November 27
Done
97. Het perspectief van de AFM (met Tom Smiers) | € 249.800

97. Het perspectief van de AFM (met Tom Smiers) | € 249.800

🎙️
Eerlijke en transparante financiële markten: daar maakt toezichthouder AFM zich sterk voor. De onafhankelijke toezichthouder wil ervoor zorgen dat de gewone particulier met vertrouwen in de beleggerswereld kan meedraaien. Grote financiële instanties of kleine finfluencers - wie in die wereld niet het belang van de belegger voorop stelt, kan op een tik van de AFM rekenen. Met de enorme toestroom van nieuwe beleggers is dat misschien wel belangrijker dan ooit. Pim en Milou vragen Tom Smiers naar het AFM-beleid in het algemeen en de conclusie van hun recente onderzoek in het bijzonder: dat meer mensen zouden kunnen gaan beleggen in plaats van sparen.
Het heeft even geduurd, anderhalf jaar lang zijn we in gesprek geweest. Maar het is gelukt! Tom Smiers, manager van het toezicht op retailbeleggen bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) komt langs in de grootste beleggingspodcast van Nederland. Smiers is al meer dan vijftien jaar werkzaam bij de AFM en heeft door de jaren heen het landschap van beleggen zien veranderen.
Als makers van een beleggingspodcast zijn we natuurlijk enorm trots dat de AFM ons heeft gekozen als platform om haar verhaal te doen. Een betere bevestiging dat wij goede en betrouwbare content maken, hadden wij niet kunnen krijgen.

Wat is de AFM?

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is de Nederlandse gedragstoezichthouder op de financiële markten en bestaat sinds 1 maart 2002. De AFM is de rechtsopvolger van de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE). In de afgelopen twintig jaar is de AFM gegroeid naar bijna zevenhonderd werknemers en het ziet er niet naar uit dat deze personeelsgroei snel stopt. De financiële markten zijn steeds sneller in beweging en dus is er veel mankracht nodig om goed toezicht te houden.
De AFM houdt toezicht op het gedrag van partijen in de financiële markten, waaronder: financiële dienstverleners, beurzen, bemiddelaars, accountantsorganisaties. De AFM is autonoom. De Minister van Financiën is politiek eindverantwoordelijk en benoemt of ontslaat de bestuurders. Simpel gezegd houdt de AFM toezicht op de wet - en regelgeving uit de politiek.

Wat is de taak van de AFM?

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt toezicht op de financiële markten op onder andere sparen, beleggen, verzekeren en lenen. Het is belangrijk dat het publiek, het bedrijfsleven en de overheid vertrouwen hebben in de financiële markten en dat de markten op een duidelijke en eerlijke manier werken.
In deze aflevering gaan wij het voornamelijk hebben over de taak van de AFM gericht op beleggen. Alle betrokken marktpartijen komen aan bod zoals brokers, marketmakers, bedrijven, makers van beleggingscontent en de belegger zelf natuurlijk.

AFM: Meer Nederlanders zouden kunnen beleggen

Een kleine maand geleden kwam de AFM met een opmerkelijk bericht naar buiten: “Meer Nederlanders zouden kunnen beleggen in plaats van sparen”. Voor de Jong Beleggen luisteraars is dit natuurlijk geen nieuwe boodschap maar dat het van de AFM af komt natuurlijk wel.
Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens heeft voldoende financiële buffers om te beleggen in plaats van te sparen, terwijl zij dat niet doen. De meeropbrengst kan oplopen tot honderden euro’s per jaar. Daar staat tegenover dat ruim 1 op de 10 beleggende Nederlanders te weinig spaargeld achter de hand houdt voor tegenvallers.
Mijn ervaring van de afgelopen jaren is dat de AFM voornamelijk wijst op de gevaren van beleggen en indirect ook angst creëert om als particulier te gaan beleggen. Dit bericht is voor mij dan ook een (positieve) ommezwaai. We vragen Tom Smiers waar dit vandaan komt.

Oproep aan alle NIET vrienden!

We hebben al een hoop reacties binnen gekregen. Ik wacht het nog even af want er druppelen nog een aantal binnen. Volgende week deel ik dan de grote lijnen uit alle reacties. Ben je geen Vriend en heb je ook nog geen reactie achtergelaten? Dat kan nog steeds!
Hier een oproep aan alle luisteraars die nog geen Vriend van de Show zijn of direct een abonnement hebben bij PDT. Momenteel zijn maar 1/10 van de luisteraars Vriend van de Show, 9/10 luistert lekker mee zonder ons te supporten. Dat is helemaal prima! Je zou ons wel enorm helpen om met ons te delen waarom je nog geen Vriend van de Show bent. Mogelijk mis je nog iets of weet je niet precies wat je er voor terug krijgt? Laat het ons weten, zodat wij onszelf kunnen verbeteren!
Er is een simpel formulier gemaakt waar je feedback kan achterlaten. Het zijn twee meerkeuzevragen en het kost je hoogstens dertig seconden om het in te vullen. Je mag mij natuurlijk ook altijd een berichtje sturen via Instagram.

Portfolio

Transactie: Nee
Portfolio waarde: € 249.800

Volgende week gaan we het hebben over 'Het belang van portefeuillemanagement'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.

Word Vriend

Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €5 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com

Pim's portfolio

► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen

JB updates op Instagram

► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen