November 27
Done
40. Het perspectief van een directeur (met Matthijs Storm, CEO Wereldhave) | € 201.400

40. Het perspectief van een directeur (met Matthijs Storm, CEO Wereldhave) | € 201.400

🎙️
Een kijkje in het brein van een baas. Hoe gaat de CEO van een beursgenoteerd bedrijf om met aandeelhouders, en waar kan een belegger op letten bij het beoordelen van een management? Dat en meer bespreken Pim en Milou met Matthijs Storm, CEO van vastgoedbedrijf Wereldhave. In het nieuws: de beursgang van Coolblue.

Wie is Matthijs Storm?

Al vroeg in zijn loopbaan koos Matthijs voor een carrière in het vastgoed. Na het behalen van zijn vwo-diploma in Heerlen trekt hij naar het naburige Maastricht voor een studie bedrijfseconomie. Gedurende deze studie kiest hij voor vastgoedvakken en schrijft hij zijn scriptie over Nederlandse koopwoningen als beleggingscategorie voor institutionele beleggers.
Met een universitaire graad op zak beland Storm in 2003 bij Kempen & Co als analist van Europese vastgoedaandelen. Tweeënhalf jaar later maakt hij de overstap naar Fortis Bank om zijn eerste managementrol te vervullen. Storm wordt aangesteld als hoofd van het vierkoppige Europese vastgoedanalistenteam. Een jaar later steekt hij de Noordzee over om als portfoliomanager bij CBRE Clarion Securities aan de slag te gaan. In Londen is de Limburger verantwoordelijk voor investeringsbeslissingen met betrekking tot vastgoedbeleggingen op het Europese vasteland.
Matthijs Storm (41) is benoemd voor een termijn van vier jaar als CEO van Wereldhave. Een van de jongste CEO's van Nederland. Tevens is hij aandeelhouder van Wereldhave. Een ideale gast omdat Matthijs ook 15 jaar institutionele belegger is geweest.

Wereldhave

Wereldhave is een Nederlandse beursgenoteerde onderneming die investeert in vastgoed. Wereldhave is opgericht in 1930 en heeft beleggingen in vastgoed, vooral in winkelcentra. De huuropbrengsten en waardestijgingen van deze gebouwen vormen het resultaat van Wereldhave.
In 2020 werd belegd in de volgende landen: Nederland (37%), België (36%) en Frankrijk (27%). De beleggingsportefeuille van Wereldhave is per eind 2020 onderverdeeld in de volgende sectoren: Winkelruimte (96%) en kantoren (6%).
De nieuwe strategie van Wereldhave draait om het transformeren van klassieke winkelcentra naar Full Service Centers. “One-stop locaties waar boodschappen doen, winkelen, vrijetijdbesteding, ontspanning, sporten, gezondheid, werken en andere dagelijkse behoeften samen komen.”

Nieuws over Wereldhave

De achtergrond van Storm moet helpen de relatie met de aandeelhouders te verbeteren, stelt een woordvoerder van Wereldhave. 'Hij moet Wereldhave succesvol maken, ook in de ogen van aandeelhouders.'
[mei 2019] Aandeelhouders vragen zich hardop af of Wereldhave niet beter kan stoppen. De beurskoers van Wereldhave is de afgelopen jaren flink gedaald. Met een prijs van net boven de €22 staat het aandeel meer dan 50% onder de intrinsieke waarde van het bedrijf. Die is voor een groot deel gebaseerd op de waarde van de panden.

De volgende vragen worden onder andere behandeld

1.
Wie is Matthijs Storm?
2.
Zijn ervaring als analist en belegger
1.
Hoe kijkt hij tegen de huidige markt aan en wat vindt hij van onze podcast?
3.
Wat doet Wereldhave
1.
Vastgoed heeft het zwaar en zit in een transitie
4.
Het onderwerp: Het perspectief van een directeur
1.
Wat zijn je top prioriteiten als CEO?
1.
Op volgorde: Wie zijn je belangrijkste stakeholders?
2.
Is het anders dan een niet beursgenoteerd bedrijf runnen? Zo ja, wat is er anders?
3.
Heb je als CEO ook aandelen en koop je ook actief bij?
1.
Als dat niet gebeurt, hoe moet een belegger dat beoordelen?
4.
Hoe ga je om met koersgevoelige informatie, (voor)wetenschap van insiders en strenge AFM/beursregels rondom persberichten en updates.
5.
Hoe werkt een cijferseizoen? (reporting cyclus)
6.
Wat doet het intern als analisten van bijvoorbeeld banken de koersdoelen van het bedrijf naar beneden bijstelt en op houden of verkopen zet?
7.
Hoe gaat het top management om met koersschommelingen? Welke impact hebben die schommelingen op de eerder uitgezette strategie van het bedrijf? Welk signaal geeft dit voor het management? Wanneer ben je als CEO 'in paniek'?
5.
Management (belangrijk onderdeel voor beleggers om te beoordelen)
1.
Wat wil jij uitstralen als management?
2.
Ben je actief bezig om dat goed over te laten komen bij beleggers?
3.
Waar moet een jonge belegger volgens jou op letten als hij of zij het management van het bedrijf moet beoordelen (vanaf de computer)?
6.
Verschillende soorten aandeelhouders, hoe ga je daar mee om?
1.
Jonge beleggers (koersgroei)
2.
Traditionele (oude) beleggers (cashflow / dividend)
3.
Activisitische beleggers

Vriend van de Show & PDT

❤️
Ook deze week willen we weer alle nieuwe Vrienden van de Show bedanken! Het blijft bijzonder, elke week weer.

Nieuws

Shell

Shell verwacht dat zijn wereldwijde CO₂-uitstoot heeft gepiekt in 2018. Het bedrijf gaat de komende jaren meer inzetten op koolstofarme producten, maar blijft voorlopig wel vooral in fossiel investeren, met name gas. Shell wil het geld dat daarmee wordt verdiend uitkeren aan aandeelhouders en gebruiken om te investeren in klimaatvriendelijke groeimarkten. Ultieme doel: in 2050 netto geen CO₂-uitstoot meer.
Als een bedrijf in transitie gaat, komt er een hoop onzekerheid bij kijken, daar houden beleggers niet van. Veel beleggers zullen daarom de kat uit de boom kijken en voorlopig Shell links laten liggen. De onzekerheid is ook wel gegrond. Olie is een extreem lucratieve business met hoge marges, blijven deze marges nog wel in stand na de transitie? En wie gaat straks de transitie betalen? De huidige aandeelhouders?
Een ander bizar gevolg van deze ontwikkeling zou kunnen zijn dat juist de grote oliemaatschappijen die tot op heden een lange neus hebben getrokken naar de energietransitie – Exxon, Chevron – en vol zijn blijven inzetten op het oppompen van fossiele brandstoffen, weleens als de grote winnaars uit de strijd kunnen gaan komen. Net als de staatsoliemaatschappijen die weinig last hebben van de maatschappelijke druk om minder in fossiel te investeren. Juist bedrijven als Shell, BP en Total, die onder grote maatschappelijke druk wel gedwongen werden de draai naar meer schone energie te maken.

Coolblue

Coolblue maakte woensdag bekend dat de omzet vorig jaar met 34% is gestegen naar €2 mrd. Donderdag volgde het bericht dat wordt nagedacht over een beursgang.
Voor het geld hoeft Coolblue het niet te doen. Er is genoeg in kas. Oprichter en bestuursvoorzitter Pieter Zwart (51%-belang in het bedrijf) heeft een beursgang nooit uitgesloten, maar hij heeft evenmin dringende redenen om te cashen. Sterker, hij wil de grootste aandeelhouder blijven.
Het idee van de beursgang moet daarom zijn gekomen van de andere aandeelhouder, investeringsmaatschappij HAL, dat in 2016 instapte voor 20% en zijn belang daarna uitbreidde naar 49%. Dat HAL het nu tijd vindt om te cashen, heeft ongetwijfeld veel, zo niet alles te maken met de huidige coronarally. Aandelenkoersen staan op recordhoogte, of schurken daar tegenaan. Beleggers hebben bovendien veel belangstelling voor alles wat met technologie en de nieuwe economie te maken heeft.
De gemiddelde omzet multiple van alle genoemde sectorgenoten ligt rond de 3. Daarmee zou Coolblue een imposante €6 mrd waard zijn. Voor alle aandeelhouders van Ahold Delhaize kan deze beursgang interessant zijn omdat het een waarde kan geven aan Bol.com. Ahold nu vertegenwoordigt een waarde van 26 miljard.

Amsterdam is hot

De Amsterdamse beurs is razend populair onder bedrijven die een beursnotering willen. Er is in anderhalve maand al meer geld opgehaald dan jaarlijks in de afgelopen vijf jaar. De volgende bedrijven verwachten een beursgang dit jaar:
Coolbue
Universal Media Group Tencent 20% eigenaar, haha
WeTransfer
Allfunds
MessageBird
Dutch Star Companies Two (SPAC)
Crystal Peak (SPAC)
InPost (al op de beurs)
ESG Core (SPAC, al op de beurs)

Portfolio

Transactie: Nee
Portfolio waarde: € 201.400
In mijn portfolio Sheet heb ik een extra tabblad bijgemaakt genaamd 'Returns'. Daarin bereken ik de winst per jaar waarbij ik rekening hou met wanneer er geld is ingelegd. Dit geeft een beter beeld van het rendement. Deze manier van berekenen gaan we straks ook inbouwen in de Portfolio Dividend Tracker.

Reviews

Hi Milou en Pim! Ik ben echt mega fan van jullie podcast. Kijk er ieder donderdag naar uit. Ik zou graag een keer jullie mening willen horen over 2 dingen: 1. De markten zitten op een all time high en blijven echt enorm stijgen sinds de dip in maart 2020. Hoe bescherm je je portfolio tegen een beurs bubbel, waarvan sommigen zeggen dat die rond de zomer komt. 2. Ik vind het super interessant hoe jij je verdiept in bedrijven en op basis daarvan handelt. Wat ik best vaak zie, is dat goed of slecht nieuws niet per definitie hogere of lagere koersen betekent. Maw het sentiment bepaalt vaak de koers van een aandeel. Hoe lees je het sentiment in de markt en/of bij grote beleggers? (want die sturen de koers uiteindelijk denk ik) Zijn er volgens jou indicatoren wat het sentiment wordt en of er wordt gekocht of verkocht? Ik hoop dat ze aan bod komen. Dank voor jullie super mooie initiatief! Groet, Bram
Niemand weet wanneer er een crash komt, laat staan of we in een bubbel zitten. Er zijn natuurlijk altijd mogelijkheden om jezelf iets te 'beschermen'. 1) Neem een cashpositie, bijvoorbeeld 10-20% van je belegd vermogen. 2) Let meer op waardering, sommige aandelen zijn nu zo duur zoals Tesla, Fastned en een hoop duurzame aandelen. Bouw daarom bijvoorbeeld daar de positie iets van af en beleg het in meer defensieve aandelen zoals een supermarkt, telecom, etc. Zelf leg ik steeds meer de focus op bedrijven die een extreem sterk en duurzaam concurrentievoordeel hebben. In moeilijke tijden worden zij vaak gezien als 'veilige' havens.

Sentiment indicatoren

Er zijn meerdere sentiment indicatoren, hieronder omschrijf ik er drie die veel gebruikt worden: VIX index, Shiller PE en de 'Buffett-barometer'. Alle indicatoren geven hetzelfde aan: de markt is overgewaardeerd en uitzonderlijk hoog.
VIX is het ticker-symbool en de populaire naam voor de CBOE Volatility Index van de Chicago Board Options Exchange, een populaire maatstaf voor de verwachting van de aandelenmarkt van volatiliteit op basis van S&P 500-indexopties. De media gebruikt voor deze index graag de term angstindex. Het is vaak voor velen nog onduidelijk wat deze volatility index exact weergeeft.
De ontwikkeling van de CBOE VIX wordt verdeeld in drie categorieën:
De CBOE VIX index beweegt op het niveau tussen 0 en 20 - er is weinig volatiliteit in de markt, beleggers zijn bullish en hebben vertrouwen in de S&P 500 en de Amerikaanse economie
De CBOE VIX index beweegt tussen 20 en 30 - beleggers beginnen zich zorgen te maken over wat de waargenomen volatiliteit met zich mee kan brengen. De opwaartse trend zou zich kunnen voortzetten maar dit zou tevens een keerpunt kunnen zijn en een mogelijke reversal kunnen inluiden.
De VIX index koers beweegt tussen 30 en 100 - dit duidt op paniek onder investeerders! De volatiliteit is bijzonder sterk en men moet rekening houden met mogelijke, scherpe correcties of zelfs een crash van de S&P en andere belangrijke aandelen & indices.
Aandelenkoersen gaan door het dak en zijn volgens waardebeleggers veel te duur. Om weer te geven hoeveel te duur, maakt Buffett graag een rekensommetje. Deel de waarde van alle Amerikaanse aandelen door het bruto binnenlands product en je hebt de 'Buffett-barometer'. Op de website Current Market Valuation houden ze hem bij. De laatste meting was op 11 februari toen alle in de Verenigde Staten genoteerde aandelen samen $49.500 mrd waard waren. Bij een bruto binnenlands product (bbp) van $21.700 mrd geeft dat een barometerscore van 228%. De 'Buffett-barometer' laat daarmee de hoogste stand ooit zien en is verder uitgeslagen dan in 2000, tijdens de internetzeepbel op de beurzen.
Shiller PE Ratio vergelijkt de gemiddelde winst van S&P 500 bedrijven van de afgelopen 10 jaar gecorrigeerd voor inflatie. Door een gemiddelde van 10 jaar wordt de business-cyclus genormaliseerd. De Shiller PE is nu 35.9, dat is 40.1% hoger dan de laatste 20 jaars gemiddelde van 25.6. De Shiller PE staat ook bekend als CAPE of cyclically-adjusted price-earnings. De uitkomst wordt ook gebruikt om te beoordelen of aandelenmarkten, in het algemeen, hoog of laag zijn gewaardeerd.
notion image
Bezos warns Amazon employees: ‘When the stock is up 30% in a month, don’t feel 30% smarter’
Iedereen maakt nu goede rendementen. Blijf alert, ga niet denken dat je nu een extreem goede beleggers bent. Blijf bescheiden!

Volgende week gaan we het hebben over 'Wat is een aandelen- & claimemissie?'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.