November 27
Done
45. Voor- en nadelen van eigen aandelen inkopen | € 197.200

45. Voor- en nadelen van eigen aandelen inkopen | € 197.200

🎙️
Als bedrijf zijnde eigen aandelen kopen: het is een trend, met name in de Verenigde Staten. Een vorm van kapitaalallocatie die vaak zonder echt goede redenen wordt ingezet, een easy fix om de winst per aandeel te verhogen en de koers te laten stijgen. Wat zijn de bezwaren en waar moet je op letten als een bedrijf daarvoor kiest? Verder woonde Pim een soort annual earnings report van Just Eat Takeaway bij en is Milou in de wolken met een geweldige nieuwe aanwinst voor de podcast.
Een aandeleninkoop, ook wel share buybacks in het Engels, vindt plaats wanneer een bedrijf zijn aandelen van de markt inkoopt met eigen geld. Een aandeleninkoop is een manier voor een bedrijf om opnieuw in zichzelf te investeren. De ingekochte aandelen worden door de onderneming geabsorbeerd en het aantal uitstaande aandelen op de markt wordt verminderd. Je kan het zien als een omgekeerde verwatering, besproken in aflevering 41 (Wat is een aandelen- & claimemissie?). Omdat er minder aandelen op de markt zijn, neemt het relatieve eigendomsbelang van elke investeerder toe. Hierdoor wordt de winst en eventueel het uitgekeerde dividend door minder aandeelhouders gedeeld.
Een bedrijf kan aandelen terugkopen omdat het van mening is dat de markt zijn aandelen te sterk heeft verdisconteerd om in zichzelf te investeren of om zijn financiële ratio's te verbeteren. Je kan het zien als een tool dat het management kan inzetten, de manier waarop het wordt ingezet bepaald of het goed of slecht is. Een goed management gaat er verstandig mee om.

Wat kan je met cash/winst doen?

Investeer het geld in je eigen bedrijf
Koop een ander bedrijf
Keer dividend uit aan de aandeelhouders
Terugkopen van eigen aandelen

Voorbeeld van eigen aandelen inkopen

Een bedrijf heeft € 1.000 winst en 100 uitstaande aandelen. Dan is het vrij eenvoudig uitrekenen, € 10 winst per aandeel (EPS).
Het bedrijf gaat voor 10% eigen aandelen inkopen, in dit geval zijn dat 10 aandelen.
De winst van het bedrijf is nog steeds € 1.000. De uitstaande aandelen zijn nu niet meer 100 stuks maar 90 stuks. De winst per aandeel is nu € 11,11. De EPS is met 11,1% gegroeid zonder dat het management daar iets voor heeft gedaan.

Managers vs founders

Het terugkopen van eigen aandelen wordt vooral gezien als goed voor het management team. Het lijkt net alsof het bedrijf het erg goed doet. Daarnaast ontbreekt het vaak bij managers aan innovatie talent en risico. Een founder is vaak het tegenovergestelde en zal niet zo snel eigen aandelen inkopen. Die gebruikt het geld liever om te groeien en nieuwe ideeën uit te werken.
Er is vaak geld 'over' in goede tijden. Vaak worden aandelen dan teruggekocht, als de koers erg hoog staat. Misschien wel het slechtste moment om dat te doen. Je kan beter terugkopen in slechte tijden.

Het oppoetsen van financiële ratio's

Een andere reden waarom een bedrijf een terugkoop zou kunnen nastreven, is uitsluitend om zijn financiële ratio's te verbeteren - de maatstaven die door beleggers worden gebruikt om de waarde van een bedrijf te analyseren. Deze motivatie is twijfelachtig en misschien wel slecht te noemen. Als het verminderen van het aantal aandelen een strategie is om de financiële ratio's er beter uit te laten zien en niet om meer waarde voor aandeelhouders te creëren, kan er een probleem zijn met het management. Als het motief van een bedrijf om een terugkoop te starten echter goed is, kunnen betere financiële ratio's als gevolg daarvan gewoon een bijproduct zijn van een goede bedrijfsbeslissing.
Het beloningsbeleid van het management is tegenwoordig erg gekoppeld aan de 'presentatie' van de koers. Relatief een laag basissalaris en een goed bonuspakket bij het goed presteren op de beurs. Hierdoor zal het management graag handelen om op de korte termijn resultaat te hebben.
A buyback will always increase the stock’s value and benefit the shareholders in the short term.

Kapitaalallocatie

Kapitaalallocatie wordt gezien als de grootste verantwoordelijkheid voor een organisatie / CEO. Door dividend uit te betalen leg je de verantwoordelijkheid weer terug bij de aandeelhouder. Dit is een van de hoofdredenen waarom Warren Buffett geen dividend uitkeert. Hij vindt dat de aandeelhouders hem de verantwoordelijkheid geven om verstandig om te gaan met kapitaal. Af en toe maakt hij dus wel gebruik van share buyback.
In Buffett’s book, buybacks are inappropriate if they don’t satisfy Berkshire’s two conditions. If a company needs its cash to maintain or expand its operations, and it doesn’t want to take on debt, repurchasing its shares wouldn’t make sense, the investor argued in his 2016 letter. The same is true if there’s a more attractive acquisition or investment opportunity available. Nor do buybacks make sense if the stock isn’t undervalued, Buffett said.
Belastingvoordeel
In veel landen is het uitkeren van dividend belast. Dit betekent dat een deel van de uitgekeerde dividenden in de zakken van de overheid verdwijnt. Bij share buybacks heb je daar minder last van. Hierdoor geven in veel landen de aandeelhouders de voorkeur aan het laatste. Zijn beide belastingen aanwezig: dividendbelasting en kapitaalwinstbelasting, dan speelt de hoogte van allebei een belangrijke invloed op de keuze.

Apple

Apple is de grootste inkoper van eigen aandelen in de wereld. In de laatste 5 jaar heeft Apple gemiddeld elk jaar voor 5,48% eigen aandelen ingekocht. Daarnaast keerden ze ook dividend uit met in de afgelopen 5 jaar een gemiddeld dividend yield van 1,43%. Dat bij elkaar opgeteld heeft Apple in de laatste 5 jaar gemiddeld elk jaar 6,91% aan waarde gecreëerd. 34,55% in 5 jaar tijd.
In 2013 is Apple begonnen met het terugkopen van eigen aandelen. Dit is ongeveer gelijk met de periode dat Steve Jobs overleed en Tim Cook het roer overnam. Sindsdien is het aanbod Apple aandelen met 35% gedaald.
notion image

S&P 500

De koersverloop van de S&P 500 index loopt zo goed als 1-op-1 met de share buyback in de S&P. Verder kan je ook zien dat er vooral veel aandelen worden teruggekocht wanneer de koersen erg hoog zijn en in recessies, wanneer de koers heel laag staat, er direct mee gestopt wordt.
Yardeni Research doet daar jaarlijks onderzoek naar, recente report 'Corporate Finance Briefing: S&P 500 Buybacks & Dividends' in maart 2021.
notion image

Grote zorgen over de economie

Zelfs nu de Verenigde Staten hun langste economische expansie sinds de Tweede Wereldoorlog blijven doormaken, neemt de bezorgdheid toe dat de stijgende bedrijfsschulden de economie vatbaar zullen maken voor een krimp die uit de hand zou kunnen lopen. De hoofdoorzaak van deze bezorgdheid zijn de biljoenen dollars die grote Amerikaanse bedrijven hebben uitgegeven aan terugkopen op de open markt (ook bekend als "terugkoop van aandelen") sinds de financiële crisis tien jaar geleden. Alleen al in 2018, hebben bedrijven met bedrijfswinsten in de S&P 500 Index samen $ 806 miljard besteed aan terugkoop, ongeveer $ 200 miljard meer dan het vorige record in 2007. Wanneer bedrijven deze terugkopen doen, beroven ze zichzelf van de liquiditeit die hen zou kunnen helpen het hoofd te bieden wanneer verkopen en winsten dalen tijdens een economische neergang. Om het nog erger te maken, bereikte het aandeel van de terugkoop gefinancierd door bedrijfsobligaties in 2016 en 2017 maar liefst 30%, aldus JPMorgan Chase.

Conclusie (belangrijk)

Uiteindelijk ligt het aan de situatie; voor bedrijven kan het een goede tool zijn om te gebruiken. Een verstandige CEO gaat er goed mee om. Betaald met cash, geen lening en kiest voor het juiste moment, wanneer de koers laag staat.
De koers van een bedrijf staat op € 100 en de winst per aandeel is € 5, dan is de koers/winst verhouding (PE ratio) 20. Het winstrendement (earnings yield) van het bedrijf is 5,0%.
Als het bedrijf een rendement op kapitaal (ROC), of rendement op geïnvesteerd kapitaal (ROIC) van 7% heeft, is het niet handig om eigen aandelen terug te kopen. Het is een onverstandige kapitaalallocatie. Het bedrijf kan beter het geld herinvesteren in de organisatie.
De koers van het bedrijf zakt weg door bijvoorbeeld een slecht sentiment op de beurs. De koers van het bedrijf staat nu op € 70 en de winst per aandeel is nog steeds € 5, dan is de koers/winst verhouding (PE ratio) 14. Het winstrendement (earnings yield) van het bedrijf is nu 7,14%. Nu is het wel verstandig om eigen aandelen in te kopen! Een goed management gaat verstandig met het kapitaal om.
Let goed op hoe de share buyback betaald wordt? Dus niet door een lening (obligatie).
Creëert een sterke bodem op een koers!

Vriend van de Show & Jong Beleggen Tune

Onze vrienden van Tambr en in het bijzonder Niels de Jong, erg bedankt voor de nieuwe Jong Beleggen Tune!
Na al een tijd een podcast te hebben gemaakt met een wat 'veilige online opgepikte sound', nam Niels contact met ons op dat dit beter moest kunnen. En hij had gelijk! Samen met Niels en de componist (Silvan) zijn we in een leuk traject gedoken om samen op zoek te gaan naar ons eigen geluid. We hebben nu een eigen leader, bumper, loop en outro! Wat was het een leuke weg die we hebben afgelegd en wat zijn we ontzettend trots op het eindresultaat; echt ons eigen geluid! Bedankt voor de fijne samenwerking en we kunnen Niels en het team dan ook van harte aanbevelen!

Silvan van der Zwaag

Silvan is onze componist. En wat een natuurtalent. Silvan is een gitarist, songwriter en producer. Op jonge leeftijd ontstond er bij hem een passie voor muziek, en de gitaar in het bijzonder. In 2013 studeerde hij af aan het Rotterdams conservatorium (Codarts). Rond die tijd is er bij hem veel interesse ontstaan voor het gebruik van electronica en effecten, waardoor de gitaar in de traditionele zin niet meer de boventoon voert; het gemanipuleerde gitaargeluid is kenmerkend geworden voor zijn stijl. Dat hoor je ook terug in onze tune! Bij ons volgende live event is Silvan met zijn band zeker aanwezig om de Jong Beleggen Tune te spelen!
❤️
Ook deze week willen we weer alle nieuwe Vrienden van de Show bedanken! Het blijft bijzonder, elke week weer.

Nieuws

Be a builder or bet on builders!

Founder-led overtreffen CEO-led bedrijven

Het management van een bedrijf is een van de belangrijkste onderdelen van beleggen. Daarnaast natuurlijk het concurrentievoordeel en welke prijs je ervoor betaald. Persoonlijk en onbewust heb ik een grote voorkeur voor bedrijven geleid door de originele eigenaren. In Amerika noemen ze dat Founder-led! Misschien komt het omdat ik zelf ondernemer ben en ik het daardoor extra interessant vind om deze mensen te onderzoeken en te volgen. Verder weet ik ook hoe hard je moet werken als ondernemer maar dat het niet zo voelt omdat er een gigantische drive achter zit.
De Quote 500 staat ook vol met ondernemers en niet met managers. Vrij recent kwam ik een aantal artikelen tegen waar grote investeerders alleen maar beleggen in founder-led companies. Onderzoek laat ook zien dat de performance stukken hoger zijn bij zulke bedrijven. Ik ga dit verder onderzoeken en vaker meenemen in mijn beoordeling van een bedrijf.
notion image

Boss ETF

Milou, nu vraag jij natuurlijk af of daar geen ETF voor is? Een ETF waar alleen maar founder-led bedrijven in zitten. Die is er! Global X Founder-Run Companies ETF (BOSS).

Portfolio

Transactie: Nee
Portfolio waarde: € 197.200

Reviews

Hoi Pim en Milou, Ik hoorde dat jullie een aflevering gaan maken over cryptocurrency. Ik ben zelf recent begonnen met bots van Revenyou, maar er zijn natuurlijk veel meer platformen waarmee dit kan. Ik heb in 2 maanden tijd mijn inleg van 50 euro verhoogt naar 70 euro, daarbij volgt de bot sterker de stijgende koersen en minder de dalende koersen waardoor je over langer termijn de 'markt' kan verslaan. Wat is jullie mening over dit soort bots? En wat denken jullie van de risico's voor het investeren in cryptocurrency m.b.t. de hacks waarbij de coins worden gestolen? Jullie zijn goed bezig en ga zo door! Ik vind de podcast erg inspirerend. Groet Arne
Ik geloof per definitie niet in trading bots. Maar dat is bijna een filosofische vraag: als jij een winstgevende trading bot hebt gemaakt, waarom gebruik je die zelf dan niet om extreem veel geld te verdienen? Waarom zou je dat verkopen aan anderen?
Verder volgens mij een leuke groep jonge gasten die graag een mooi product willen maken. Qua marketing strooien ze wel met hoge rendementen, daar hou ik niet zo van. Verder zijn ze in december 2019 bij het programma Business Class geweest om geld op te halen. Iedereen weet dat je daar flink moet betalen om 'te gast' te mogen zijn.
Moet daar wel direct bijzeggen dat ik het product niet zelf heb gebruikt. Past ook niet bij mij als het gaat om beleggen / investeren.

[5-sterren door Prinspietet] De ideale learning curve om te gaan beleggen De podcast is een must voor elke beginnende belegger en geeft verdieping voor de meer ervaring belegger.
Dank je wel voor de mooie woorden Prins Pietet!

Volgende week gaan we het hebben over 'Wat kunnen wij leren van de grootste beurscrashes? (met Paul Wigt)'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis en beleg met beleid!

Word Vriend

Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €5 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com

Pim's portfolio

► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen

JB updates op Instagram

► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen