November 27
Done
54. Voor- en nadelen van beleggen in een holding? | € 213.300

54. Voor- en nadelen van beleggen in een holding? | € 213.300

🎙️
Een holding is een bedrijf dat vijf of meer procent bezit van minimaal één ander bedrijf. Dat andere bedrijf hoeft niet per se beursgenoteerd te zijn - zo biedt beleggen in een holding toegang tot beleggen in bedrijven die (nog) niet op de beurs verhandelbaar zijn, zoals Coolblue. Maar er kleven natuurlijk ook nadelen aan. Welke precies, dat legt Pim uit. Hij heeft zijn portfolio verkleind en legt uit hoe, en Milou heeft een duurzame ETF op de kop getikt.
Een holding is een bedrijf dat een of meer bedrijven volledig bezit of voldoende aandelen in een ander bedrijf bezit om er zeggenschap over te hebben. Vaak spreken we dan over een minimaal belang van 5%, ook wel aanmerkelijk belang genoemd.
Een holding is een financiële vennootschap met als voornaamste activiteit het verwerven van participaties in andere bedrijven en winst te maken via de dividenden die ze opstrijkt en eventuele meerwaarden die ze realiseert. Wie belegt in een holdingmaatschappij, stopt dus zijn geld in een verzameling van bedrijven of belegt kortom in een gediversifieerde portefeuille.
Grote conglomeraten maken vaak gebruik van een holding met één moederbedrijf dat veel kleinere bedrijven bezit. Holdingmaatschappijen kunnen een verscheidenheid aan fiscale en juridische voordelen bieden die hen aantrekkelijk kunnen maken voor ondernemers.
Een van de bekendste voorbeelden van een holding is Berkshire Hathaway en het Nederlandse HAL. De holding heeft aanzienlijke belangen in tientallen verschillende bedrijven - en bezit enkele bedrijven zelf.
Een ander voorbeeld van een holding is Alphabet. Alphabet is het moederbedrijf van Google. Het is ook eigenaar van Google Fiber, Calico, Verily, Sidewalk Labs, GV, CapitalG, JigSaw, DeepMind, X, Waymo en Project Wing. Al is technisch gezien Alphabet een holding, ik zie het niet zo. Alle bedrijven die onder Alphabet vallen werken wel degelijk samen en integreren. Koninklijke Ahold Delhaize is in principe vergelijkbaar met Albert Heijn, Bol, Delhaize, Etos, Gall & Gall, Super Indo, Food Lion en Stop & Shop. Alle bedrijven die onder Berkshire Hathaway vallen hebben geen enkele correlatie.

Waarom zijn er holdings?

De meeste holdings zijn oorspronkelijk ontstaan door grote families. Super welvarende families moeten iets met hun geld. Op de bankrekening laten staan is geen oplossing. Rijke families hebben daarom een family office. Als het om echt veel geld gaat en je wilt eenvoudig aan extra kapitaal komen, dan ga je met de holding naar de beurs. Hierdoor is vaak het management van een holding een familie.

Hoe bereken je de waarde van een holding?

We hebben het eerder gehad over verschillende waarderingen methodes in aflevering 21. Intrinsieke waarde en 49. Wat is waardebeleggen?.
De som-van-de-delen-waardering (SOTP) ook wel Sum-of-the-parts analyse genoemd, is een proces waarbij een bedrijf wordt gewaardeerd door te bepalen wat de totale divisies waard zouden zijn als ze zouden worden afgesplitst of overgenomen door een ander bedrijf. Simpel gezegd door alle deelnemingen bij elkaar op te tellen inclusief cash en min schulden.

Prosus als voorbeeld

Prosus heeft een groot belang in het Chinese Tencent. Dit belang vertegenwoordigd een waarde van circa 190 miljard euro. Alleen met het belang Tencent zit er al een korting van ruim 25 procent in. Wanneer ook de niet-beursgenoteerde deelnemingen, die naar schatting van zakenbank JP Morgan een ondernemingswaarde vertegenwoordigen van 25 miljard euro, en de geschatte netto-kaspositie (11 miljard euro) van Prosus worden meegenomen, is de korting nog een stuk hoger.
Prosus heeft onder andere ook een belang in het Duitse maaltijdbezorger Delivery Hero, de Russische e-mailservice Mail.ru en het Chinese reisbureau Trip.com. Bovendien hebben ze ook deelnemingen in niet-beursgenoteerde bedrijven. Voorbeelden daarvan zijn maaltijdbezorger iFood, educatie software Skillsoft, Udemy, Codecademy, Stack Overflow en Brainly, betaaldienst PayU en de marktplaats OLX.
Tencent = 190 miljard
Overige belangen = 25 miljard
Cash = 11 miljard
Totaal = 226 miljard
Huidige beurswaarde van Prosus = 137 miljard
Prosus handelt nu op een korting van 46%* tegenover de intrinsieke waarde. * Update volgende aflevering: Er zat een foutje in deze berekening, euro en dollar waardering.
Je kan wel begrijpen dat het management hier niet blij mee is. Een van de belangrijkste taken van het management is ook om de korting eruit te krijgen. Vooralsnog hebben beleggers er weinig vertrouwen in.
De kortingskloof kan ook best fundamentelere oorzaken hebben. 1) Beleggers zijn wellicht niet overtuigd van de investeringskwaliteiten van het bestuur. 2) Ook kan de beperkte openheid van Prosus een rol spelen. Uit de door Prosus gepubliceerde cijfers is bijvoorbeeld lastig te zien hoe de verschillende niet-beursgenoteerde onderdelen individueel presteren. Voor beleggers is daardoor onduidelijk wat ze eigenlijk kopen. 3) Ten slotte is mogelijk ook de beperkte zeggenschap bij Prosus - door de controlerende stem van het Naspers-bestuur - medebepalend voor de korting. Hierdoor is de zeggenschapspositie van minderheidsaandeelhouders verwaarloosbaar.

Holding handelt vaak onder de intrinsieke waarde

Om diverse redenen geven beleggers holdings vaak een lagere waarde op de beurs dan de som van de verschillende participaties. Die laatste zijn met andere woorden afzonderlijk meer waard dan wanneer ze onder de koepel van een holding zitten. De discount of korting is het verschil tussen de intrinsieke waarde van de holding (= som van de waarde van de delen) en de beurskoers. De traditiegetrouw geringe transparantie van holdings en het soms passieve beheer zorgen ervoor dat beleggers minder willen betalen.

HAL en de deelneming Coolblue

Een mooi voorbeeld in HAL. Een holding van de familie Van der Vorm, zij zijn nog voor 68 procent eigenaar. In 2016 heeft HAL een 49% belang genomen in Coolblue. Deze deelneming staat in de boeken bij HAL voor 250 miljoen. Echter weten we allemaal dat Coolblue meer waard is dan 500 miljoen. Bij een beursgang kan de waarde van de webwinkel 4 tot 6 miljard euro zijn. Voor HAL betekent dat een waarde van 2 tot 3 miljard. Niet slecht in 5 jaar tijd. Hier moet je dus wel rekening mee houden tijdens de waardering van HAL.

Management = belangrijk

Uiteindelijk bepaalt het management wat er met het geld gebeurt. Zij zijn degene die bedrijven kopen en verkopen. Ze moeten extreem goed zijn in de allocatie van kapitaal. Zelf zie ik een groot gevaar dat het management steeds ouder wordt en hierdoor minder flexibel en vernieuwend is.
De grootste klacht bij Berkshire Hathaway is dat Warren Buffett volledig de boot heeft gemist met technologie. Het is ook wel vrij goed te verklaren. Buffett maakt daar zelf relatief weinig gebruik van en de meeste mensen in het fonds zijn ongetwijfeld van dezelfde leeftijd waardoor vermogensbehoud belangrijker is. Bij onze HAL kan je eenzelfde patroon zien. De grote deelnemingen zijn SBM Offshore, Koninklijke Vopak en Boskalis. En nog een paar andere kleine deelnemingen in de luchtvaart, maritiem transport en een uitzendbureau in de olie- en gassector.

Voordelen beleggen in een holding

Via een aandeel heb je direct ruime diversificatie. Je kan het daarom ook zien als een soort van ETF maar dan met een actief management die zijn eigen vermogen beheert.
Een goed management beschikt over een sterk netwerk waardoor ze kansen krijgen die je als gewone belegger niet hebt.
Bij een familiale holding gaat het vooral om de lange termijn. Korte termijn dalingen ligt de familie niet wakker van. Het echte lange termijn denken zorgt vaak voor goede rendementen.
Veel holdings investeren in niet-genoteerde bedrijven (private equity), een segment dat alleen openstaat voor professionele spelers. Een holding kan als het ware ook meedoen met venture capital.

Nadelen beleggen in een holding

Gebrek aan inzicht en transparantie.
Zeggenschap van de overige aandeelhouders is laag
Veel energie steken in het waarderen van alle deelnemingen in de holding om de korting uit te rekenen.
De korting kan verleidelijk zijn maar dat moet je altijd afzetten tegen het verleden. Soms zit er altijd een korting in.

Bekende holdingen in Europa

Nederland kent een bekende holding en dat is HAL Investments. De rederij Holland-Amerika Lijn werd in 1873 opgericht in Rotterdam. In 1989 werd de onderneming voor een bedrag van 1,2 miljard gulden verkocht aan het Amerikaanse Carnival Corporation. Met de overnamesom werd besloten om een investeringsmaatschappij te beginnen onder de naam HAL Holding.
Vergeet ook de buitenlandse namen niet:
Belgie: D'ieteren (Belron (Carglass) en Moleskine), Sofina (200% rendement afgelopen 5 jaar), Floridienne, TINC en Gimv
Milaan: Exor van de familie Agnelli, Italmobiliare en Tamburi
Stockholm: Investor, Lundberg en Kinnevik
Parijs: Bolloré, Wendel en Eurazeo.
Londen: Scottish Mortgage en AVI Global Trust
Amerika: Berkshire Hathaway
notion image

Vriend van de Show & PDT

Handmatige invoer

Ben je geen klant bij DEGIRO of zit je bij meerdere brokers? Vanaf deze update voeg je handmatig jouw transacties, dividenden, stortingen en broker kosten toe. 🥳
Dit is voor ons een hele grote stap waar we enorm trots op zijn. Vanaf deze week zijn we volledig broker onafhankelijk. Iedereen kan PDT nu gebruiken ongeacht welke (Nederlandse) broker je nu hebt. We ondersteunen ABN, Rabo, ING, Lynx, Bolero, FlatEx, Mexem, SaxoBank, Trading 212 en Bux. Dit is de meest gevraagde functionaliteit onder Vrienden.
Voor DEGIRO hebben we een CSV import waardoor het heel eenvoudig is om een portfolio te creeren in PDT. In de toekomst gaan we meerdere brokers op deze manier ondersteunen. SaxoBank heeft bijvoorbeeld een mooie API aan ons beschikbaar gesteld. In de tussentijd kan iedereen nu handmatig aandelen toevoegen. Het lijkt veel werk om alle transacties, ontvangen dividend en stortingen in te voeren maar het valt best mee. Het is vooral eenmalig werk. Voor de meeste belegger is het maar een uurtje werk. Als je eenmaal alles hebt ingevoegd hoef elke maand nog maar een paar acties in te voeren en dat is een paar minuten werk.
Heb jij een andere broker dan DEGIRO en was je hierop aan het wachten. Wacht niet langer en wordt Vriend van de Show!
❤️
Ook deze week willen we weer alle nieuwe Vrienden van de Show bedanken! Het blijft bijzonder, elke week weer.

Nieuws

Overname Grubhub

Een van de grootste Nederlandse overnames in de Verenigde Staten is erdoor. Just Eat Takeaway gaat definitief naar de VS. JET is nu het grootste maaltijdbezorging bedrijf buiten China. Meer dan 99% van de aandeelhouders van de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub is akkoord met de overname door het Nederlands-Britse Just Eat Takeaway. Het gaat om een van de grootste Nederlandse overnames in de VS ooit. De grootste staat nog steeds op naam van Unilever. Het levensmiddelenconcern nam in 2000 Bestfoods over voor 56 mrd gulden (€25,4 mrd).
Volgens de deal kregen aandeelhouders GrubHub 0,671 aandeel Just Eat Takeaway.com in ruil voor elk aandeel GrubHub. Na de overname van Grubhub staan er nu 211,6 miljoen aandelen Just Eat Takeaway uit. De Amerikaanse aandelen, ofwel de American depositary shares, worden op Nasdaq verhandeld onder het symbool GRUB. Just Eat is nu verhandelbaar in Amsterdam, Londen en op de Amerikaanse Nasdaq. Er zal enige tijd worden genomen om de optimale noteringslocaties voor de toekomst van JET op lange termijn te bepalen. Persoonlijk hoop ik op twee noteringen: Amsterdam en Nasdaq!
JET is nu marktleider in Europa, Canada en Australië en heeft een zeer sterke positie in de belangrijkste markten in de Verenigde Staten. De afgelopen maanden hebben concurrenten aangekondigd om van start te gaan in landen waar JET al groot is. Nu gaat het omgekeerde gebeuren. JET wordt zeer actief in het thuisland van Uber en DoorDash.
15 juli komt JET met een trading update van Q2, midden augustus met de halfjaarcijfers en in oktober houden ze een strategiedag waarin de plannen van de nieuwe combinatie wordt uitgelegd.

Portfolio

Transacties: Ja!
Verkocht: Johnson & Johnson en Realty Income Corp
Bijgekocht: Prosus, Alibaba, ASML, Pfizer, Baidu, NVIDIA, Crowdstrike en Facebook
Weer een stapje verder in het verkleinen van mijn portfolio. Twee aandelen verkocht en wat extra bijgestort (in mei had ik niks gedaan). Het geld heb ik verdeeld onder een aantal huidige holdings.
De komende twee maanden verwacht ik deze overgang af te ronden en uit te komen op 20 bedrijven waarvan elke bedrijf minimaal 10k heeft. Vanaf dat moment zal ik alleen een bedrijf verkopen als ik een nieuwe toevoeg.
notion image
Portfolio waarde: € 213.300

Nieuwe transactie van Milou

Milou heeft naast haar S&P 500 en China ETF een nieuwe toegevoegd. Dit keer in het thema duurzaam. The Rize Sustainable Future of Food UCITS ETF (FOOD) - Factsheet
ISIN: IE00BLRPQH31
Valuta: Euro
Aantal holdings: 45
Type: Accumulating
Beurs: Borsa Italiana S.p.A
DEGIRO kernselectie: Ja
Total Expense Ratio: 0,45%
notion image

Volgende week

Volgende week gaan we het hebben over 'Beleggen in een voetbalclub'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.

Word Vriend

Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €5 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com

Pim's portfolio

► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen

JB updates op Instagram

► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen