Het verhaal van asymmetrisch beleggen kom je vaak tegen bij turnarounds. Bedrijven die in vieze papieren zitten, het roer omgooien en opnieuw beginnen. Beleggen in turnarounds houdt de nodige risico’s in. Je hebt bedrijven die slagen in hun opzet en bedrijven die falen. Wanneer ze falen, verlies je geld. Maar wanneer ze slagen, kan je heel veel geld verdienen.
In deze aflevering behandelen we turnarounds tegelijk met cyclische aandelen. Echter is het laatst genoemde minder risicovol. Cyclische aandelen zijn aandelen van bedrijven die gevoelig zijn voor ontwikkelingen in de economische cyclus of conjunctuur. Aan de hand van de economische situatie of cyclus presteren deze aandelen.
Karakteristieken van cyclische aandelen
- Bedrijven waarvan de omzet en winst regelmatig stijgen en dalen bijv. auto's, luchtvaartmaatschappijen, staal, chemicaliën.
- Als ze uit een recessie komen en in een krachtige economie komen, bloeien de cyclische markten maar als we de andere kant op gaan, lijden de cyclische bedrijven, en dat geldt ook voor de portemonnee van de aandeelhouders.
- Timing is alles in cyclische waarden, proberen te anticiperen op vroege tekenen dat een bedrijf achteruit gaat of oppakt en overeenkomstig koopt/verkoopt, houdt de voorraden nauwlettend in de gaten, aangezien grote voorraadopbouw een teken is van een verslechterende economische situatie.
- Hoe erger de malaise, hoe beter het herstel.
Karakteristieken van turnaround aandelen
- Turnaround kandidaten zijn gehavend en depressief. Het zijn potentiële dodelijke slachtoffers, kan het bedrijf een overval door zijn schuldeisers overleven? Geld versus schulden?
- Hoe lang kan het met zijn huidige schulden structuur in het rood blijven zonder failliet te gaan?
- Hoe moet het bedrijf worden omgedraaid? Heeft het zich ontdaan van onrendabele divisies? Komt het bedrijfsleven terug? Worden er kosten bespaard?
- Blijf uit de buurt van tragedies waarvan de uitkomst onmeetbaar is ondanks het feit dat veel turnarounds worden weggevaagd, maakt het incidentele grote succes de turnaround-business erg spannend en over het algemeen zeer lonend.
- Bijkomend pluspunt: hun ups en downs zijn het minst gerelateerd aan de markt.
Cyclische aandelen
Cyclische aandelen zijn aandelen waarvan de koersen sterk meebewegen met de staat en cyclus van de economie. Dit houdt in dat koers van deze aandelen stijgt wanneer de economie groeit en daalt wanneer de economie krimpt.
Bij een recessie kunnen cyclische aandelen hard dalen, terwijl ze bij een hoge economische groei juist floreren. Niet-cyclische aandelen zijn aandelen die niet of minder gevoelig zijn voor veranderingen in de economie. Dit worden ook wel defensieve aandelen genoemd. Neem bijvoorbeeld Unilever of Pfizer. Of het nu wel of niet goed gaat met de economie, we hebben toch onze dagelijkse boodschappen en medicijnen nodig.
Daarnaast zijn er ook nog anti-cyclische aandelen. Dit zijn aandelen waarvan de koers tegen de economische conjunctuur in beweegt. Wanneer de economie groeit dalen deze aandelenkoersen juist en andersom. In zekere zin valt Flow Trader hier onder, zij doen het erg goed als de markt volatiel is.
Vroege of late cyclische aandelen
Binnen de cyclische aandelen kunnen we nog onderscheid maken tussen vroege cyclische aandelen en late cyclische aandelen. Een vroeg cyclisch aandeel laat vrijwel meteen een koersstijging zien wanneer de economie weer aantrekt, bijvoorbeeld na een recessie. Een laat cyclisch aandeel beweegt wat trager mee met de economie. Deze koersen stijgen pas wanneer de economie al een tijdje aan het groeien is.
Het zijn vooral de sectoren die luxe producten of diensten aanbieden, zoals de reissector, autobranche en de vrijetijdssector. Dat is logisch, deze bedrijven bieden namelijk producten waarop je als eerste zou besparen wanneer het slecht gaat met de economie. De consumptie van deze producten en diensten stijgt ook het hardst wanneer de economie weer aantrekt. Banken zijn ook erg gevoelig voor een recessie ivm niet terugbetalen van leningen.
Spreiding is de oplossing
Met cyclische aandelen kun je veel winst behalen, als je op de juiste manier inspeelt op het bewegen van de koers. Doordat het duidelijk is dat deze koersbewegingen een cyclus volgen, kun je ze makkelijker proberen te voorspellen. Dit blijft echter lastig, omdat je nooit weet wanneer het diepte- of hoogtepunt in de cyclus is bereikt. Je moet dan zeer scherp de stand van de economie in de gaten houden. Als je hier niet aan wil beginnen is het verstandig om een goed gespreide portfolio op te bouwen met target allocaties per sector of strategie. Wanneer procentueel een strategie, sector of aandeel zakt onder je target, kan je bijkopen. Andersom geldt dat natuurlijk ook, als het aandeel in een positieve cyclus zit kan je afromen.
Resultaten YTD vs 2020
- Energy +36,23% (YTD 2021) vs -33,7% vorig jaar
- Financials +28,49% (YTD 2021) vs -1,7% vorig jaar
- Real Estate +18,46% (YTD 2021) vs -2,2% vorig jaar
Turnaround bedrijven
Turnaround bedrijven doen het tegenwoordig vaak niet zo goed. Vaak zit er naar de buitenkant gekeken veel onzekerheid in. Het zijn meestal bedrijven die een transitie meemaken waardoor het bedrijf door veel beleggers genegeerd wordt. PostNL en Heijmans in Nederland zijn twee mooie recente voorbeelden. Deze bedrijven hebben vaak een lage koers/winst en koers/boekwaarde verhouding. In sommige gevallen is er een hoge koers/winst verhouding omdat de winst volledig weggevallen kan zijn.
Andere mooie voorbeelden zijn Apple en Microsoft. Rond 2016 daalde de iPhone verkoop bij Apple. Toendertijd waren ze nog erg afhankelijk van de telefoon. De koers/winst verhouding zakte zelfs naar 10. Hardware bedrijven worden over het algemeen ook lager gewaardeerd. Ondertussen weten we beter. De iPhone verkopen zijn alsmaar gaan stijgen en er zijn veel nieuwe producten bijgekomen. Voor services zit er veel groei in met mooie marges. Ook Microsoft is jaren achtergebleven bij de index. In die periode heeft Microsoft intern de transitie gemaakt naar cloud. Dit heeft het perspectief van het bedrijf volledig veranderd.
Je moet met zulke bedrijven erg veel vertrouwen hebben in het management en de nieuwe strategie die ze gaan uitvoeren. Uiteraard moet je dit ook goed blijven controleren. Veel schulden zijn ook echt een redflag voor turnarounds.
Voor de belegger komt het erop aan om een cyclisch aandeel goedkoop aan te schaffen om vervolgens de rit naar boven mee te maken en weer uit te stappen wanneer de economische piek is bereikt. Dus geen buy-and-hold!
Erg hoog risico!
Het kopen van turnaround-aandelen kan zeer riskant zijn. Door hun aard hebben ze op de een of andere manier ondermaats gepresteerd en het kan zijn dat interne uitdagingen of onzekere handelsvoorwaarden onoverkomelijk blijken te zijn. Hierdoor kan het potentieel om geld te verliezen door er in te investeren groot zijn. Op dezelfde manier kunnen de potentiële beloningen echter bovengemiddeld zijn.
Het draait allemaal om perfecte timing, maar zelfs als je niet meteen aan het begin van een ommekeer binnenkomt, kun je nog steeds profiteren van een groeiend bedrijf dat eruitziet alsof het potentieel op lange termijn kan hebben. Vaak handelen ze op een extreem lage koers/winst verhouding vergeleken met sectorgenoten. Mocht de ommekeer succesvol gaan, pak je alleen al op de multiple een goed rendement. Als de resultaten komen, gaat het al snel naar het sectorgemiddelde.
Waar moet je op letten?
- De hoeveelheid cash ten opzichte van de schulden
- De strategie/toekomstvisie van het bedrijf
- Hoe zien de marktomstandigheden er uit
- Worden er kosten bespaard
- Deelt het management zijn portefeuille in de malaise
- Heeft het management skin in the game
- Hoe zijn de marges na een succesvolle turnaround
Negatieve signalen zijn
- Een stijging van de schulden gedurende meerdere kwartalen
- Voorraden die dubbel zo snel stijgen als de verkoop
- Management die steeds nieuwe beloftes maakt
- Uitgifte nieuwe aandelen om schulden af te lossen
Timing is alles!
Beleggen in cyclische waarden kan mooie winsten opleveren, maar vereist een grondige voorbereiding. En dan komt het er op aan het optimale instapmoment te kiezen – én het meest gunstige uitstapmoment. In een evenwichtige, goed gespreide portefeuille is er zeker ook plaats voor cyclische aandelen. Alleen vergen ze misschien iets meer kennis en kunde dan andere aandelen, omdat je als belegger de rit naar boven wil meemaken, en niet de rit naar beneden die er onvermijdelijk op volgt.
Hoe past dit in jou portfolio?
Peter Lynch, een van de bekendste succesvolle beleggers is duidelijk over cyclische en turnaround aandelen. Het hoort in elke portfolio. Lynch vindt dat aandelen in 6 verschillende categorieën in te delen zijn.
- Slow Growers
- Stalwarts
- Fast-Growers
- Cyclicals
- Turnarounds
- Asset opportunities
Zelf zie ik turnarounds niet zo snel in mijn eigen portfolio. Het risico is groot en het zijn vaak aandelen in sectoren waarvan ik weinig kennis heb. Het is belangrijk om het management en de cijfers goed in de gaten te houden. Daarnaast is timing te belangrijk, je bent immers op zoek naar het keerpunt.
Cyclische aandelen zie ik nog wel in mijn portfolio. De komende tijd ga ik een sterke basis leggen in mijn portfolio. Het doel blijft maximaal 20 aandelen met gemiddeld 5% per aandeel. Over tijd denk ik dat er wel ruimte is voor 1 of 2 cyclische aandelen. Als ik nu terugkijk is de sectorrotatie erg doorzichtig geweest. Zulke aandelen zal ik dan alleen voor het spreekwoordelijke 'ritje' nemen.
Vriend van de Show & PDT
Deze update is subtiel en bestaat vooral uit visuele aanpassingen. We hebben in deze update alle bestaande pagina's onder de loep genomen en veel subtiele visuele aanpassingen gedaan en foutjes opgelost.
Verbeteringen
- Alle pagina's - talloze visuele updates en bug fixes om de gebruikerservaring te verbeteren, dit waren meer dan 50 punten.
- Login - het is nu mogelijk om vanaf de login pagina een nieuwe verificatie email te versturen als het emailadres nog niet is geverifieerd.
- Data - ophalen van logo's van aandelen is verbeterd.
- Dropzone - het is nu mogelijk om na het verslepen de dropzone te sluiten met de 'escape' toets.
- Navigatie - DEGIRO import is uit de account navigatie gehaald. Deze is nog steeds te benaderen via de 'Acties' pagina. Dit is ter voorbereiding van de volgende update waarin het mogelijk wordt om handmatig transacties, dividenden en stortingen / opnames toe te voegen.
- Mobiel - scrollen zou nu ook altijd goed moeten werken op een mobiel.
- Acties - via de acties pagina is het nu ook mogelijk om beurzen te selecteren voor acties waar dat nodig is.
Fixes
- Dividend inkomen - dividenden werden in sommige situaties niet helemaal juist getoond, dit is nu opgelost.
- Acties - sommige transacties werden ten onrechte als aankoop gemarkeerd terwijl het om verkoop transacties ging, dit is nu opgelost.
- Onderhoud - laat het correcte browser tab icoontje zien op de onderhoudspagina.
Nieuws
Chinese techgiganten 'too big to fail'
'De Chinese techbedrijven maken nu 37 procent uit van China’s bruto nationaal product, naar schatting loopt dat op tot 50 procent in 2027. Vergelijk dat met de 7,7 procent die de digitale economie uitmaakt in de VS. Dit zijn gigantische bedragen en daarmee vormen ze een systeemrisico.' aldus Richard Turrin.
Chinese techbedrijven profiteerden jarenlang van gebrek aan wetgeving en monopoliseerden de markt. Inmiddels maken zij 37% uit van China’s bbp, en zijn ze 'too big to fail' geworden. Peking begint nu pas grip te krijgen op de relatief jonge techindustrie.
37 procent van het bbp vergeleken met 7,7 procent in Amerika. China is natuurlijk niet een-op-een te vergelijken met Amerika maar je kan wel stellen dat technologie nog maar aan het begin staat in Amerika als je het afzet tegen het bbp. Al zal Amerika er alles aan doen om zo'n 'systeemrisico' te voorkomen, verwacht ik dat het nog lastig gaat worden. Uiteindelijk wordt bijna alles technologie. Het vergt weinig arbeidskracht en kapitaal waardoor het extreem efficiënt kan opereren.
Techreuzen als Tencent, Alibaba, JD en Baidu profiteerden volop van de tekortkomingen in regulering en konden daardoor heel snel groeien. Tencent deed achthonderd venture-investeringen in twaalf jaar, Alibaba vierhonderd. Zonder dat de markttoezichthouder knipperde met de ogen over mogelijke monopolies. Het aanpakken van de techsector was om nog een reden lastig: de centrale overheid wilde juist meer ondernemerschap in de digitale sector stimuleren.
WeTransfer
Volgende maand zou een beursgang van het techbedrijf al een feit kunnen zijn. Volgens Bloomberg zou WeTransfer mikken op een waardering van €1 miljard bij een beursgang op het Amsterdamse Damrak. Een mooie waardering natuurlijk. Het model van WeTransfer is even simpel als slim. Met een paar muisklikken kunt u grote bestanden als foto's en filmpjes in binnen een paar minuutjes met andere delen. In hoeverre beleggers het ook zien als een uniek product moeten we nog afwachten. Uiteindelijk draait het natuurlijk om de waardering.
Prosus koopt Stack Overflow
Investeringsmaatschappij Prosus breidt verder uit in de kennissector. Ze neemt Stack Overflow over, een vraag-en-antwoordplatform waar programmeurs kennis delen. Prosus telt er 1,8 miljard dollar voor neer.
Prosus investeerde eerder ook al in de Amerikaanse onderwijsbedrijven Skillsoft, Udemy, Codecademy en Brainly. Voor het bedrijf is online-educatie een van de belangrijkste en snelstgroeiende segmenten. Stack Overflow heeft meer dan 100 miljoen bezoekers per maand en behoort tot de 50 meest populaire websites ter wereld. Elke 14 seconden wordt er een nieuwe vraag gesteld op Stack Overflow. Ontwikkelaars en IT’ers die het platform bezoeken, zijn sinds de oprichting meer dan 50 miljard keer geholpen.
Met aanhoudende tekorten aan vaardigheden en steeds veranderende behoeften binnen technologieorganisaties, is technologietraining naar voren gekomen als het grootste en snelst groeiende segment van zakelijk leren en ontwikkeling. De te korten in de IT zullen de komende jaren alleen maar groter worden. Stack Overflow past goed in het mandje EdTech.
Prosus is een investeringsmaatschappij met een focus op food delivery, payments and fintech en education technology!
Beursgang NX Filtration
Het Twentse bedrijf NX Filtration werkt aan een beursgang. Het profileert zich als de ontwikkelaar van een nieuwe duurzame methode om water te zuiveren. Opvallend is dat het bedrijf niet de sluiproute via een SPAC neemt, maar kiest voor een gewone beursgang.
Bij de beursgang wil NX Filtration 150 tot 165 miljoen euro ophalen om te investeren in de commerciële ontwikkeling van de technologie. Hiervoor wordt 30 procent van de aandelen uitgegeven. Als de vraag van investeerders er blijkt te zijn, zou het bedrijf met amper omzet dus al minstens een half miljard euro waard zijn. De omzet van NX Filtration was vorig jaar 1,1 miljoen euro. Er werd vanzelfsprekend nog geen winst gemaakt en de verwachting is dat dit de eerste jaren na de beursgang niet zal veranderen.
De grootste investeerder op dit moment is Infestos. Dit investeringsfonds kennen beleggers al als de partij achter Alfen. Het lijkt erop dat het bedrijf en de huidige investeerders beleggers hopen te overtuigen door de IPO het etiket ‘groene beursgang’ te geven. Het product van NX Filtration is energiezuinig en maakt gebruik van ‘groene chemie’.
Met een marktwaarde van 500 miljoen kan het in de small cap index ASCX komen. Of beleggers het risico durven te nemen en ook een rooskleurige toekomst zien moeten we nog afwachten.
Portfolio
Transactie: Nee
Portfolio waarde: € 207.900
Reviews
Beste Pim en Milou, Kunnen jullie in de podcast eens aandacht besteden aan de risico's van DeGiro nu ze in Duitse handen zijn gevallen, zelf beleg ik voor 30 procent bij DeGiro en de rest bij ING (per mei). ING heeft per 1 juni de kosten behoorlijk verlaagd. Vriendelijke groet, Sybe
Dank je wel voor je vraag Sybe. De afgelopen tijd is er een hoop gebeurd rondom de broker. Sinds begin mei is Muhamad 'Mo' Chahrour de nieuwe CEO van DeGiro. De benoeming is een sluitstuk van de fusie tussen DeGiro en de Duitse beursgenoteerde broker Flatex. Wat je vaak ziet bij een fusie is een conflict van verschillende culturen. Meestal moet het management van de geïncorporeerde onderneming de weg ruimen en installeert de overname partij een nieuw management. Vaak schuiven er mensen door van de overname partij, wat nu ook gebeurt met de benoeming van Muhamad 'Mo' Chahrour.
DeGiro valt nu volledig onder Flatex. De naam van het bedrijf is zelfs aangepast naar flatexDEGIRO. In Europa hebben we een complex systeem qua wetgeving. Vanuit Brussel worden wetten voorgeschreven waarna elk land weer zijn eigen toevoeging kan doen. Provisieverbod is bijvoorbeeld in Nederland verboden, in andere landen is dat niet het geval. Al hebben we wel de wet Mifid II sinds 2008. Het doel van MiFID II is het efficiënter en transparanter maken van de Europese financiële markten en het vergroten van de bescherming van beleggers. Door MiFID II zijn brokers verplicht altijd de order uit te voeren waarbij de klant niet benadeeld wordt. Als een broker de orderflow verkoopt en er zelf meer aan verdiend maar de klant meer betaald dan als de order ergens anders uitgevoerd was geweest is dat verboden.
Het Europees parlement is nu aan het onderzoeken of brokers wel genoeg moeite doen om de goedkoopste order te vergelijken en of ze er met MiFiD II door verplicht kunnen worden.
In Amerika hebben ze het heel anders geregeld. Daar kan je een aandeel op makkelijk 15 verschillende beurzen kopen en moeten brokers een 'Smart Order Router' hebben die garandeert dat de order voor de beste prijs wordt uitgevoerd.
Brussel kritisch over speelse beursapps en retourprovisies brokers
De opmars van snel beleggen door particulieren via apps en de faciliterende rol van discount brokers leidt tot zorgen in Brussel. De Europese Commissie heeft financiële toezichthouders in de lidstaten gevraagd onderzoek te doen.
De toezichthouders gaan nu onderzoeken of alle aanbieders van snelle beleggingsapps wel voldoen aan de Richtlijn Markten in Financiële Instrumenten (Mifid II) uit 2018. Ferber vermoedt van niet. ‘Als dit zo is, trekt uiteindelijk de niet-professionele belegger aan het kortste eind en dat is gewoon onaanvaardbaar’, zegt de Duitser.
Nederland was in 2014 het eerste Europese land waar beurshandelaren en handelsplatformen geen commissie meer mogen betalen aan beleggingsplatforms voor het doorsturen van hun particuliere orders. Sinds de invoering van de Mifid II in 2018 is dit in heel Europa het geval, tenzij brokers kunnen uitleggen dat het in het voordeel van hun klanten zou zijn.
Dit gebrek aan transparantie is ook Kim Fournais een doorn in het oog. De topman van Saxo, de Deense moeder van BinckBank en een van de grootste brokers in Europa, pleit al jaren voor kostentransparantie voor particuliere beleggers. 'Consumenten moeten goed beschermd worden, dus het kan geen kwaad te controleren of de regels van Mifid II overal nog goed worden nageleefd', zegt hij.
Ik heb de vraag natuurlijk ook bij DeGiro neergelegd:
"Flatex DEGIRO Bank Dutch Branch, handelend onder de naam DEGIRO, is de Nederlandse vestiging van flatexDEGIRO Bank AG. flatexDEGIRO Bank AG staat als Duitse bank primair onder supervisie van de Duitse financiële toezichthouder, de Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht (BaFin). De Bafin is het Duitse equivalent van de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). Daarnaast staat flatexDEGIRO Bank AG onder indirect toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB). In Nederland houdt De Nederlandsche Bank (DNB) integriteitstoezicht op flatex DEGIRO Bank Dutch Branch en staan wij onder gedragstoezicht van de AFM. De bovenstaande ontwikkelingen leiden er niet toe dat er reden is om er vanuit te gaan dat wij ons ordersysteem gaan aanpassen."
ING Zelf op de Beurs
Het klopt inderdaad dat ING de tarieven heeft verlaagd. Echter zijn ze nog wel vrij hoog vergeleken met DeGiro. Je betaalt een basisfee van € 20 per jaar en een servicefee van 0,24% over het belegd vermogen. Verder betaal je ook transactiekosten, € 1 + 0,10% (bij DeGiro €2,00 + 0,03% NL en €0,50 + USD 0,004 VS) van de transactiesom. De meeste onder ons kopen aandelen buiten Europa waardoor je ook valutakosten moet betalen, dat is 0,25% (bij DeGiro 0,10%) per keer.
Als je een grote portfolio hebt is een servicefee van 0,24% niet fijn. In mijn geval is dat rond de 500 euro. Als het goed gaat met mijn beleggingen wordt dat elk jaar meer. Mijn voorkeur gaat uit naar hogere transactiekosten omdat ik van plan ben steeds minder te handelen. Omdat de Service fee een stuk lager is bij Binck (Saxo) heeft dat meer mijn voorkeur.
Volgende week gaan we het hebben over 'Voor- en nadelen van beleggen in een holding?'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.
Word Vriend
Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €6,25 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com
Pim's portfolio
► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen
JB updates op Instagram
► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen