November 27
Done
74. De invloed van een analist (met Nigel van Putten) | € 254.700

74. De invloed van een analist (met Nigel van Putten) | € 254.700

🎙️
Beursanalisten. We hebben er in Nederland krap vijftig stuks, en eentje daarvan zit deze aflevering in de studio: Nigel van Putten, van Kempen & Co. Hoe ziet een dag uit het leven van een analist eruit? Wat kun je als particuliere belegger met zijn analyses? Een gesprek over de voorsprong in kennis en informatie, maar ook over de beperkingen van een aandelenanalist. En natuurlijk: Facebook’s historische ‘pivot’ van gigantische proportie: Metaverse.
Welke belegger kent het niet: “analist X heeft zojuist het koersdoel verhoogd van aandeel Y naar een paar euro nog wat. Volgens de analist is dit een goed moment om het aandeel in je portefeuille op te nemen”. Het kan zomaar zijn dat je onze gast van deze week, Nigel van Putten bent tegenkomen in een dergelijk berichten. Nigel is Equity Research Analyst bij Kempen & Co. In normaal Nederlands: aandelenanalist. Momenteel volgt hij actief ASML, ASM International, BE Semiconductor Industries en CM.com. Voordat Nigel aan de slag ging bij Kempen & Co is hij werkzaam geweest bij ING en Philips. Zo kon je Nigel tegenkomen in het onderstaande nieuwsbericht over ASML, na publicatie van de cijfers van het bedrijf:
(ABM FN-Dow Jones) De kwartaalresultaten van ASML leverden weinig verrassingen op. Dit concludeerde analist Nigel van Putten van zakenbank Kempen. Zowel de omzet als de brutomarge waren afgelopen kwartaal conform verwachting. De winstontwikkeling was meevallend, maar dat is volgens de analist deels te danken aan bepaalde investeringswinsten. "Opnieuw een recordkwartaal op veel fronten, maar ook exact zoals we hadden verwacht", zei Van Putten. In het lopende vierde kwartaal rekent ASML op een omzet van 4,9 tot 5,2 miljard euro met opnieuw een marge tussen de 51 en 52 procent. Als dit wordt doorberekend komt Van Putten uit op een EBIT van 1,7 miljard euro, wat circa 5 tot 7 procent minder is dan de consensus. "De schuldige is de aanvoerketen", aldus de analist. Verder merkte Van Putten op dat ASML wat voorzichtiger uit de hoek kwam dan voorheen ten aanzien van de geheugenmarkt. Bron: ABM Financial News, 20 oktober 2021

Hoe accuraat zijn analisten?

Het vermogen van analisten om toekomstige aandelenwaarden nauwkeurig en consistent in de tijd te voorspellen, blijft twijfelachtig en enige voorzichtigheid is geboden. Op basis van een onderzoek uit 2012 onder meer dan 11.000 analisten uit 41 landen, is de algehele nauwkeurigheid van de richtprijzen niet erg hoog, met een gemiddelde van ongeveer 18% voor een horizon van drie maanden en 30% voor een horizon van 12 maanden. Het onderzoek is uitgevoerd door Universiteit van Waterloo en Boston College.
Wat misschien wel in het voordeel van Nigel kan spreken, is dat lokale analisten het beter doen. De studie identificeerde enkele kenmerken die erop wijzen dat een analist een goede voorspeller kan zijn: analisten die in de buurt van het geanalyseerde bedrijf wonen en het al een lange tijd volgen, komen met nauwkeuriger koersdoelen en prognoses.
Voorbeeld van hoe koersdoelen van verschillende analisten wordt gepresenteerd bij DeGiro.
Voorbeeld van hoe koersdoelen van verschillende analisten wordt gepresenteerd bij DeGiro.

Analisten gaven in coronajaar goede adviezen

Jaarlijks wordt er een analistenonderzoek gedaan door de broers Dirk en Willem Gerritsen. Zij publiceren vervolgens een lijstje met welke analistenbureaus de beste adviezen hebben gegeven. Kempen & Co (werkgever van Nigel) presteerde vorig jaar het beste. In de onderzoeksperiode, die tot half december 2020 liep, kwamen de analisten van Kempen & Co het beste uit de bus. Als een belegger een long/short-portefeuille zou hebben samengesteld, de aandelen met koopadviezen van Kempen had gekocht, en die met houd- of verkoopadviezen had geshort — oftewel het verkopen van geleende aandelen om te profiteren van koersdalingen — zou hij een rendement van 56% hebben behaald. Ter vergelijking: de S&P 500 had in datzelfde jaar een rendement van 18%.
notion image

Het 'doel' van een hedgefonds

Analisten vindt je op verschillende plekken in de financiële wereld. Zo werken er ook analisten bij hedgefondsen. Het ligt voor de hand om aan te nemen dat iedereen streeft naar een zo hoog mogelijk rendement, maar dat blijkt niet altijd waar te zijn. Bloomberg kwam met een doorwrocht stuk waarbij wordt uitgelegd wat de juiste 'skill' van een hedgefonds-manager moet zijn. De eerste zin zegt voldoende.
I often say that the key skill of a hedge fund manager is not picking stocks that go up, but rather continuing to manage a hedge fund. If you pick stocks that go up, and a lot of people invest in your fund, and then you pick stocks that go down, and then everyone takes their money out, you have done a bad job. If you pick stocks that go up, and a lot of people want to invest in your fund, and you say “well fine you can invest but you need to sign a multi-year lockup with a very favorable fee structure for me” and go raise a permanent-capital vehicle on the basis of your celebrity, and then you pick stocks that go down, and then everyone grumbles about how they’d like to take their money out but can’t, you have done a good job. Obviously if you just pick stocks that go up forever then you have done the best job

Gesprek met Nigel

De aflevering is te splitsen in twee delen. In het eerste deel bespreken we de werkzaamheden van een analist. Hoe gaat hij of zij bijvoorbeeld te werk en hoe ziet een dag van een analist eruit? In het tweede deel gaan we dieper in wat een particuliere belegger aan de analyses van een professionele analist en de bijbehorende koersdoelen kan hebben. En heeft een professionele aandelenanalist een voorsprong op particuliere beleggers?

Wat is een aandelenanalist?

Wat is een aandelenanalist?
Hoe ziet het leven van een aandelenanalist eruit?
Wat voor toegang heb je als analist?
Er wordt vaak gesproken over de Bloomberg Terminal, heb je daar echt wat aan?
Hoeveel aandelen volg je?
Werk je alleen of in een team?
Hoe doe jij je research naar een aandeel? Spreek je veel met CEO's en industrie experts?
Wat is er veranderd door Mifid II wet? (scheiding van analyse / advies en transactie)
Is een analist ook een goede belegger?
Als een analist succesvol is, dan kan je toch beter volledig zelf gaan beleggen?

Wat hebben particuliere beleggers eraan?

Wat moet je als particuliere belegger met analisten en koersdoelen?
Aandelenanalyse zijn overal te koop zoals op IEX, De Aandeelhouder, Beursgenoten, etc. Wat vind jij daarvan?
Heeft een analyse waarde als je niet kan zien of de analist zelf een positie heeft?
Heb je als professional een voordeel als particuliere belegger? Met andere woorden, heeft de particuliere belegger een achterstand/nadeel?
Wat zijn de verschillen tussen de particuliere belegger en de professional?

iShares Semiconductor ETF (SOXX)

Zelf belegd Nigel ook, voornamelijk in de semiconductor industry. Aandelen die hij als analist volgt natuurlijk niet. In de aflevering heeft Nigel het over de SOXX ETF van iShares.

Vriend van de Show & PDT

Deze week geen update, hier hadden we helaas geen tijd meer voor. We proberen de aflevering altijd binnen het uur te houden. Vooral de afleveringen met een gast erbij is een uitdaging!
❤️
Ook deze week willen we weer alle nieuwe Vrienden van de Show bedanken! Het blijft bijzonder, elke week weer.

Nieuws

Facebook > Meta Platforms ($MVRS)

Facebook gaat veranderen in Meta Platforms. Vanaf 1 december aanstaande verandert de ticker van $FB in $MVRS. In de eerstvolgende (kwartaal)rapportage gaan ze dan ook rapporteren volgens een nieuwe indeling. Er komt een soort van tweedeling:e social media businesses en de nieuwe activiteiten, zoals AR en VR.
Family of Apps (Facebook, Instagram, Whatsapp).
Reality Labs (augmented & virtual reality).
Elk jaar wil Zuckerberg minimaal 10 miljard steken in de ontwikkeling van de metaverse. Een gigantisch bedrag, dat vrijwel onevenaarbaar is voor andere bedrijven. Voorlopig gaat het ook niet ten koste van de winstgevendheid. De verwachting is dat Facebook Meta Platforms dit jaar 40 miljard winst gaat maken. Ook hebben ze aangekondigd om een grootschalig inkoopprogramma te starten voor eigen aandelen, te waarde van 50 miljard. Meta is momenteel een geldprintmachine, zonder schulden en met miljarden cash.
Meta heeft een zeer gunstige waardering. Momenteel betaal je 23 keer de winst van volgend jaar. Om het in perspectief te zetten: voor Procter & Gamble betaal je 24 keer de winst van volgend jaar, met een groei van slechts 4%. Meta verwacht een groei van 20% volgend jaar.
Beleggers zijn nog aan het uitvogelen wat ze met Meta aanmoeten. De 10 miljard die Zuckerberg elk jaar weer terug in het bedrijf gaat stoppen, kan ook aan aandeelhouders uitgekeerd worden. Wanneer gaat deze inverstering zichzelf terugverdienen? Gaat de metaverse überhaupt realiteit worden? Deze grote onzekere factor blijft voorlopig nog wel rond het aandeel hangen en zal ook zeker voor koersdruk zorgen. En dan laten we alle andere 'problemen' die Meta met de Family of Apps heeft nog achterwege.
Van de positieve kant bekeken zit er wel gigantisch veel innovatie in Meta en Zuckerberg heeft aangegeven voorlopig nog niet weg te gaan. Zijn passie en commitment zijn duidelijk zichtbaar. Ik heb met bewondering naar de presentatie gekeken. Het is voor het eerst dat ik zo'n gedetailleerde presentatie heb gezien van een stukje toekomst. Het lijkt alsof er aan alles is gedacht. Of Meta hier de grote winnaar gaat zijn, dat weet niemand. De kans is wel groot dat de hele wereld hierheen aan het bewegen is.
Bekijk de volledige presentatie van de metaverse van Mark Zuckerberg in de video op Facebook: our vision for the metaverse. Heb je geen zin om 80 minuten naar Mark te luisteren, Cnet heeft een samenvatting van 10 minuten voor je gemaakt.

Reden om te verkopen

Er is altijd wel een reden om te verkopen. Als je die zelf niet kan bedenken, doet het nieuws dat wel voor je. Neem als voorbeeld het onderstaande plaatje. Sinds we de podcast zijn begonnen hebben we al voldoende redenen gehad om al dan niet uit te stappen, of te wachten met instappen:
Amerikaanse presidentsverkiezingen
Capitool bestorming
Tweede Covid golf
Delta variant
Evergrande
Flinke te korten in de supply chains
Heftige inflatie
Evergrande vind ik de meest opvallende van de recente gebeurtenissen. Als we nu terugkijken is het eigenlijk belachelijk dat het vergeleken werd met een Black Swan-event of met de val van Lehman Brothers. Weer een goede les, dat je niet te veel naar nieuws moet kijken maar gewoon een lange termijn-focus moet houden.
Nieuws vult wel je oren maar niet je portemonnee!
notion image

Portfolio

Transactie: Nee
Portfolio waarde: € 254.700

Content tip, vraag en review

Deze week geen content tip, review of vraag, hier hadden we helaas geen tijd meer voor. We proberen de aflevering altijd binnen het uur te houden. Voor de afleveringen met een gast erbij is dit een uitdaging!

Na 1,5 jaar elke week een podcast opname is het voor mij tijd om even stil te staan en rust te nemen. Voor de komende vier afleveringen heb ik een waardige vervanger, Dennis Emmelkamp. Voor de meeste geen onbekende, jullie kennen hem van aflevering 50 of van de serie fundamentele analyse. Uiteraard hoeven jullie Milou niet te missen.
Volgende week gaan we (Milou en Dennis) het hebben over 'Portfolio update van Dennis'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.

Word Vriend

Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €5 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com

Pim's portfolio

► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen

JB updates op Instagram

► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen