November 27
Done
110. Strategie en portfolio update (H1 2022) | € 249.900

110. Strategie en portfolio update (H1 2022) | € 249.900

🎙️
Vorige keer dat Pim een update gaf, beleefden hij en zijn portfolio een all time high - en sindsdien ging het bergafwaarts. Hij deelt zijn geleerde lessen over verliezen. Hoewel zijn strategie niet echt hoeft te veranderen is Pim wel voornemens zijn beurshorizon te verbreden: zijn interesse in turn-around bedrijven is groeiende. Welke bedrijven staan er op zijn watchlist? Milou blijkt ondanks haar eigen verwachtingen weergaloos te presteren en doet het beter dan de S&P 500 en de AEX - in deze aflevering analyseert ze haar succes.
Mijn laatste volledige portfolio-update dateert alweer van december 2021. Grappig genoeg was mijn portfolio toen op een all time high. Sindsdien gaat het helaas iets minder, voornamelijk met mijn aandelen in de groeistrategie. Dat is in mijn portfolio performance van dit jaar goed te zien. Qua strategie is er niet zoveel veranderd. Wel zijn er een paar posities gewijzigd. Momenteel heb ik 17 verschillende bedrijven in mijn portfolio samen met de all world ETF. De allocatie per positie verschilt enorm, de grootste is bijna 20% en de kleinste iets minder dan 2%. Dit geeft nog wel ruimte om het verder aan te vullen met drie nieuwe posities. Welke dat worden weet ik nog niet. Verderop deel ik kort mijn watchlist.
In veel afleveringen heb ik een korte update en wijziging van mijn portfolio gedeeld maar af en toe wijdden we hier ook een volledige aflevering aan. Hier staan er een aantal op een rijtje:
11. Grote Portfolio Update | € 147.50011. Grote Portfolio Update | € 147.50038. Portfolio update en recente transacties | € 195.10038. Portfolio update en recente transacties | € 195.10047. Portfolio update: van dividend- naar waardeaandelen | € 204.60047. Portfolio update: van dividend- naar waardeaandelen | € 204.60065. Portfolio update: op naar 20 bedrijven | € 245.900 65. Portfolio update: op naar 20 bedrijven | € 245.900 81. Beleggingsjaar 2021 en portfolio update | € 271.10081. Beleggingsjaar 2021 en portfolio update | € 271.100

H1 performance

Niet alleen mijn portfolio kent het slechtste eerste halfjaar ooit, dat geldt ook voor de brede indices zoals de AEX, S&P 500 en Nasdaq. Bij de YTD sta ik op een negatief rendement van 22,3%. In absolute getallen is dat een waardedaling van 65.000 euro. Dat doet wel even pijn!
Een daling moet je altijd in het perspectief van de gehele markt zetten. De Nederlandse AEX (GR) heeft een negatief rendement van 14,1%. De twee grote Amerikaanse indices staan ook flink in het rood: de S&P 500 20,1% en de Nasdaq 28,2%. Mijn portfolio richt zich overwegend op technologie, meer dan de S&P 500 maar weer minder dan de Nasdaq. Dit verklaart ook wel waarom ik al twee jaar lang qua performance tussen deze indices schommel. Helaas geeft PDT nog niet de mogelijkheid om mijn performance per strategie te zien (dat komt er wel aan). Daaruit was sowieso gebleken dat mijn waardestrategie het veel beter had gedaan dan de groei. Veel aandelen in deze strategie zijn flink afgestraft.
YTD (19 juli 2022) performance van mijn portfolio op PortfolioDividendTracker.com.
YTD (19 juli 2022) performance van mijn portfolio op PortfolioDividendTracker.com.
Bovenstaande afbeelding laat zien wat de performance cumulatief is dit jaar. Onderstaande afbeelding laat de performance zien per week vanaf 1 januari. Daaruit kan je zien dat tweederde van de weken met een verlies is afgesloten. Automatisch is eenderde in het groen gesloten. Als het een groene week is, dan is het ook direct flink in het groen. Er zijn vier weken geweest met ongeveer 8% rendement. Dit laat maar weer goed zien hoe lastig het is om te timen. Als je er naast zit kan je zomaar 10% rendement gemist hebben. Wat nu opvalt is dat de laatste paar weken de dalen en pieken heftiger worden. Je kan hieruit opmaken dat de markt moeite heeft met richting kiezen. Er is een hoop onzekerheid. Zolang er niet meer duidelijkheid is over de inflatie, het gas uit Rusland en een mogelijke recessie, zullen we het moeten doen met deze volatiliteit.
Overzicht van mijn portfolio performance per week op PortfolioDividendTracker.com.
Overzicht van mijn portfolio performance per week op PortfolioDividendTracker.com.

Altijd uitzoomen

Beleggen doen we voor de lange termijn. Te ver inzoomen geeft je een tunnelvisie en kan resulteren in impuls handelen. Ik kan mijn portfolio uitzoomen tot en met januari 2020. Dat is ongeveer 2,5 jaar. Daaruit kan je direct zien dat ik op een extreem ongelukkig moment ben begonnen, drie maanden voor de coronacrash. Met als dieptepunt van -/- 53% (MWRR) half maart. Al snel vond er een herstel rally plaats, dat duurt tot en met eind november. Op het hoogtepunt had ik een positief rendement van bijna 60%. In de laatste dertig dagen ben ik met mijn volledige portfolio drie keer in het rood gegaan. Dat is ook goed te zien aan de rechterkant van de onderstaande afbeelding.
Op het moment van schrijven sta ik met 5% in het groen. Daarvan is 4,11% door dividend en 4,71% door de wisselkoerswijziging. Het verlies van de effectprijswijziging is 3,92% en nog een klein beetje zit in de transactie - en brokerkosten.
What a ride! Als jonge belegger heb ik in 2,5 jaar tijd een diepe crash meegemaakt, een extreme bull rally en een flinke multiple afstraffing door hoge inflatie en rentes. Ervaring geharkt dus! In deze periode heb ik ook van dichtbij meegemaakt wat een markt kan doen met een specifieke strategie. Er leek geen einde te komen aan groeiaandelen, nu zijn waarde-aandelen de plek waar je moet schuilen. Constant wisselen van strategie is wel het domste wat je kan doen. Verderop ga ik daar dieper op in.
All time portfolio performance sinds ik de podcast ben begonnen op Portfolio Tracker.
All time portfolio performance sinds ik de podcast ben begonnen op Portfolio Tracker.

Wat kunnen we leren van de verliezers?

Mijn portfolio kent dit jaar niet alleen maar verliezers. Ik heb een positief rendement op Shell (SHELL), Berkshire Hathaway (BRK-B), Prosus (PRX) en Koninklijke Ahold Delhaize (AD). De rest staat allemaal in het rood. Wat kunnen we leren van de verliezers?
In absolute bedragen heb ik twee gigantische verliezen gemaakt: Just Eat Takeaway en Shopify. Bij elkaar bijna 29.000 euro verlies. Op mijn huidige portfoliowaarde is dat een verlies van 12%. Wat kan ik hiervan leren? Ook al heeft elk aandeel zijn eigen verhaal, er is wel een rode draad te vinden. Beide aandelen maken nog geen winst maar waar de belofte is daar. Op het moment dat ik ben ingestapt, was er al veel van deze toekomstige winst ingeprijsd. In bedrijven die nog geen winst maken, zit per definitie meer onzekerheid. Dit vraagt tijdens het waarderen ook om een hogere margin of safety. Verder ben ik met beide aandelen gestart met een te grote allocatie. Van deze fout heb ik goed geleerd en heb ik kleinere allocatie genomen op Zalando en CM.
Andere aandelen zoals ASML en Adyen zijn ook flink gedaald maar daar maak ik mij niet druk om. Ik ga voor beide alleen nog in het groen ondanks de flinke daling. Ik bezit ze al heel lang en het blijven hele sterke ondernemingen. De daling heeft voornamelijk te maken met de algehele markt en omdat de bèta hoger is, gaan zulke aandelen ook harder naar beneden. Er is niks fundamenteel mis met deze twee bedrijven, een hoge bèta werkt ook de andere kant op als de markt de weg weer omhoog vindt. Helaas heeft Adyen net geen €1.100 aangetikt en ASML €400. Ik stond al met mijn vinger op de koopknop.
Portfolio overzicht gesorteerd op de grootste verliezen in absolute getallen bovenaan. Screenshot van PDT.
Portfolio overzicht gesorteerd op de grootste verliezen in absolute getallen bovenaan. Screenshot van PDT.

Geen strategiewijziging

Ondertussen weten we allemaal dat de beurs in een grote langdurige cyclus beweegt. Er zullen periodes zijn dat groeiaandelen het goed doen maar er komen ook periodes waarin juist de waarde- en defensieve aandelen goed werken. Hetzelfde geldt ook voor grondstoffen. In de afgelopen drie jaar hebben we van alles al meegemaakt. Het klinkt logisch dat als alle groeiaandelen dalen, je beter kunt overgaan naar meer waarde-aandelen. In de praktijk zal je zien dat je altijd te laat reageert en net achter de feiten aanloopt. Het constant wisselen van strategie is misschien wel de grootste fout die je kan maken. Vaak maak je zo’n switch op basis van emoties. Dat is nooit een goede raadgever bij beleggen.
De luisteraar die al vanaf het begin betrokken is bij mijn reis, weet dat ik deze fout al eerder gemaakt hebt. Ik heb mijn dividendstrategie losgelaten en overwegend verplaatst naar groei en GARP. Dat was precies net voor de periode dat dividendaandelen een spurt omhoog deden. Op dat moment was ik erg bewust van mijn wissel. Dat ga ik nu niet meer doen.
In de toekomst ga ik strenger zijn op de allocatie in de groeistrategie. Ik wil meer rekening houden met het risico van het aandeel om mijn volledige beweeglijkheid in mijn portfolio te verminderen.
Mijn opsplitsing per strategie, groei beleggen is recent gedaald. Screenshot van Portfolio Dividend Tracker.
Mijn opsplitsing per strategie, groei beleggen is recent gedaald. Screenshot van Portfolio Dividend Tracker.
Het ziet er nu echt naar uit dat we met de economie richting een recessie gaan. Voornamelijk consumer discretionary aandelen krijgen hierdoor een tik. De gedachte is logisch want consumenten hebben minder geld te besteden voor luxe goederen. Dit kan een mogelijkheid zijn om (tijdelijk) een nieuwe strategie toe te voegen: Cyclical Play! ⚡️
53. Beleggen in cyclische en turnaround aandelen | € 207.90053. Beleggen in cyclische en turnaround aandelen | € 207.900
Turnarounds zijn een vast onderdeel van de portfoliostrategie van Peter Lynch. Over dit onderwerp hebben we een tijdje geleden een volledige aflevering over gemaakt.

Positie wijzigingen

In de afgelopen zeven maanden heb ik wel wat kleine wijzigingen doorgevoerd. Zes posities heb ik volledig gesloten en ik heb vijf nieuwe posities geopend. Verder heb ik natuurlijk ook bijgekocht bij een aantal bestaande posities. Al deze wijzigingen heb ik al eerder gedeeld in de afleveringen maar het is goed om het nogmaals samen te vatten:
Volledig verkocht (6)
Microsoft
Broadcom
Berkshire Hathaway
Koninklijke Ahold Delhaize
Pfizer
Alibaba
Nieuwe positie geopend (5)
Zalando
CM.com
Deutsche Post
BlackRock
T Rowe Price

Watchlist

Zo nu en dan pas ik mijn watchlist aan. Eigenlijk kan je meer spreken van een wishlist waarvan ik een aantal aandelen wat beter in de gaten aan het houden ben. Voor mij zou een kanbanbord de ideale manier zijn om aandelen in bij te houden. Zo kunnen sommige aandelen verkeren in verschillende fases, bijvoorbeeld wanneer een aandeel nu te duur maar kwalitatief wel sterk is. Of juist aandelen die als turnaround dienen en in sommige momenten totaal niet interessant zijn.
39. Maak een watch-/wishlist | € 198.80039. Maak een watch-/wishlist | € 198.800
Berkshire Hathaway
Thule Group
Koninklijke Ahold Delhaize
ASR Nederland
Euronext
Aalberts Industries
Nedap
Booking
Salesforce
Microsoft
Apple
Starbucks
Berry Global
Flow Traders
Pool Corp
Vopak

Maandelijkse inleg

Recent kreeg ik de vraag waarom ik al een paar maanden niet meer had bijgekocht. Natuurlijk een terechte vraag omdat ik in het verleden wel maandelijks kocht. Het lijkt nu misschien alsof ik de bodem aan het timen ben maar niets is minder waar. Afgelopen mei heb ik veel van mijn maandelijkse inleg naar voren gehaald door de toen flinke daling. Vooralsnog heb ik dit jaar meer bijgestort verhoudingsgewijs in dezelfde periode vorig jaar. Als ik de komende vier weken niks meer bijstort, loop ik weer op mijn originele schema. Dat is dus rond half augustus.
De ontwikkeling van meer geconcentreerd handelen is een waar ik mij wel fijn bij voel. Mogelijk ga ik de interval tussen het bijstorten iets meer oprekken naar bijvoorbeeld om de maand of elk kwartaal in plaats van elke maand. Hierdoor heb ik meer tijd om goed na te denken over mijn transacties en kan ik het handelen ook meer beperken, wat natuurlijk weer scheelt in de transactiekosten. Echt heel veel effect gaat het niet hebben omdat relatief gezien mijn maandelijkse inleg steeds kleiner wordt vergeleken met het totaal belegd vermogen.

What’s next?

Wat een ideale grote is qua aantal posities in mijn portfolio, weet ik nog niet helemaal. Voor nu is de focus rond de twintig posities. Het is te overzien, al ligt het wel aan de bedrijven zelf. Sommige bedrijven vragen wat meer aandacht dan de andere, Ahold Delhaize is wel iets anders dan Adyen.
Momenteel heb ik zeventien verschillende bedrijven in mijn portfolio, samen met de All World ETF. Dit geeft nog wel ruimte om het verder aan te vullen met drie nieuwe posities. De laatstgenoemde ETF steekt met kop en schouders boven de rest uit. Het is de grootste positie met bijna 20%. Toch twijfel ik hier nog over. Mogelijk verklein of sluit ik de posities volledig en open ik dan drie nieuwe posities.
Een ander aandeel dat ik goed in de gaten houd is Shell. Shell is natuurlijk een grondstofaandeel. Momenteel doen ze het hartstikke goed, de olieprijs staat al bijna een half jaar boven de 100 dollar, met zelfs meerdere periodes boven de 120 dollar. Dit zijn nu de plekken waar het geld verdiend wordt. Beleggen in grondstoffen werkt contra, je moet erin als niemand het wil hebben en eruit als iedereen het wil. Moet ik nu uit Shell? Of op zijn minst de positie halveren? Dat zijn de vragen die me op deze positie bezighouden.
Ongetwijfeld herken je mijn situatie wel. Elke belegger moet constant keuzes maken. Het komende half jaar ga ik zeker mijn portfolio weer uitbreiden met nieuwe posities. Welke dat zijn, weet ik nog niet. Uiteraard deel ik het direct in de community en de podcast.

Portfolio update van Milou

Hierboven hebben we het al kort gehad over de performance van de grote indices. Milou heeft een YTD performance van -/- 9,5%. Ze doet het aanzienlijk beter dan de brede markt. Waar komt deze overperformance vandaan? Het is eigenlijk best simpel uit te leggen. De portfolio van Milou is immers niet zo groot. Haar China ETF doet het aanzienlijk minder slecht dan de Amerikaanse en Europese markt. De grote daling was daar al in 2021 begonnen. Verder heeft Milou op gunstige momenten de All World en S&P 500 ETF bijgekocht. Power to DCA!
De dalende koersen heeft Milou naar eigen zeggen koelbloedig doorgemaakt. Er zijn wat vriendinnen die zeggen dat ze precies op het goede moment wat dingen verkocht hebben, waardoor ze zich afvraagt of ze dat ook had moeten doen. Maar tegelijkertijd weet ze dat dat haar gevoel is dat spreekt, niet de ratio: niemand kan namelijk de toekomst voorspellen. Als je op dié manier belegt ben je veel meer afhankelijk van geluk, en dat wil ze uiteindelijk niet. Dus ze heeft voldoende verstand opgebouwd om zeker te zijn van haar strategie en daarop te vertrouwen.
YTD (19 juli 2022) prestatie van de portfolio van Milou. Screenshot is van Portfolio Dividend Tracker.
YTD (19 juli 2022) prestatie van de portfolio van Milou. Screenshot is van Portfolio Dividend Tracker.
Het was even wennen omdat Milou zzp’er is geworden. Daarom heeft ze voor haar gevoel iets minder zekerheid wat betreft inkomen, wat maakt dat ze het spannender vindt om elke maand 200 euro in te leggen. Ze heeft één keer overgeslagen, maar inmiddels is ze back on track.
In de afgelopen zes maanden heeft Milou vijf verschillende transacties uitgevoerd. Ze heeft zich dus goed gehouden aan de dollar-cost averaging (DCA). In de eerste twee maanden heeft Milou de S&P 500 ETF gekocht en daarna alleen nog maar de MSCI All World ETF.
Screenshot PDT van alle acties die Milou in haar portfolio heeft gedaan dit jaar.
Screenshot PDT van alle acties die Milou in haar portfolio heeft gedaan dit jaar.

What’s next?

Milou had zichzelf ten doel gesteld om met haar core-beleggingen van de toenmalige 77%(februari) naar 83% te gaan, wat betreft de weging in haar portfolio. Dat is Milou met haar laatste transactie gelukt: ze zit nu op net iets boven de 83%. Daarnaast zit ze op 77% in de S&P 500, en met 7% in de MSCI All World. Het doel is nu om die verhouding ten opzichte van elkaar wat rechter te krijgen. Ze is van plan dat op de DCA-wijze te doen.
In principe gaat ze precies zo door, behalve dat ze zich meer wil verdiepen in hoe pensioenbeleggen ook alweer werkt. Daarnaast moet ze de verleiding blijven weerstaan om haar geld eruit te halen nu ze nog in de plus staat, maar dat moet wel goed komen.

Portfolio

Transactie: Nee
Portfolio waarde: € 249.900

Films, series en docu’s over geld en aandelen

De filmwereld weet wel raad met sappige waargebeurde verhalen omtrent geld, aandelen, fraude en hebzucht. Er zijn tientallen films en series gemaakt over dit onderwerp. Daarbij moet je natuurlijk altijd realiseren dat er vaak een loopje is genomen met de waarheid.
Ben je dagelijks al bezig met (macro-)economie, beleggen en de beurs? Dan kunnen bekende films, series en documentaires niet ongezien blijven. In de meeste zit namelijk altijd wel een les verborgen.
1.
The Big Short (2016) #film
3.
Boiler Room (2000) #film
4.
Margin Call (2011) #film
5.
Inside Job (2010) #documentaire
6.
The China Hustle (2018) #documentaire
7.
Billions (2016) #serie
8.
Dirty Money (2018) #documentaire
9.
Chasing Madoff (2010) #documentaire
10.
Capitalism: A Love Story (2009) #documentaire
Beleggen kan je als onderwerp erg breed bekijken. Uiteindelijk zijn alle aandelen eigenlijk bedrijven die ooit gestart zijn door ondernemers. Het is dus ook zeker de moeite waard om films over ondernemen te kijken. Verder is minimalisme - intentioneel omgaan met geld - ook een onderdeel omdat je hierdoor mogelijk meer geld overhoudt om te beleggen, dat uiteindelijk weer gevolgen heeft voor de Financial Independence Retire Early ;-).
1.
Minimalism (2016) #documentaire
2.
Playing with FIRE (2019) #documentaire
3.
Money Monster (2016) #film
4.
The Social Network (2010) #film
5.
The Founder (2016) #film
6.
Steve Jobs (2015) / Jobs (2013) #film

Volgende week gaan we het hebben over 'Volatiliteit (met Mees Bovelander)'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.