November 27
Done
26. Beurswijsheden | € 160.800

26. Beurswijsheden | € 160.800

🎙️
"Be fearful when others are greedy. Be greedy when others are fearful." Quotes van bekende beleggers vliegen je te pas en te onpas om de oren. Welke zijn waardevol voor de jonge belegger en welke fundamentele lessen kunnen ze ons leren? Milou en Pim hebben allebei een eigen selectie gemaakt en leggen ze aan elkaar voor. Van Warren Buffet tot Gordon Gekko en van Benjamin Franklin tot Donald Trump.
De beurswijsheden, ook wel quotes genoemd, vliegen regelmatig om je oren. Te pas en te onpas wordt er mee gestoeid. Waar komen ze vandaag en klopt de inhoud nog wel. Ik geloof wel dat als een wijsheid 20-30 jaar heeft overleefd er een fundamentele les uit te leren valt. Wij (Milou en Pim) hebben allebei een aantal wijsheden verzameld en gaan daarover in gesprek. Wat kunnen wij als jonge beleggers er van leren?
 
In this business, if you’re good, you’re right six times out of ten. - Peter Lynch
Je hoeft niet perfect te zijn om het goed te doen als investeerder. Een deel van de schoonheid van aandelen is hun asymmetrische risicoprofiel. Hoewel een aandeel 100% van zijn waarde kan verliezen, kunnen de beste aandelen in de loop van de tijd 1000% of meer stijgen. Dus een paar grote winnaars kunnen je verliezers meer dan goedmaken. Heeft u het in 60% van de gevallen bij het rechte eind, dan bent u een (hele) goede belegger. Zelfs experts hebben moeite dit percentage te halen. Sterker nog, sommige experts zitten onder de 50% maar verdienen wel geld op de beurs. Hoe dat komt? Ze laten hun winsten lopen en kappen verliezen af. Vaak werken ze met duidelijke risico-rendementsverhoudingen.
 
An investment in knowledge pays the best interest. - Benjamin Franklin
Een van de founding fathers! Leefde in de 18e eeuw. Als het op investeren aankomt zal niets beter lonen dan jezelf onderwijzen. Doe het nodige onderzoek. Maar ik denk stiekem dat Benjamin Franklin's spreuk ook veel breder gaat over het leven. Misschien is kennis wel het meest compounding in het leven!
 
Cut your losses and let your profits run.
Deze beurswijsheid sluit min of meer aan bij ‘the trend is your friend’. Het heeft immers geen zin om op een aandeel te blijven zitten dat alsmaar daalt. Het ligt bij de meeste mensen echter psychologisch moeilijk om met verlies te verkopen. En toch kan dit het beste zijn als er fundamenteel geen verbetering in zicht is. Als beleggers bovendien de winst van hun ‘goede’ aandelen veiligstellen, dreigen ze over te blijven met een portefeuille met alleen maar ‘verliezers’. En het moet toch de bedoeling zijn om zoveel mogelijk ‘winnaars’ in portefeuille te hebben. Beleggen is immers ook de verliezen beperken en is sowieso een kwestie van keuzes maken. Onthoud: emotie en menselijke psychologie kunnen soms een belemmering vormen voor het nemen van een slimme beslissing om te verkopen of vast te houden.
 
Investing should be more like watching paint dry or watching grass grow. If you want excitement, take $800 and go to Las Vegas. - Paul Samuelson
Als je denkt dat beleggen gokken is, doe je het verkeerd. Het werk vereist planning en geduld. De winsten die je in de loop van de tijd ziet, zijn echter inderdaad opwindend!
Dit citaat is meer van toepassing op de millennials dan op welke andere generatie dan ook. We zijn zo gewend geraakt aan onmiddellijke bevrediging dat we alleen het korte termijn rendement van een investering zien in plaats van de lange termijn. Dit kan veel mensen ontmoedigen om te investeren (vooral van de jongere generaties) omdat ze de waarde niet als de moeite waard vinden. Investeren is geschikter dan verf zien drogen; het is een langdurig proces dat na verloop van tijd blijvende en impactvolle resultaten heeft. Toegeven, het moet niet gezegd worden dat je alle risico's moet vermijden. Maar als dat alles is wat je zoekt, dan is Las Vegas misschien meer de plek voor je.
 
Don’t try to catch a falling knife.
Een vallend mes is een informele term voor een snelle daling van de prijs of waarde van een aandeel. De term wordt vaak gebruikt in uitdrukkingen als 'probeer geen vallend mes te vangen', wat vertaald kan worden als 'wacht tot de prijs het dieptepunt bereikt heeft voordat je het koopt'. Je kan je goed bezeren tijdens het pakken van een vallend aandeel.
 
Sometimes your best investments are the ones you don't make. - Donald Trump
Over een kleine week zijn de Amerikaanse Presidentsverkiezingen. Het leek mij wel toepasselijk om een wijsheid van Donald Trump te gebruiken. Ik hoor je nu denken, heeft hij überhaupt iets nuttigs te zeggen? Hij heeft ook een paar goede jaren gehad zonder de spotlights. Terug naar de wijsheid. Beleggen is een wedstrijd tegen je eigen emotie. Je kan snel te enthousiast worden over je aandeel, vanaf dat moment bekijk je alles door een roze bril. Van zulke beleggingen uiteindelijk afzien kan misschien wel voor het grootste rendement zorgen.
Ik zie hier een groot parallel in met digitale productontwikkeling. Wij als digitale makers zeggen altijd dat het succes van een softwareproduct zit in het nee-zeggen. Het is zo makkelijk om alsmaar nieuwe functionaliteiten toe te voegen. De overall gebruiksvriendelijkheid gaat dan meestal achteruit.
 
Greed is good. - Movie: Wall Street, 1987
Is misschien niet écht een beurswijsheid waar één belegger iets mee kan. Maar wel interessant. Gekko beschrijft in deze prachtige speech in zoveel woorden het economische beleid dat sinds het begin van de jaren '80 in Amerika en Europa de overhand heeft gekregen. De theorie was dat de wereldwijde economische crisis van de jaren '70 werd veroorzaakt door inefficiënte en bureaucratische regeringen en dat de oplossing voort moest komen uit een verregaande liberalisering van het zakenleven. De gehaaide beursfraudeur werd gespeeld door Michael Douglas.
 
The stock market is a device for transferring money from the impatient to the patient. – Warren Buffett
De ongeduldigen springen in met weinig kapitaal en geen investeringsplan en met een 50/50 kans om te profiteren zodra de markt zakt en ze beginnen te verliezen, raken ze in paniek en stappen ze er met verlies uit. De verstandige lange termijn belegger koopt dan juist aandelen bij. Want wat maakt het uit, je belegt toch voor de lange termijn. Jesse Livermore zei dat het geld in aandelen wordt verdiend door te wachten en niet te handelen.
Om af te sluiten is het ook wel leuk om te weten dat als jij een aandeel koopt, iemand anders besluit het aandeel te verkopen. Met andere woorden, als jij denkt dat het een goed koopmoment is, denkt iemand anders dat het een goed verkoopmoment is.
 
The four most dangerous words in investing are: 'This time it's different.' - Sir John Templeton
De markt beweegt in cycles en begrijpen hoe trends veranderen, daar was deze Templeton goed in. Hij werd miljardair als mutual fund investor, door te kijken hoe aandelen presteerden in het verleden, meer dan vertrouwen op speculaties voor de toekomst.
Ik vind dit een spannende. Als de markt nu in een crisis raakt, na corona.... en stel dat het een tijdje duurt. Dat kan hè. Wie instapt is dan de 10 jaar na dat moment bezig om het goed te maken.

Vriend van de Show & PDT

Je volledige rendement van je portfolio kan je natuurlijk zien bij je broker. Maar hoe zit het met je rendement per sector? We hebben de functionaliteit ingebouwd dat je je portfolio kan filteren op sectoren. Hierdoor kan je zien welke holding er in die sector horen maar ook het rendement dat je hebt gemaakt. Dit geeft natuurlijk leuke inzichten. Hoe zit het in mijn portfolio:
Niet-duurzame Consumptiegoederen (Tesla, McDonald's en Leggett & Platt) 41% rendement
Industrie (UPS & Alfen) en Technologie beide 33% rendement
Financiële Diensten een verlies van 16%
Onroerend Goed een verlies van 23%
Energie een verlies van 34%
notion image

Nieuws

Geld aanhouden op een geldrekening bij DEGIRO. In 2020 implementeert DEGIRO een nieuwe oplossing voor het aanhouden van niet-belegde gelden. Hun klanten krijgen de mogelijkheid om een geldrekening te openen bij partner Flatex Bank. Dit is een Duitse gereguleerde bank. Hiermee wordt het niet-belegde geld bewaard op een aparte geldrekening met een persoonlijke IBAN. De geldrekening bij flatex wordt direct gekoppeld aan de bestaande DEGIRO-rekening.
Euronext moet voorkomen dat Just Eat Takeaway van de Amsterdamse beurs vertrekt. Dat willen beleggersverenigingen VEB en Eumedion. Zij zijn bang dat beleggers slechter af zijn als de maaltijdbezorger alleen aan de Londense beurs genoteerd staat.
Ik ben nu al een tijdje het aandeel Takeaway aan het volgen en ik denk dat er zeker nog groeipotentie in zit. Wat ik alleen ook heb gelezen dat ze de beursnotering in Amsterdam misschien gaan stopzetten en alleen in Londen verder willen. Wat zou dit dan precies betekenen voor de aandelen die je in het bezit hebt op de Euronext Amsterdam? Groet Bert
Volgens mij heb je gelijk. Just Eat Takeaway neemt volgens mij ook de beursnotering van GrubHub over, dat genoteerd is aan de NYSE. Amsterdam verdwijnt hierdoor dus dan blijft Just Eat Takeaway genoteerd in Londen en New York.
Persoonlijk maakt het mij niet zoveel uit, bij DEGIRO zijn zelfs de transactiekosten lager aan de NYSE. Al weet ik nu niet of mijn Just Eat Takeaway aandelen aan de Amsterdamse beurs overgezet gaan worden naar Londen of NYSE. Ik ga dit binnenkort even uitzoeken. Als ik meer weet zal ik dit in de podcast bekend maken.

Portfolio

Transactie: Nee
Ontvangen dividend: € 27
Cisco Systems = € 27
Portfolio waarde: € 160.800

Reviews

Marciplan over 'Hold of verkopen met winst en terugkopen?'. Samengevat: Een aantal tech aandelen zoals SNAP zijn de laatste weken ineens veel meer waard geworden, moet ik het aandeel verkopen of houden?
Een hele goede vraag maar ook direct een hele lastige. Een echt goed aandeel wil je voor een hele lange tijd vasthouden in plaats van verkopen bij een stijging van 20%. Vaste regels voor het verkopen van aandelen blijft lastig omdat elke situatie anders is. Elk bedrijf zou ik per situatie op zich beoordelen. De belangrijkste vraag is: Is de groei tijdelijk en heeft het te maken met de huidige omstandigheden of is de groei duurzaam en stabiel?

Roel over 'Amerikaanse verkiezingen'. Samengevat: Elke begin van de maand koop ik een S&P500 ETF, nu de Amerikaanse verkiezingen eraan komen 3 november, moet ik niet even wachten?
Het idee van een vast schema is dat je niet elke maand na hoeft te denken over de huidige marktomstandigheden. Je bent dan meer bezig met timing, op de lange termijn zal het weinig verschil maken. Je kan twee verschillende theorieën loslaten op de huidige Amerikaanse presidentsverkiezing. 1) De onzekerheid van de uitslag zorgt voor een dalende beurs en wanneer de uitslag een duidelijk winnaar aangeeft verdwijnt de onzekerheid en gaat de beurs weer omhoog. 2) De uitslag blijft rond 50/50 hangen en we gaan een paar onzekere maanden tegemoet. Hoe dan ook, niemand weet het.

Hoi Milou en Pim! Hulde voor het maken van deze leuke podcast! Een beetje een sombere vraag, maar wel belangrijk voor onze beleggingsstrategieën: In het verleden is de markt altijd wel omhoog gegaan. Hier zijn veel strategieën (deels) op gebaseerd. Maar onze toekomst wordt redelijk slecht. Onder de 1,5 graad opwarming blijven gaat niet lukken. En zelfs onder de 2 graden is maar de vraag. Het lijkt mij niet onwaarschijnlijk dat dingen als oorlogen om water, koralen weg, en extremer weer, een langdurig negatief effect zouden kunnen hebben op de wereldmarkt. Hoe zou je het best kunnen omgaan in je portfolio met een langdurig (50 jaar) verslechterende wereldmarkt? Hartelijke groeten, Floris van Eikema Hommes
Dat er dingen gaan veranderen de komende 50 jaar ben ik het volledig met je eens. Evenals dat we voor grote (klimaat)uitdagingen staan zoals opwarming van de aarde, voldoende drinkwater, externe weersomstandigheden, etc. Je legt dan direct het verband met een verslechtende wereldmarkt, is dat wel zo?
Misschien ben ik iets positiever ingesteld maar ik heb erg veel vertrouwen in het oplossend vermogen en innovatie van de mens. Ik geloof dat alle oorzakers van de eerder genoemde problemen uiteindelijk de rekening gaan krijgen. Dit bied extreem veel ruimte voor nieuwe partijen.
Je denkt goed na over de toekomst, dat is erg goed. Kan je zeker helpen om een goede strategie te vormen. Welke bedrijven gaan een oplossing bieden voor al deze problemen? En welke bedrijven gaan hier niks mee te maken hebben? En welke bedrijven gaan hier heel veel last van krijgen, weet je direct waar je niet in moet zitten.

Volgende week gaan we het hebben over 'Moat en Blue Chip beleggen'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.

Word Vriend

Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €5 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com

Pim's portfolio

► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen

JB updates op Instagram

► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen