Er is veel gebeurd de afgelopen maand. Met een schuin oog heb ik het wel gevolgd, op sommige momenten was de krant een vorm van ontspanning. Door een maandje afstand te nemen, krijg je tijd om na te denken en te leren. In deze aflevering praten Milou en Pim bij, we hebben elkaar tenslotte een maand niet gezien. Verder delen we vier nieuwe inzichten die (in)direct gerelateerd zijn aan nieuws en gebeurtenissen afgelopen maand. We waren van plan om deze aflevering cyclische en turnaround aandelen te bespreken maar hebben al snel besloten dat we dit onderwerp doorschuiven naar volgende week.
Tech sell-off
De transitie van tech naar waarde / oude bedrijven is volledig doorgezet. Met onderliggend natuurlijk de inflatieangst en de volledige heropening van de economie. Vooral de hoog gewaardeerde tech aandelen (zonder winst) kregen een flinke tik. Sommige wel 50% vanaf het hoogste punt. Zelf heb ik dat ook gemerkt met Fastly en in een lichtere vorm met Trade Desk. Hier kan je direct een hoop van leren.
De meeste jonge beleggers (waaronder ook wij) hebben dit nog niet meegemaakt. Vanaf het moment dat ze zijn begonnen, is bijna alles omhoog gegaan. Af en toe een correctie van misschien 10 procent maar zeker nog geen 50 procent. Het kan daarom ook pijn doen om je volledige portfolio in het rood te zien.
Er is wel duidelijk een lijn te ontdekken in de aandelen die hard naar beneden zijn gegaan. Geen winst of zicht daarop maar wel hoog gewaardeerd en opgelopen. Dit is natuurlijk een cocktail voor een flinke daling. Het moment waarop je bent ingestapt is nu erg belangrijk voor je rendement op deze aandelen.
Gelukkig bestaat mijn portfolio maar voor een klein gedeelte uit zulke aandelen. In de tech sell-off gaan aandelen zoals Adyen en ASML vaak ook mee. Alleen niet in dezelfde vorm omdat ondanks de stevige waardering deze bedrijven wel goede winsten maken en er nog veel groeipotentie in zit. Voor mij blijft dat wel echt de sweet spot! Ik sluit niet uit dat ik helemaal geen aandelen meer in mijn portfolio ga nemen die geen winst maken maar dat zal altijd wel met een klein percentage zijn en ik ga veel meer letten op de waardering.
De 'kosten' van een strategiewijziging
Even geleden gaf iemand in de podcast aan of het niet beter zou zijn om geen strategie te wijzigen. Dat heb ik nu gemerkt. Natuurlijk een volledig terechte opmerking. In een van de eerste afleveringen had ik dat ook nog expliciet vermeld. Het maakt niet zoveel uit welke strategie je kiest, zolang je je er maar aan houdt. Regelmatig wisselen kan ervoor zorgen dat je elke keer op de top wisselt naar een strategie toe en andersom en dat consequenties heeft.
Qua YTD rendement loop ik nu achter op de index. Als ik mijn verhouding dividend / groei aandelen gehouden had, had ik het beter gedaan. Ik ben natuurlijk vrij recent overgegaan naar meer groei (GARP) en tech, precies voor het moment dat alles keerde naar waarde (dividend) en achterblijvers. Achteraf gezien misschien een ongelukkige timing. Mijn rendement dit jaar had veel hoger kunnen zijn. Ik ben blij dat het is gebeurd, hier leer ik van.
De theorie leer ik nu in praktijk. Het is erg belangrijk om aan één strategie vast te houden. Ook al reageert de markt volledig anders en denk je dat jouw strategie helemaal niet meer werkt; heb geduld, er komt een keerpunt.
Verder was het een bewuste keuze. Ongeveer de eerste drie jaar gaat het mij vooral om het leren beleggen en niet direct om het rendement. Anders had ik wel een ETF genomen. Om te leren moet je fouten durven maken, die gaan met beleggen (helaas) ten koste van rendement. Het uiteindelijke doel is natuurlijk wel om de markt te kunnen verslaan met mijn zelf samengestelde portfolio. Ik kan niet van mezelf verwachten dat ik dat direct kan.
De komende tijd ga ik lekker door met leren totdat ik op een strategie uitkom waar ik mij comfortabel bij voel en leuk blijf vinden om te beheren voor de komende tientallen jaren.
Betrouwbaarheid van het management
AT&T heeft iets nieuws aangekondigd. Samen met Discovery gaan ze een nieuw bedrijf vormen waar de focus 100% streaming is. Je kan het zien als een nieuwe streamingdienst, ondertussen is de naam ook bekend: 'Warner Bros. Discovery'. De aandeelhouders van AT&T krijgen 71% in het nieuwe bedrijf en aandeelhouders van Discovery 29%. Ze verwachten alles afgerond te hebben midden 2022. Ik vermoed dat in de tussentijd niet veel gaat veranderen in het aandeel. Verder hebben ze aangekondigd om het dividend flink te gaan verlagen. Voor veel beleggers in AT&T gaat de investmentcase drastisch veranderen. Uiteindelijk denk ik dat beide bedrijven er beter uitkomen maar omdat het bedrijf nu zo veranderd is, moet het maar net passen in je strategie.
Waar ik het eigenlijk over wil hebben is het management. Het voelt voor mij toch als een onverwachte sprong van het management. Even leek het erop dat AT&T een turnaround zou gaan worden. Na jarenlang mismanagement, slechte overnames en veel schulden had het de weg weer omhoog ingezet. Er zat immers groei in het aantal streaming abonnees. Je kan wel stellen dat in het verleden het management niet al te goed is geweest. In dat licht past deze 'actie' er ook nog wel bij.
Wat ik hiervan leer is dat een betrouwbaar en voorspelbaar management erg belangrijk is. Er zijn zoveel bedrijven, er is geen reden om voor minder dan goed management in je aandelenkeuze te gaan. Ik moet hier veel strenger op zijn voor mezelf. Management = belangrijk!
(Her)inversteringsmogelijkheden
In venture capital, in het Nederlands durfkapitaal, wordt er voor een investering voornamelijk gekeken naar total addressable market (TAM). Dit geeft de maximale potentie weer voor de investeringsmogelijkheid. Logisch natuurlijk, een grote markt heeft meer potentie dan een kleine markt. Met deze gedachten kan je ook kijken naar beleggingen in grotere bedrijven waar veelal minder risico in zit.
Het gaat dan vooral om de nieuwe markten waarin ze actief kunnen zijn en de winsten in hun bestaande markt aan het werk kunnen zetten tegen op zijn minst potentie op dezelfde marges. Vaak worden bedrijven groot doordat ze één ding erg goed doen, ook wel one-trick pony genoemd. Als aandeelhouder kan dit erg fijn zijn, focus is belangrijk als je marktaandeel wilt veroveren. Daarnaast is het makkelijker om een mooi verhaal te vertellen dat iedereen eenvoudig begrijpt. Al met al logisch en goed. Wat als de groei vertraagd of zelfs stagneert, wat ga je dan doen met de winsten? Direct weer herinvesteren zal over een lange periode niet dezelfde rendementen op geïnvesteerd kapitaal opleveren. Aandeelhouders zullen dan gaan sturen op share buyback of dividend. Het kopen van concurrenten zijn aandeelhouders over het algemeen niet zo happig op. De investmentcase van zulke bedrijven wordt naarmate ze steeds groter worden minder interessant. Netflix en Spotify zijn twee mooie voorbeelden en op zekere hoogte ook Facebook. Beleggers weten niet zo goed wat ze met Facebook aan moeten. Ja, het verdiend erg veel geld maar wat gaan ze daarmee doen? Een goede belegger kijkt naar de (her)investeringsmogelijkheden die Facebook in het bedrijf heeft. Wat je als aandeelhouder het liefste ziet is dat het bedrijf veel winst maakt met goede marges en dat direct weer kan herinvesteren in de onderneming. Als aandeelhouder zie je dit compounding effect graag.
Spotify en Netflix verdienen nu allebei aan abonnementen. Wat is hun volgende inkomstenbron? En heeft het een even grote TAM en marges?
Facebook is in ieder geval al jaren bezig om nieuwe inkomstenbronnen te genereren die even winstgevend zijn als de huidige advertentie inkomsten. Ze doen zo hard hun best dat ze elke jaar 19 miljard aan Research and Development uitgeven. Het moment dat Facebook tekenen laat zien van een nieuwe inkomstenbron met dezelfde TAM en marges krijgt het aandeel een compleet nieuw perspectief!
Zuckerberg lichtte vier sectoren uit waar Facebook op inzet: AR/VR, e-commerce, zakelijke communicaties (bedrijven die met klanten communiceren via WhatsApp of Messenger) en de zogenoemde creator-economie. Persoonlijk word ik erg enthousiast van e-commerce en creator-economie. Of het echt een grote en winstgevende markt gaat worden moeten we nog zien. Mocht het wel zo zijn, dan zullen alle analisten nog eens goed naar Facebook moeten kijken ;-).
Beleg je ook in grote bedrijven waar veel winst wordt gemaakt, bekijk dan ook zeker de herinvesteringsmogelijkheden en de mogelijke marges van de investeringen. Return On Invested Capital (ROIC) is een goede weergave van deze kracht.
Vriend van de Show & PDT
De afgelopen vier weken is er een hoop gebeurd in PDT, ondanks mijn afwezigheid. Het is nu mogelijk om je portfolio te verdelen in verschillende strategieën. Zo heb ik mijn portfolio verdeeld onder GARP, waardebeleggen en groei beleggen. Verdeel ook je aandelen onder in verschillende strategieën en filter vervolgens om je resultaten te zien per strategie. Met deze release hou je nog beter het overzicht van al je aandelen.
Strategieën (design update)
- Nieuwe pagina Strategieën beheren bereikbaar via 'Account > Strategieën beheren'.
- Kies één van de voorgestelde strategieën of voeg zelf jouw strategie(ën) toe.
- Voor elke strategie kan je kiezen uit een aantal kleuren en iconen.
- Bewerk strategieën die je hebt aangemaakt.
- Verwijder strategieën die je hebt aangemaakt.
Portfolio
- Filteren op strategieën.
- Bekijk de strategieën in jouw tabel met de nieuwe strategie kolom (toe te voegen via de knop 'Tabel indeling').
Nieuws
Inflatieangst
De inflatie in de eurozone is in mei op jaarbasis uitgekomen op 2,0%. Dat is iets hoger dan de 1,9% die economen hadden verwacht. Het is de eerste raming van de inflatie, later deze maand volgt de definitieve. Vooral energie leverde een bijdrage aan de prijsstijging. Dat heeft Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Commissie zojuist bekend gemaakt.
Vooralsnog denkt de Europese Centrale Bank dat de inflatie tijdelijk zal zijn. Volgende week komen de beleidsmakers van de ECB bijeen om een nieuw monetair besluit te nemen. Verwacht wordt dat zij het huidige beleid zullen handhaven.
Dat we nu inflatie hebben is niet gek. Pandemie-effecten zijn goed duidelijk, iedereen ziet de vraag aantrekken en gaat zijn voorraden weer op peil brengen. Opgekropte vraag bij consumenten, meer dan een jaar is het geld vastgehouden. Dit effect ga je straks goed zien bij vakantiehuisjes en een biertje op het terras. Monetair beleid zorgt ervoor dat de rentes laag blijven en er erg veel geld beschikbaar is. Vooralsnog allemaal tijdelijke effecten. Dit kan snel veranderen als de krapte op de arbeidsmarkt doorzet en de lonen omhoog gaan. Wanneer lonen omhoog gaan, gaan bedrijven dit weer doorberekeningen in het product. Hierdoor worden producten duurder waardoor lonen weer moeten stijgen, enzovoorts.
Shell en de klimaatzaak
Shell moet zijn CO2-uitstoot ten opzichte van 2019 met 45 procent terugdringen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag beslist. Daarmee komt een ontknoping in een zaak die door Milieudefensie en zes andere milieuorganisaties is aangespannen tegen het olie- en gasbedrijf.
De uitspraak is wereldwijd uniek. Nooit eerder verplichtte een rechtbank een groot oliebedrijf tot het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen.
Follow This
Bij de laatste aandeelhoudersvergadering op 15 april stemde bijna een derde van de Shell-beleggers voor een resolutie van de activistische aandeelhouder Follow This dat Shell zijn klimaatplannen moet versnellen. 30% is nog lang niet voldoende maar wel meer dan een verdubbeling vergeleken met vorig jaar waar Follow This 14% van de stemmen kreeg.
Rutger Bregman en Jesse Frederik hadden Jelmer Mommers te gast om een uur lang te praten over de uitspraak. Het is een evenwichtig gesprek waarbij idealen, realisme en feiten om elkaar heen dansen. Alle drie de heren zijn goed op de hoogte, zeer leerzaam.
Portfolio
Transactie: Nee
Portfolio waarde: € 205.400
Reviews
Gave podcast Pim, ik geef mijn oudste 2 kinderen 5 euro beleggingsfee per beluisterde aflevering (14 en 16 jaar ;-)), de jongsten van 6 en 9 moeten nog maar even wachten. Ga zo door. Gr. Robert
Wat leuk om te horen! Dan zullen de twee oudste niet blij zijn dat we even een pauze hebben genomen. Scheelt toch weer 15 euro haha.
Volgende week gaan we het hebben over 'Beleggen in cyclische en turnaround aandelen'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.
Word Vriend
Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €6,25 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com
Pim's portfolio
► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen
JB updates op Instagram
► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen