De meeste luisteraars hebben nog een lange horizon, net als ik. Ondertussen spreekt Jong Beleggen een breder publiek aan. We hebben ook oudere luisteraars, ouders met studerende kinderen of jongvolwassenen die hopen ooit een huis te kunnen kopen. Pensioen hoeft niet altijd de reden te zijn voor je beleggingshorizon. Welke redenen heb je nog meer?
- Kopen van een huis
- Kopen van een droom, bijvoorbeeld een auto
- Wereldreis met je hele familie
- Pensioen
- Of eerder met pensioen
- Studeren van de kinderen
- Of omgedraaid, een vast bedrag wanneer je kan stoppen met werken
Wat is een beleggingshorizon?
Een beleggingshorizon is de periode waarin het beschikbare vermogen belegd kan worden en niet aangewend hoeft te worden voor andere zaken. De beleggingshorizon verschilt dus per persoon en per belegging. Hoe langer de beleggingshorizon, hoe minder risico men hoeft te nemen. Als de beleggingshorizon kort is zou men meer risico moeten nemen om een bepaald rendement in die periode te behalen. Dat risico wil je juist niet lopen omdat je het geld op korte termijn wilt onttrekken.
Beleggen met een lange horizon heeft een groot voordeel, de kans op een negatief rendement is vrij klein. Iedereen haalt uiteindelijke zijn beleggingshorizon, daarmee vergroot je ook direct het risico. Hoe ga je daarmee om? We spreken van een korte horizon als het minder dan 5 jaar is.
Van offensief naar defensief
Iedereen kan dit anders interpreteren. Wat voor de een defensief is kan voor de ander al offensief zijn. Zelf zit ik redelijk in groei aandelen, bedrijven waarvan veel winsten in de toekomst zullen komen. Dit vergroot natuurlijk het risico. Wanneer ik richting mijn beleggingshorizon ga zal ik met mijn huidige portfolio minder in groeiaandelen zitten en meer in value en waardeaandelen. Eventueel ook wel stabiele dividend bedrijven.
Tijdsdiversificatie
Binnen de beleggingswereld wordt veel waarde gehecht aan wat tijdsdiversificatie wordt genoemd. Ofwel het geloof dat het beleggingsrisico automatisch afneemt naarmate de beleggingshorizon langer wordt. De grondlegger achter dit beleggingsprincipe is Peter Bernstein (Bernstein, 1985). Zijn twee basisprincipes zijn:
- Hoe langer de beleggingshorizon, hoe hoger het percentage van de portefeuille kan worden belegd in aandelen en andere risicovolle beleggingstitels met een hoog verwacht rendement.
- Op de langere termijn kan een belegger er redelijk zeker van zijn dat een meer volatiele beleggingsportefeuille meer rendement genereert dan een lager volatiele portefeuille.
Life cycle-principe
Beleggers met een langere horizon kunnen namelijk kiezen voor meer risicodragende beleggingstitels met een hoog potentieel rendement, zoals aandelen. Naarmate de beleggingshorizon korter is of na verloop van tijd wordt, zal doorgaans het percentage aandelen in de beleggingsportefeuille afnemen ten gunste van minder risicovolle titels, zoals obligaties (vastrentende waarden). Dat is om het reeds geboekte rendement tegen het einde van de periode van de beleggingshorizon te beschermen.
Vooral wanneer een belegger belegt voor aanvullend pensioen, of het aflossen van een hypotheek is het natuurlijk heel zuur als een forse koerscorrectie (die om de zoveel jaar voorkomt) een zodanig groot gat slaat in het in het bedrag dat in aandelen wordt belegd, dat daardoor de beleggingsdoelstelling niet behaald wordt. Daarom wordt als - zeker als het om aanvullend pensioen gaat - door professionele vermogensbeheerders eigenlijk altijd belegd volgens het life cycle principe: risicovoller en meer in aandelen als men jonger is. En meer in vastrentende waarden of zelfs cash als het beleggingsdoel, het aanvullend pensioen, in zicht komt.
Je leeftijd in obligaties
Een bekende vuistregel voor het percentage dat je bij het beleggen voor je pensioen in respectievelijk aandelen en obligaties zou moeten beleggen is om je leeftijd te hanteren. Ben je 25, dan stop je 25% in obligaties en de rest in aandelen. Bent je 60, dan stop je 60% in obligaties en de rest in aandelen. Hier kan je zelf nog een opslag op doen als je minder risico wil nemen, of juist een afslag als je meer risico wil nemen.
Het opnemen van je leeftijd als een factor bij het bepalen van je beleggingsstrategie, wordt door veel beleggers en vermogensbeheerders toegepast. Amerikaan Eric Sacher heeft een formule bedacht voor de spreiding tussen laag risico investeringen en hoog risico investeringen. Eric Sacher is bekend geworden als financieel expert van Donald Trump.
De formule is als volgt:
- Begin met het bepalen van je totale activa en benoem dit als 100%.
- Haal je leeftijd als percentage hier vanaf en besteed dit gedeelte aan laag-risico investeringen.
- Wat overblijft is het percentage van je activa wat bruikbaar is voor hoog-risico investeringen.
Met hoog-risico investeringen wordt beleggen in aandelen en anders beleggingsvormen waarbij de waarde sterk kan wisselen bedoeld. Met laag-risico investeringen wordt bedoeld contanten (sparen) en obligaties.
Veel vermogensbeheerders hanteren een glijdende schaal voor een risicoprofiel. Achter de schermen betekent het een verschuiving van het percentage obligaties en aandelen. Waarbij offensief 100 procent aandelen betekent en defensief 100 procent obligaties. Je kan wel raden dat neutraal 50/50 is.
- Defensief
- Matig defensief
- Neutraal
- Matig offensief
- Offensief
Of deze regel nog steeds van kracht is in een tijd waar obligaties nauwelijk nog wat oplevert, weet ik niet. Zelf zou ik eerder een grote cashpositie nemen of meer beleggen in bedrijven zoals Unilever, PepsiCo of Johnson & Johnson.
Crisis duurt gemiddeld 3 jaar
Wel kan het helpen om eens de geschiedenis in te duiken. Neergaande beurzen bij grote gebeurtenissen zijn namelijk niet bepaald een nieuw fenomeen. Als gekeken wordt naar financiële crises sinds het ontstaan van nationale economieën tijdens de Gouden Eeuw, zijn deze ongeveer veertig keer voorgekomen. Een crash komt dus gemiddeld iedere tien jaar voor. De duur ervan is gemiddeld genomen ongeveer tweeënhalf jaar.
Na de kredietcrisis van 2008 was er drie jaar nodig voordat de economieën weer goed op gang waren. De coronacrisis vertoont echter meer overeenkomsten met de crisis van 1918 na de Spaanse griep, en die recessie duurde zeven maanden. De recessie als gevolg van de coronacrisis zal dus ruim korter duren dan die in 2008.
Geen geld onttrekken in een crisis
Wat je te allen tijde wil voorkomen is dat je aandelen moet verkopen precies wanneer er een crisis komt. In een goede crisis kunnen aandelen makkelijk 30-40 procent zakken. Dan wil je niet verkopen, sterker nog, juist bijkopen.
De manier van onttrekken
Simpel gezegd zijn er twee manieren: Geleidelijk dus over meerdere jaren of direct alles. Zelf zou ik altijd aanraden om geleidelijk de markt uit te gaan, al moet je daar wel de mogelijkheid voor hebben. Door geleidelijk de markt uit te gaan verklein je het risico en maak je de deadline van je beleggingshorizon minder hard.
Hoe zou ik het aanpakken? (hypothetisch)
Persoonlijk ken ik twee situaties. Ik beleg voor mezelf voor mijn pensioen en samen met mijn vriendin beleggen we voor een studie voor onze zoon. Ik weet dat ik van beide situaties nog lang verwijderd ben. Mijn zoon gaat voorlopig nog niet studeren en ik nog lang niet met pensioen. We gaan uit van een hypothetisch situatie. Ik heb geen idee hoe ik er over 20 jaar over denk en hoe de marktomstandigheden dan zijn.
Pim gaat met pensioen
Mijn streven is om eerder met pensioen te kunnen door te leven van mijn vermogen. In plaats van rustig mijn vermogen opeten, kies ik ervoor om te leven van dividend inkomsten of gemiddelde jaarlijkse groei. Ik weet nog niet precies hoeveel vermogen ik dan nodig heb. Dit ligt voor een groot gedeelte aan de maandelijkse kosten. We gaan nu even niet uit van deze situatie.
Ik wil graag 10 jaar eerder stoppen met werken, mijn pensioenleeftijd is 67 jaar. Daarna heb ik een goed pensioen waardoor extra vermogen niet nodig is. Elke maand heb ik 2.500 euro kosten, per jaar is dat 30.000 euro. In 10 jaar tijd moet ik dus 300.000 euro vermogen hebben.
Een gemiddelde crisis duurt 3 jaar. Persoonlijk zou ik al 5 jaar voor je einde van je beleggingshorizon geld gaan onttrekken. Elk jaar dat je dichterbij komt zou ik 30.000 euro onttrekken. In de praktijk zal dat geen 30.000 euro zijn omdat je mogelijk nog steeds aan het bijleggen bent wat je dan niet meer doet maar wel als reserve houdt.
- 52 jaar (Pensioenleeftijd 57 jaar - min 5 jaar) = 30.000 euro cashpositie
- 53 jaar (4 jaar voor pensioen) = 60.000 euro cashpositie
- 54 jaar (3 jaar voor pensioen) = 90.000 euro cashpositie
- 55 jaar (2 jaar voor pensioen) = 120.000 euro cashpositie
- 56 jaar (1 jaar voor pensioen) = 150.000 euro cashpositie
- 57 jaar (met pensioen) = 150.000 euro cashpositie (150.000 belegd)
- 58 jaar (1 jaar met pensioen) = 150.000 euro cashpositie (120.000 belegd)
- 59 jaar (2 jaar met pensioen) = 150.000 euro cashpositie (90.000 belegd)
- 60 jaar (3 jaar met pensioen) = 150.000 euro cashpositie (60.000 belegd)
- 61 jaar (4 jaar met pensioen) = 150.000 euro cashpositie (30.000 belegd)
- 62 jaar (5 jaar met pensioen) = 150.000 euro cashpositie (niks belegd)
- 63 jaar (6 jaar met pensioen) = 120.000 euro cashpositie (niks belegd)
- 64 jaar (7 jaar met pensioen) = 90.000 euro cashpositie (niks belegd)
- 65 jaar (8 jaar met pensioen) = 60.000 euro cashpositie (niks belegd)
- 66 jaar (9 jaar met pensioen) = 30.000 euro cashpositie (niks belegd)
- 67 jaar (10 jaar met pensioen) = geen cashpositie (niks belegd)
Nu kan er nog een extra stap in worden gebouwd met obligaties of de periode van cash, dat in dit voorbeeld 5 jaar is, kan verlaagd worden naar 3 jaar. Het gevoel dat je iets voor je beleggingshorizon een hoop cash hebt is erg fijn. Stel dat er een grote crash aankomt, kan je altijd nog overwegen om voor 2 jaar aan cash reserve weer in de markt te stappen om lager in te kopen.
De zoon van Pim gaat studeren
Hetzelfde principe zal ik gaan hanteren voor mijn zoon. Het lijkt mij niet wenselijk dat hij in een keer alles krijgt. Ook al gaat hij studeren heeft hij niet alles in een keer nodig. Ik zou daarom ook in kleine stappen de markt uitgaan. Om te beginnen wil ik weten hoeveel hij per jaar nodig heeft om te studeren. Op basis daarvan kan ik een berekening maken.
Vriend van de Show & PDT
Spreiding is gratis maar verkleind wel enorm je risico in je portfolio. We gaven al inzicht in je sectorverdeling, land, effect type en strategie. Het is nu ook mogelijk om inzicht te krijgen in meerdere onderdelen zoals beurzen, brokers en valuta.
Portfolio pagina - filter nu ook op;
- Brokers
- Beurzen
- Valuta - let op; ETF's worden hier gerekend in de aangekochte valuta, in de toekomst willen we ook hiervan de spreiding beter weergeven, maar daarvoor hebben we uitgebreide informatie nodig over de holdings van de ETF's.
Nieuws
Beursgang Stripe?
Stripe, opgericht in 2010 door de Ierse broers Patrick en John Collison, verwerkt elk jaar honderden miljarden dollars aan transacties voor miljoenen bedrijven over de hele wereld. De lijst met klanten omvat Google, Uber, Amazon en Zoom Video, etc. Een van de vroege investeerders waren Elon Musk, Peter Thiel en de venture capital arm van Google.
Persoonlijk kijk ik erg uit naar deze beursgang. Ik was al bezig met online betalingen voordat Stripe en zelfs iDeal bestond. Het was verschrikkelijk lastig om een betaling op te zetten, helemaal als je internationaal wilde opereren, als kleine ondernemer was dit eigenlijk onmogelijk. Stripe is in dit gat gedoken. Zij regelen alles omtrent betalingen en facturatie, direct voor over de hele wereld. Als je Stripe hebt geïntegreerd kunnen al je klanten betalen met hun favoriete betaalmethode, meestal is dat een lokale variant. Bijvoorbeeld in Nederland is dat iDeal en in België BanContact. Ondertussen doen ze nog veel meer. Ze fungeren als een tussenlaag voor een digitaal bedrijf. Zelf hangen ze breed 'Payments infrastructure for the internet' uit. Hun product is volledig te integreren via een API dus voor de eindklant onzichtbaar.
Het businessmodel is Software as a service (SaaS) maar dan niet een vast bedrag per maand maar een klein percentage van de omzet. Dit is misschien nog wel een beter verdienmodel dan een vaste maandelijkse betaling omdat als je klanten groeien, jij ook automatisch mee groeit. En nog belangrijker, beide partijen hebben dezelfde belangen.
Stripe kan je vergelijken met het Nederlandse Adyen of Mollie van Adriaan Mol (nog niet beursgenoteerd). Adyen heeft recent een Amerikaanse bankvergunning gekregen en Stripe heeft steeds meer focus op de Europese markt. In grote lijnen doen ze exact hetzelfde, alleen de strategie om de markt in te gaan was destijd anders. Adyen ging direct voor de grootste jongens waar Stripe er voor koos om kleine startups te ondersteunen.
Stripe mikt op een directe notering aan Wall Street, waarmee het bedrijf de papierwinkel kan vermijden die normaal bij een beursgang komt kijken. Een direct listing kan zonder roadshow en vraagt niet om een legertje zakenbanken. Er wordt dus geen nieuw kapitaal opgehaald, bestaande investeerders verkopen stukken. Spotify deed het paar jaar terug op dezelfde manier.
Inflatie en de ECB
De Europese Centrale Bank heeft de inflatiedoelstelling verhoogd naar 2% en kan zelfs een tijdelijk hogere inflatie toestaan. Met deze strategiewijziging kan de centrale bank de rente nog langer op het huidige zeer lage niveau houden. Het risico dat daardoor de inflatie tijdelijk hoger zal uitkomen dan de doelstelling wordt bewust op de koop toegenomen. Het is voor het eerst sinds 2003 dat de ECB de inflatiedoelstelling heeft herzien.
De lange periode van lage inflatie die achter ons ligt, leidt ertoe dat een inflatie van boven de 2 procent niet direct tot ingrijpen zal leiden. "Twee procent is geen plafond", zegt ECB-president Lagarde.
In de praktijk betekent het dat de ECB ook bij een tijdelijk oplopende inflatie de rente laag houdt en door zal gaan met grootschalig opkopen van schulden met gecreëerd geld. Dat is goed voor eurolanden met hoge schulden en nadelig voor landen met veel spaartegoed, zoals Nederland.
Er wordt de laatste tijd veel gesproken over inflatie. Nu verbaasde het me dat de beweging van de huizenprijzen niet meegenomen is. De ECB zegt nu dat de prijsontwikkeling voor huiseigenaren onderdeel moet worden van hoe Europese inflatiecijfers berekend worden. De gigantische stijging van de afgelopen jaren is dus niet meegenomen. Door de aanpassing van de meting gaat het zeker effect hebben, al is natuurlijk wel de vraag met hoeveel procent je het laat meewegen.
Op zich is dit allemaal wel goed voor beleggers. De rente wordt laag gehouden en niks doen met je geld, kost je uiteindelijk geld (spaarrente - inflatie = reële rente). Hierdoor zullen steeds meer mensen naar alternatieven zoeken of het geld in de markt houden. Het kan wel een effect hebben op snelle groei bedrijven waar de winsten ver in de toekomst liggen. Door hoge inflatie zijn toekomstige winsten minder waard.
Portfolio
Transactie: Nee
Portfolio waarde: € 231.200
Reviews
[5-sterren door Arnoud80] Eenvoudige & informatieve podcast Pim & Milou introduceren de “wereld” van beleggen op een eenvoudige en informatieve manier. Zelf beleg ik al een tijdje, maar probeer ik steeds meer te leren. En wat is er nu beter dan weer eens helemaal bij het begin te beginnen? Dus vanaf aflevering 1 de complete basiskennis weer even bijschaven tijdens het uitlaten van de hond! 😂.
Graag gedaan, ook names je hond haha. Leuk dat je luistert en bedankt voor je compliment en review.
[4-sterren door JesseRatesThieGame] Structurele feedback Heyy Milou en Pim, Als eerste wil ik jullie bedanken voor deze podcast! Ik ben begonnen met beleggen in augustus 2020 en luister jullie podcast sinds december 2020. Hierdoor kritisch naar mijn portfolio gekeken en meer spreiding aangebracht in de portfolio. Ik vind de dynamiek leuk tussen jullie twee, want het wordt levendig verteld en goed uitgelegd door de vragen van Milou. Ik heb nog wat feedback voor jullie waardoor ik denk dat de podcast zal verbeteren. Zo kan de structuur een beetje worden aangepast door een slot toe te voegen. Zo beginnen jullie de podcast vaak met een introductie wat gaat komen in de podcast, maar ik mis een slot waarin de belangrijke punten worden samengevat. Hierdoor is het vaak lastig om duidelijk te hebben na elke aflevering wat precies de hoofdpunten waren. Ook lijkt het me nuttig om vaker een expert in een aflevering erbij te betrekken, want soms geeft Pim zijn mening (over abonnementen of technologie bijvoorbeeld) en wordt dit verteld als een feit, zonder dat hier een tegengeluid voor gegeven wordt. Bij de aflevering over waarde aandelen merkte ik dat het grootste voorbeeld van zijn beleggingen de belegging over PostNL ging. (Hij verwachtte een strategiewijziging en bleef investeren) echter lijkt dit niet op waarde beleggen, maar op een fundamentele analyse gebaseerd op verwachtingen. Een expert had hier dan doorheen kunnen prikken waardoor de structuur verbeterd werd. Kortom, levendige podcast! Een slot toevoegen zodat de hoofdpunten beter worden belicht en vaker een expert uitnodigen voor meer tegengas tegen Pim! Hopelijk lijkt het nu niet te negatief, want ik waardeer de podcast! Maar dit zat toch een tijdje in mijn hoofd. Met vriendelijke groet, Jesse
Bedankt voor je uitgebreide reactie Jesse, waarderen we enorm. Ik ben het niet helemaal met Jesse eens. PostNL is wel degelijk een waardebelegging geweest. Het heeft te maken met de multiple die beleggers op het aandeel plakken. Doordat meer dan de helft van de omzet uit post kwam en wat dalend was, werd er een lagere multiple aan PostNL gegeven. Als je iets verder kijkt, zit er veel waarde verborgen omdat een ander groot onderdeel in PostNL, de pakketservice, hard aan het groeien is. Ook zijn de marges daar hoger. Uiteindelijk is er een kantelpunt dat pakket omzet hoger is dan post omzet. Hierdoor veranderd de multiple die beleggers op het bedrijf pakken en schiet de koers omhoog.
Een vergelijkbaar effect hebben we bij Apple gezien. Het bedrijf werd beoordeeld als hardware bedrijf waardoor de multiple laag ligt, nu is het meer een software bedrijf, de multiple schiet omhoog. Volgens mij is dit de essentie van waardebeleggen. Iets kopen waar meer waarde in zit dan dat je ervoor betaald. Nog een laatste voorbeeld, Ahold wordt gewaardeerd als een supermarkt met de bijbehorende multiple. Bol wordt een steeds groter onderdeel van de omzet en winst. Uiteindelijk zal dat eruit moeten komen.
Verder vinden wij de afleveringen met gasten ook het leukst. Na de vakantie hebben we heel veel afleveringen gepland met allerlei verschillende gasten. Door mijn vaderschap en aankomende vakantie was het lastig om te plannen.
Volgende week gaan we het hebben over 'Jullie vragen, wij antwoorden + Cyber Security en Beleggen’. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.
Word Vriend
Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €6,25 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com
Pim's portfolio
► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen
JB updates op Instagram
► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen