Warren Buffett, ook wel ‘The Oracle of Omaha’ genoemd, zit al meer dan tachtig jaar in de beleggingswereld. Op 11-jarige leeftijd heeft hij zijn eerste aandeel gekocht. Ondertussen is hij 92 jaar oud. Hij heeft zijn vermogen vanuit niks opgebouwd door bedrijven te kopen en te handelen in aandelen. Hij is misschien wel de allergrootste nog levende belegger ter wereld, in ieder geval de bekendste. Wat kunnen wij als particuliere beleggers van hem leren?
116. Lessen van goeroes | € 256.600Wie is Warren Buffett?
Warren Buffett werd geboren in Omaha in 1930. Hij ontwikkelde al op jonge leeftijd interesse in de zakenwereld en belegde onder meer op de aandelenmarkt. Buffett begon zijn opleiding aan de Wharton School aan de Universiteit van Pennsylvania voordat hij terugkeerde naar de Universiteit van Nebraska, waar hij een bachelordiploma in bedrijfskunde behaalde. Buffett ging later naar de Columbia Business School waar hij zijn diploma economie behaalde.
Buffett begon zijn carrière als verkoper van beleggingen begin jaren vijftig maar richtte al gauw in 1956 Buffett Associates op. Minder dan tien jaar later, in 1965, had hij de leiding over Berkshire Hathaway. Een bedrijf dat hij volledig had overgenomen en toen al noteerde op de beurs.
Warren Buffett is 92 jaar oud en heeft inmiddels meer dan 114 miljard dollar bij elkaar ‘gespaard’. Enige tijd is hij hierdoor ook de rijkste man ter wereld geweest. Zijn vermogen zou meerdere malen hoger zijn als hij niks van zijn vermogen weggegeven had. Uiteindelijk wil Buffett 99% van zijn vermogen weggeven aan goede doelen. De rest gaat naar zijn (klein)kinderen.
Dat hij een van de rijkste mensen ter wereld is, is niet heel vreemd. Zijn leeftijd werkt natuurlijk erg mee. In de laatste tien jaar, dus vanaf zijn 82e, is zijn vermogen harder gegroeid in vergelijking met zijn hele leven daarvoor. De kracht van compounding is duidelijk te zien. Toen Warren Buffett werd geboren was zijn levensverwachting nog geen 70 jaar. Een groot gedeelte van zijn status heeft hij verworven doordat hij zo oud is geworden. Wil je hem kopiëren, dan moet je tenminste heel vroeg beginnen en sowieso heel oud worden.
Benjamin Graham
Benjamin Graham is de grondlegger van waardebeleggen. Zijn onderzoek was de basis van de fundamentele analyse en waardering van bedrijven en aandelen. Zijn boek, The Intelligent Investor, is erkend als ‘het werk’ op het gebied van waardebepaling. Buffett heeft meerdere malen aangegeven dat zijn beleggingsstrategie volledig is gewijzigd nadat hij dit boek heeft gelezen. Tot de dag van vandaag raadt Buffett dit boek nog steeds iedereen aan.
Benjamin Graham werd geboren in 1894 in Londen, Engeland. Toen hij nog klein was verhuisde zijn familie naar Amerika. Daar verloren zij al hun spaargeld tijdens de Bank Panic van 1907. Graham ging naar de Columbia University met een beurs en accepteerde na zijn afstuderen op Wall Street een baan bij Newburger, Henderson en Loeb. Op 25-jarige leeftijd verdiende hij al ongeveer 500.000 dollar per jaar, wat zeker voor die tijd heel erg veel geld was. Maar door de beurscrash van 1929 verloor Graham bijna al zijn geld. Daar heeft hij enkele waardevolle lessen aan overgehouden. Zijn waarnemingen na de crash inspireerden hem tot het schrijven van een onderzoeksboek met David Dodd, genaamd Security Analysis. Irving Kahn, een van de grootste Amerikaanse investeerders, droeg ook bij aan de inhoud van het boek.
Het boek Security Analysis werd voor het eerst gepubliceerd in 1934 aan het begin van de Grote Depressie, terwijl Graham docent was aan de Columbia Business School. Het boek legde de fundamentele basis voor waardebeleggen, waarbij ondergewaardeerde aandelen worden gekocht met het potentieel om in de loop van de tijd te groeien.
Volgens Benjamin Graham is waardebeleggen niets anders dan het bepalen van de intrinsieke waarde (= reële waarde) van een aandeel. Deze waarde is onafhankelijk van de marktprijs (aandelenkoers). De intrinsieke waarde stelt Graham vast door gebruik te maken van de fundamentele factoren van een bedrijf. Zoals bijvoorbeeld de activa, de winst en de dividenduitkeringen. Hiermee kan de intrinsieke waarde van een aandeel worden gevonden en worden vergeleken met de marktwaarde.
Niet geheel ontoevallig was Buffett een leerling van Graham aan de Columbia University. Na zijn afstuderen werkte Buffett voor Graham’s bedrijf, Graham-Newman Corporation, totdat Graham met pensioen ging. Buffett, leerde onder zijn mentorschap de principes van het waardebeleggen. Uiteindelijk wordt Buffet gezien als één van de meest succesvolle investeerders aller tijden. Veel van het succes heeft hij uiteindelijk te danken aan zijn leermeester Graham.
Charlie Munger
Charlie Munger is de belangrijkste zakenpartner van Warren Buffett. Eind jaren 70 is Munger als partner bij Berkshire Hathaway gekomen. Grappig genoeg zijn beide heren opgegroeid in Omaha in de Amerikaanse staat Nebraska. Om het nog gekker te maken, Munger heeft zelfs gewerkt in de winkel van de vader van Buffett. Toendertijd kende ze elkaar nog niet, Munger is 6 jaar ouder.
Jaren later hebben ze elkaar uiteindelijk ontmoet in 1959, de twee hadden direct een bijzondere klik. De vriendschap groeide uit tot een van de meest succesvolle zakenrelaties in de moderne geschiedenis. Zo heeft Munger met zijn visie mede aan de basis gestaan van het grote succes van Berkshire Hathaway. Waar Buffett bedrijven zo goedkoop mogelijk wilde kopen, ook wel bekend als de ‘cigar-butt’ strategie, ging Munger meer voor kwaliteitsbedrijven. Uiteindelijk is dat een mix geworden van kwaliteitsbedrijven voor een redelijke prijs.
Munger staat voornamelijk bekend om zijn intelligentie. Meerdere malen heeft Buffett zijn bewondering daarvoor uitgesproken. Bij Berkshire Hathaway is Buffett meer de front man maar Munger doet zeker niet minder, misschien kan hij wel gezien worden als de brains?
Berkshire Hathaway
In 1962 begon Buffett aandelen in Berkshire Hathaway op te kopen. Dit kostte hem $7,50 per aandeel. Onder leiding van Warren Buffet wordt een Berkshire Hathaway Class A aandeel vandaag de dag op ruim 472.000 dollar verhandeld. Buffett is dus niet de oprichter van het bedrijf.
Sinds Buffett het heeft overgenomen is er wel een hoop veranderd. Daarvoor was het bedrijf een textielfabrikant dat was opgericht in 1839 door Oliver Chace. In 1927 fuseerde het bedrijf met de Berkshire Cotton Manufacturing Company, om daarna door te gaan als Berkshire Fine Spinning Associates. Het verlieslijdende Hathaway Manufacturing Company werd in 1955 geïntegreerd, waardoor de onderneming haar huidige naam kreeg. Berkshire Hathaway had in die tijd vijftien fabrieken en twaalfduizend werknemers.
Nadat Buffett aandelen kocht, kreeg hij al snel een grote invloed binnen het bedrijf. Dat werd niet in dank afgenomen door de Stanton-familie, de voormalige eigenaren van Hathaway. Na twee jaar, toen duidelijk werd dat de textielindustrie stagneerde, deed Stanton een mondeling bod aan Buffett om zijn aandelen terug te kopen voor $11,50 per aandeel. Toen Buffett het bod na enkele weken in schrift kreeg aangereikt, stond $11,375 per stuk genoteerd. Later zou Buffett toegeven dat dit verschil hem zo kwaad maakte dat hij de aandelen niet verkocht maar juist het omgekeerde deed: hij kocht een meerderheidsbelang in Berkshire Hathaway en ontsloeg de directie (inclusief Stanton). Hij was eigenaar geworden van een stagnerend bedrijf.
Buffett wikkelde de activa af en deed met de vrijgekomen middelen investeringen in onder andere een paar verzekeringsmaatschappijen. Dit leidde tot de aankoop van de verzekeraar GEICO aan het einde van de jaren zeventig. De laatste textielfabriek van Berkshire sloot in 1985.
Zoals al gezegd, is Berkshire Hathaway een groot succes op de beurs. Uiteraard heeft hij het niet volledig alleen gedaan, zijn partner Charlie Munger is als partner erbij komen in 1978. Beide heren zijn al aardig op leeftijd. Er wordt al druk gespeculeerd wie deze twee straks gaan vervangen. Ted Weschler en Todd Combs staan hoog op het lijstje om straks de kar te gaan trekken. Beide heren zijn nu investment manager bij Berkshire en beheren beide meerdere miljarden. Welke bedrijven zij exact hebben gekocht is onduidelijk, het is in elk geval zeker niet alles uit de koker van Buffett zelf.
Portfolio
De portfolio van Berkshire Hathaway bestaat simpel gezegd uit twee verschillende delen: niet-beursgenoteerde bedrijven en beursgenoteerde bedrijven. Het beursgenoteerde deel is zo’n 45% en is te zien door iedereen op bijvoorbeeld Dataroma. Warren Buffett belegd voor ongeveer 300 miljard via de beurs. De grootste positie is met afstand het technologiebedrijf Apple.
Het andere grote deel bestaat voor 40% uit niet-beursgenoteerde bedrijven zoals Duracell, See's Candies, GEICO en Forest River. De andere 15% hebben ze in cash, dat is ongeveer 100 miljard.
De jaarlijkse beleggersbrieven
Elk jaar schrijft Warren Buffett een brief naar alle aandeelhouders van Berkshire Hathaway over hoe het het afgelopen jaar is gegaan. Ondertussen heeft hij al meer dan 45 ‘brieven’ geschreven waar veel wijsheden in verborgen zitten. Er wordt ook weleens gekscherend gezegd dat je beter alle brieven van Buffett kan lezen dan boeken over beleggen. Door er een aantal te lezen, kom je al snel achter de rode draad van Warren Buffett en hoe hij belegt. Onderstaande is een overzicht van alle jaren dat er een brief is uitgekomen. Op de website van Berkshire zelf kan je ze ook vinden. Let niet op het design van de website want daar is al dertig jaar niks aan gedaan.
Annual Shareholders Meeting Omaha (Nebraska)
De jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Berkshire wordt ook wel de ‘Woodstock Of Capitalism’ genoemd. Elk jaar verzamelen duizenden fanboys- en girls van over de hele wereld zich om Warren Buffett en Charlie Munger te horen spreken. Mensen staan urenlang in de rij om een goed plekje te bemachtigen en er komen jaarlijks ongeveer 40.000 beleggers op af.
Geen geld en tijd om naar Amerika te gaan? Bijna alle aandeelhoudersvergaderingen zijn ook terug te kijken via Youtube. Bijvoorbeeld de meest recente op Youtube: Berkshire Hathaway 2022 Shareholder Meeting.
De filosofie van Warren Buffett
Buffett volgt de Benjamin Graham-school van waardebeleggen. Waardebeleggers zoeken naar aandelen met prijzen die onterecht laag zijn op basis van hun intrinsieke waarde. Er is geen algemeen aanvaarde manier om de intrinsieke waarde te bepalen, maar deze wordt meestal geschat door de fundamenten van een bedrijf te analyseren.
Net als koopjesjagers zoekt de waardebelegger naar aandelen waarvan wordt aangenomen dat ze ondergewaardeerd zijn door de markt, of naar aandelen die waardevol zijn maar niet worden herkend door de meerderheid van andere kopers.
Buffett tilt deze benadering van waardebeleggen naar een ander niveau. Veel waardebeleggers ondersteunen de efficiënte markthypothese (EMH) niet. Deze theorie suggereert dat aandelen altijd tegen hun reële waarde worden verhandeld, wat het voor beleggers moeilijker maakt om ondergewaardeerde aandelen te kopen of ze tegen hoge prijzen te verkopen. Ze vertrouwen erop dat de markt uiteindelijk de voorkeur zal geven aan kwaliteitsaandelen die een tijdlang ondergewaardeerd waren.
Buffett houdt zich echter niet bezig met de complexiteit van vraag en aanbod op de aandelenmarkt. In feite houdt hij zich helemaal niet bezig met de activiteiten van de aandelenmarkt. Dit impliceert hij in zijn beroemde parafrase van een citaat van Benjamin Graham: "In the short run, the market is a voting machine but in the long run it is a weighing machine."
Hij kijkt naar elk bedrijf als geheel dus kiest hij aandelen uitsluitend op basis van hun algehele potentieel als bedrijf. Door deze aandelen aan te houden als een langetermijnspel, streeft Buffett niet naar vermogenswinst, maar naar eigendom in kwaliteitsbedrijven die buitengewoon goed in staat zijn om inkomsten te genereren. Als Buffett in een bedrijf investeert maakt het hem niet uit of de markt het uiteindelijk wel zal inzien. Hij maakt zich zorgen over hoe goed dat bedrijf als bedrijf geld kan verdienen.
Er zijn tientallen lessen die je kan leren van Buffett. Zelf heb ik er drie uitgehaald die voor mij het meeste impact hebben gemaakt. En natuurlijk geef ik daar de bijbehorende quote bij.
1. Geduld
“Beleggen is als gras zien groeien”. Iedereen heeft deze wel een keer gehoord. Alle wijsheden gaan voornamelijk over geduld hebben. Als je eenmaal een positie ingenomen hebt moet je niet handelen maar geduld hebben en jaren een positie vasthouden. Beleggen voor de lange termijn dus. Als Buffett het heeft over geduld, bedoelt hij dat ook voor het innemen van een positie. Misschien is dat nog wel belangrijker. Je wil natuurlijk niet te veel betalen. We hebben het gezien dit jaar. Zelfs de allerbeste aandelen krijgen elke paar jaar een aantrekkelijk koopmoment. Dat kan betekenen dat je een hele lange tijd aan de zijlijn moet staan.
“The biggest thing in making money is time. You don’t have to be smart, you just have to be patient.” — Warren Buffett
Het is mooi om te zien dat Buffett het nog steeds niet verleerd is. Recent heeft hij TSMC gekocht, en gebaseerd op koers en winst deed hij dat hoogstwaarschijnlijk op het goedkoopste moment van de afgelopen vijf jaar. Het is echt een super power om extreem lang op je handen te kunnen zitten en alleen toe te slaan als het zo overduidelijk goedkoop is, dat een Sheet/Excel overbodig is. Waardering is heel erg belangrijk voor Buffett. Het moet een 'strong conviction’ zijn.
Het blijft een grote uitdaging om geduld in de praktijk toe te passen omdat het zo lastig meetbaar is. Als je iets moet doen, kan je direct je vooruitgang meten. Dat werkt weer motiverend om door te gaan. Ik ga hier wel werk van maken, of juist helemaal niet. ^^
2. Value vs Price
Wat ik mij steeds meer begin te realiseren is dat een extreem goed bedrijf niet altijd een goede belegging hoeft te zijn. In 2020 en 2021 leek dat natuurlijk anders. We hebben dit jaar gezien dat zelfs de beste bedrijven flink kunnen dalen. Zoals hierboven al werd verteld is geduld de schoonste zaak. Wie had ooit gedacht eind vorig jaar dat ASML nog onder de 400 euro zou komen en Adyen onder de 1.200 euro. Het is toch gebeurd.
“Price is what you pay; value is what you get.” — Warren Buffett
Buffett maakt een goed onderscheid tussen de prijs en het bedrijf. Je kan prijs en waarde ook wel zien als twee kanten van dezelfde medaille. Als consument heb je al ervaring met dit principe. Je wil altijd dat het meer waarde oplevert dan dat het je kost. De waarde kan bijvoorbeeld zitten in het besparen van tijd, geld of energie. Of juist in het creëren daarvan. Het maakt eigenlijk niet uit zolang je maar voldoende waarde eruit haalt, in elk geval meer dan waarvoor je het hebt gekocht.
In de beleggingswereld leeft de gedachten dat zolang je kwaliteitsbedrijven koopt en die lang genoeg vasthoudt, je een goed rendement maakt. Ik heb daar steeds meer mijn twijfels over, de prijs die je betaalt is een belangrijkere component voor je rendement dan de kwaliteit.
3. Compounding
Het rente-op-rente effect behoeft natuurlijk geen uitleg meer. Als iemand het succesvol toepast, is het Buffett wel. Op de eerste plaats omdat hij zijn levensverwachting met ruim 20 jaar weet te overstijgen en in die periode ook nog heeft kunnen werken. De meeste mensen gaan hun vermogen opeten rond hun 65e of 70e levensjaar. Vanaf een leeftijd van 82 jaar heeft Buffett zijn vermogen nog zien verdubbelen. Als je hem wil kopiëren moet je dus vroeg beginnen en heel oud worden.
“Rule no. 1: Never lose money. Rule no. 2: Never forget rule number 1.” — Warren Buffett
Natuurlijk heb je dat niet volledig in de hand, werken is ook niet alles en met je gezondheid moet je wat geluk hebben. Wat je wel goed kan doen is je verlies zoveel mogelijk beperken. Dat heb ik het afgelopen jaar wel geleerd. Een verlies doet zoveel meer pijn omdat het dubbel zo lastig is om het goed te maken.
Om dit nog meer kracht bij te zetten, kan ik Just Eat als voorbeeld gebruiken. Op de eerste handelsdag van dit jaar werd het aandeel genoteerd voor 50 euro. In oktober was het dieptepunt iets minder dan 13 euro. Nu staat er 21 euro op het bord. Dat betekent een YTD verlies van bijna 60%. Vanaf de bodem in oktober is het aandeel alweer met ruim 65% gestegen. Als het verlies goed gemaakt moet worden, vanaf de bodem, moet het aandeel met 284% stijgen. Vanaf de huidige koers (21 euro) met 138%. Samengevat: om 58% verlies goed te maken moet het aandeel met 138% stijgen.
Bonus: Reputatie
Het lijkt haast onmogelijk om een lange tijd in de financiële sector actief te zijn en er uiteindelijk niet een potje van te maken. Het is Warren Buffett toch aardig gelukt en je kan niet zeggen dat hij pas net komt kijken. Het zou niet bijzonder moeten zijn maar dat is het (helaas) toch, iemand die al meer dan 70 jaar zaken doet en nog steeds niks op zijn kerfstok heeft.
“It takes 20 years to build a reputation and five minutes to ruin it. If you think about that, you’ll do things differently.” — Warren Buffett
Uiteindelijk heeft zijn reputatie hem ook ruimschoots terugbetaald. Na een aanzienlijk schandaal eind jaren tachtig kon hij vanwege zijn uitstekende reputatie de bank "Salomon Brothers" redden. De Amerikaanse regering zou Solomon Brothers niet steunen omdat deze bank de regels voor de handel in staatsobligaties had overtreden. Voor een salaris van 1 dollar nam Warren Buffett de positie van voorzitter en CEO op zich en loste hij de vertrouwenskwestie op.
Tijdens het schandaal moest Warren Buffett een ‘getuigenis’ afleggen voor de members of Congress en daarin zei hij de volgende legendarische woorden: “Lose money for the firm, and I will be understanding; lose a shred of reputation for the firm, and I will be ruthless.”. Dit moment in september 1991, was het moment dat Amerika kennismaakte met de heer Buffett.
Dit is niet zozeer een directe beleggersles maar meer een levensles. Mocht je ooit met niks overblijven, dan heb je altijd nog je reputatie. In combinatie met je ervaring ben je in no time weer waar je wil zijn. Zorg dat niemand dat van je kan afpakken.
Meer over Warren Buffett
Een man die al meer dan tachtig jaar belegt is natuurlijk niet samen te vatten in een klein uurtje. Als je de ambitie hebt om een betere belegger te worden, is het zeker de moeite waard om meer over hem te leren. Tegenwoordig kan dat in allerlei vormen. Daarom een kort overzicht van content over Warren Buffett in audio-, video- en tekstvorm.
Podcasts
Zelf ben ik een groot fan van podcasts. Het kan ook niet anders dan dat ik veel over Buffett heb geleerd via andere shows. Een paar heb ik al eerder getipt, allemaal zijn ze zeker de moeite waard om te luisteren.
- Berkshire Hathaway Part 1/3 door Acquired.
- Warren Buffett’s Biggest Bet door Business Movers.
- How Warren Buffett Became The Greatest Investor To Ever Live door We Study Billionaires.
- The Secret Sauce of Warren Buffett door Secret Sauce.
- Warren Buffett on Building Wealth & Avoiding Charlatans door The Ramsey Show.
Video’s
Youtube staat helemaal vol met stukjes van Buffett. Helemaal van de afgelopen twintig jaar is veel materiaal te vinden. Een paar interessante video’s waarvan de kans groot is dat je ze nog niet gezien hebt.
- Warren Buffett Documentary in de serie Game Changers gemaakt door Bloomberg.
- Interview with Ted Weschler, Todd Combs and Warren Buffett bij CNBC.
- Charlie Munger's advice on investing and life choices that make a person wealthy bij Yahoo.
Boeken
Er zijn zoveel boeken over deze man geschreven. Onderstaande zijn een paar bekende en naar het Nederlands vertaalde versies.
- De intelligente belegger door Benjamin Graham.
- Leer beleggen als Warren Buffett door Hendrik Oude Nijhuis.
- The Snowball door Alice Shroeder.
- Buffettology door Mary Buffett.
- Buffett door Roger Lowenstein.
- Warren Buffett's Ground Rules door Jeremy Miller.
Portfolio
Transactie: Nee
Portfolio waarde: € 247.800
Volgende week gaan we het hebben over 'Regelgeving vanuit Europa (met Patrick Pearson)'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.
Word Vriend
Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €6,25 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com
Pim's portfolio
► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen
JB updates op Instagram
► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen