijven en winkels te dwingen alleen via het Alibaba-platform te verkopen.
De Amsterdamse bestandenverstuurdienst WeTransfer praat met banken over een beursgang. Het bedrijf overweegt een notering aan de beurs in Amsterdam.
We moeten nog wel even wachten. De IPO wordt halverwege dit jaar verwacht. Het bedrijf is naar eigen zeggen al sinds 2013 winstgevend. Ik ben erg benieuwd naar de waardering. Nog meer tech op de Nederlandse beurs!

Portfolio

Transactie: Geen
Portfolio waarde: € 181.100

Reviews

[5-sterren door Lararomanov] Deze podcast is goud waard Dit wordt ook mijn eerste recensie ever. Ontdekte de podcast tijdens mijn zoektocht naar informatie over beginnen met beleggen. Ben al een stuk verder gekomen maar niets haalt het bij deze laagdrempelige en fun hoorcolleges. Vooral de rollen die de twee hosts vertegenwoordigen; pim vertelt alles wat je moet weten en Milou vraagt alles wat je wilt vragen. Ben nu bij aflevering 16 en stukje bij beetje leer ik steeds meer. Heb een deGiro account en een ‘oefen-aandeeltje’ van Aegon. Ga begin januari echt beginnen. Spannend en vooral heel leuk! Milou en Pim, ga zo door, wat jullie doen is meer waard dan alle bedrijven in de S&P 500 bij elkaar :-) groetjes, Lara
Wat leuk om te horen, het blijft bijzonder om te horen hoeveel invloed we hebben met onze podcast. We blijven voorlopig nog wel even doorgaan.

Titel: niet te oud om te starten met beleggen Hallo Pim en Milou, Met groeiende interesse ben ik jullie podcast aan het luisteren, inmiddels ben ik bij aflevering 26. Heel leuk en informatief, complimenten! Mijn 21-jarige zoon, slimme jongen, is al vanaf zijn 18e aan het beleggen. Ik had altijd het idee dat het niks voor mij was, en sowieso veel te ingewikkeld. Maar jawel, dankzij jullie super goede uitleg, het lezen van een boek over starten met beleggen, en allerlei artikelen op internet, heb ik vandaag de stap gewaagd en heb ik een rekening geopend bij DEGIRO!! Gelukkig had ik dus eerst nog de aflevering over obligaties geluisterd, ik had 15 van de 18 vragen goed, dus in 1x geslaagd. Mijn motto is ‘niet te oud om te starten met beleggen’. Deze maand word ik 60 jaar en ik ben van plan nog lang te leven. Dus een horizon van minstens 10 jaar moet lukken. Bovendien ben ik mij ook maar eens gaan verdiepen in de financiële situatie van mij en mijn partner als ik met pensioen ga: die blijkt er beter uit te zien dan verwacht, toch een leuke verrassing. Eigenlijk had ik altijd een hekel had aan al het gedoe met geld. Nu begin ik het zowaar leuk te vinden om me erin te verdiepen. En durf ik het aan om rustig een portfolio op te gaan bouwen met een verantwoord deel van mijn spaargeld. Heel leuk ook dat ik met mijn zoon kan gaan praten over onze beleggingen! Hartelijke groeten, Marianne
Wat lijkt mij dat leuk om samen met je zoon over beleggen te praten. En heel goed dat je je niet laat leiden door je leeftijd. Beleggen is voor iedereen. Heel veel succes!

Volgende week gaan we het hebben over 'Beleggen in vastgoed via REITs'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.

Word Vriend

Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €5 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com

Pim's portfolio

► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen

JB updates op Instagram

► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen