Het woord compounder is natuurlijk een afgeleide van compound interest. Dat kennen we ondertussen wel. Hetzelfde principe zit verwerkt in deze vorm van beleggen. Als je belegt in compounders, hebben we het over kwaliteitsbedrijven die erin slagen hun vrije kasstroom exponentieel te laten groeien. Dat betekent dus constant alles wat verdiend wordt, weer herinvesteren in de organisatie. Hierdoor gaat de vrije kasstroom omhoog, wat je het jaar daarop weer volledig kan investeren. Er moeten dan uiteraard wel voldoende kansen zijn.
Als je je huiswerk hebt gedaan en je mening over het bedrijf juist was, kun je het bedrijf voor je laten werken en compounden. Met andere woorden: kwaliteitsbeleggen is een van de weinige beleggingsmethoden waarbij je een buy-and-hold strategie kan gebruiken. Als je in een waardeaandeel belegt, koop je een bedrijf dat ondergewaardeerd is. Dat betekent dat je het moet verkopen wanneer de aandelenkoers van het bedrijf evolueert naar hun intrinsieke waarde (berekend door jezelf). Zodra gebeurd is, start het proces opnieuw op en zou je een ander ondergewaardeerd bedrijf moeten kunnen vinden. Dit is in contrast met beleggen in compounders want wanneer je een geweldig bedrijf tegen een eerlijke prijs kunt kopen, moet je het aandeel nooit verkopen.
116. Lessen van goeroes | € 256.600In de aflevering ‘Lessen van goeroes’ gaan we langs veel grote beleggers aan de hand van het boek “Richer, Wiser Happier” van William Green. Stuk voor stuk beleggen alle grote beleggers in compounders. Al zijn ze daar niet allemaal mee gestart. Vaak was het startpunt waardebeleggen. Als fondsmanager is je leven een stuk aangenamer als je eenmaal een portfolio hebt met compounders. Als je snapt wat de karakteristieken van deze aandelen zijn, snap je ook beter wat alle quotes betekenen van de grote beleggers.
“Over the years, I have evolved as a value investor and have eventually realised that the best investments are companies we call ‘compounders’.”
Eenvoudig is het niet! Sterker nog, wetenschappelijk is het zelfs lastig te onderbouwen. De onderzoeken die dit geprobeerd hebben door bijvoorbeeld naar MOATs (volgens Morningstar) te kijken, hebben geen significante outperformance gevonden. Aandelen vinden van bedrijven die, ondanks de economische cycli, jaren opeenvolgend winst blijven maken en groeien: dat is misschien wel de grootste uitdaging voor elke belegger. Heb je ze eenmaal gevonden? Dan hoef je niks meer te doen.
Over het algemeen worden compounders als volgt omschreven: “Echte compounders geven niets aan de aandeelhouder. Ze houden de centen bij en maken er nog meer centen van. Deze bedrijven herinvesteren alle vrije kasstroom in het bedrijf zelf. Ze herinvesteren in groei. Op die manier blijft de verworven cash in het bedrijf en vloeit het niet weg. Ze verhogen het kapitaal van het bedrijf met het nieuw verworven kapitaal. Ze stellen samen, ze compounden.”
Compounders hebben de volgende karakteristieken:
- Hoge Return On Invested Capital (ROIC);
- Goed en eerlijk management;
- Uitstekende herinversteringsmogelijkheden;
- Aantrekkelijke (of op z’n minst goede) prijs;
Uiteraard kan de lijst ook aangevuld worden met een lage tot geen cycliciteit in de omzet, lage kapitaalintensiteit, hoge winstgevendheid en natuurlijk een competitief voordeel.
“The three areas of analysis – business, management, and reinvestment – are the key components of what we call our ‘three-legged stool.’ When we find a business that satisfies all three of our requirements, we refer to it as a ‘compounding machine,’ and we seek to purchase shares at a modest valuation.” — Chuck Akre
Een strakke definite is er niet. Aan de hand van het model van belegger Chuck Akre, gaan we het doornemen. Akre heeft dit model zelf ontwikkeld en noemt het de ‘three-legged stool’.
1. Business
Veel onderdelen van een goed bedrijf hebben we al een keer eerder besproken in deze podcast, denk aan het verdienmodel, competitief voordeel en een sterke balans. Eigenlijk geldt dit voor bijna elke vorm van beleggen.
Hoge ROIC
Als we het hebben over compounders zoomen we specifiek in op het rendement op geïnvesteerd kapitaal. In het Engels ook wel Return On Invested Capital (ROIC). Dat is het rendement op het geld dat het bedrijf investeert in haar eigen onderneming. En als we een compounder zoeken willen we het liefst dat de volledige vrije kasstroom opnieuw in de organisatie geïnvesteerd kan worden. Naarmate het bedrijf groeit zal dit afnemen waardoor het ook het compounder karakter kwijt raakt. Overnames behoren overigens ook tot de opties.
“The ideal business is one that earns very high returns on capital and that keeps using lots of capital at those high returns. That becomes a compounding machine.” — Warren Buffett
De mate waarin de onderneming in staat is zowel de winst als het rendement op geïnvesteerd kapitaal te laten groeien in verhouding tot de kostenvoet van kapitaal, noemen we in het Engels de weighted average cost of capital (WACC). De kosten van kapitaal moet altijd lager zijn dan het rendement dat behaald wordt als het geïnvesteerd wordt. Lukt dat niet, dan heb je ten eerste niet te maken met een sterk bedrijf en kan het geld beter direct via dividend naar aandeelhouders gaan. Je wil niet dat een bedrijf 6% betaalt om kapitaal aan te trekken en daarmee maar 4% rendement maakt als het in de organisatie geïnvesteerd wordt.
Bovenstaande afbeelding legt het concept goed uit. Herinvesteren tegen een hoog rendement over een lange periode is belangrijker dan een aandeel in eerste instantie kopen tegen een schijnbaar goedkope prijs. Ondanks de multiple expansie van de cigar butt en de multiple compressie van de compounder, komen de resultaten niet in de buurt. Bovendien zouden belastingplichtige beleggers het nog slechter doen met de cigar butt dan wat wordt aangetoond vanwege dividendbelasting.
Een hoge ROIC is leuk maar je moet natuurlijk wel voldoende mogelijkheden hebben om te kunnen investeren. Als die er niet zijn, dan gaat vanzelf de ROIC naar beneden of moet al het geld direct naar aandeelhouders worden gestuurd in de vorm van dividend of share buybacks. Bij deel drie gaan we daar verder op in.
“If the return on invested capital is too low, then the company needs to invest a lot to grow the business.”
2. Management
Als je een geweldig bedrijf hebt gevonden, moet je kijken naar de integriteit van het management. Hebben ze skin in the game? Staan de belangen van jou als aandeelhouder en het management op één lijn? Je wil beleggen in bedrijven waar het management zich richt op waardecreatie op de lange termijn.
Een langetermijnfocus van het management is dus belangrijk. Laten ze hun beleid te veel leiden om bij de kwartaalcijfers goed voor de dag te komen of niet? Als je eenmaal een compounder in je portfolio hebt, wil je die niet meer kwijt. Het is daardoor belangrijk dat het management keuzes maakt waarvan iedereen over 3 tot 5 jaar de vruchten van gaat plukken.
Wat goed management is, hebben we vaker besproken. Voor nu hou ik het kort zodat er meer aandacht overblijft voor de andere twee delen. Zie ook onderstaande aflevering voor meer over goed management.
62. 2/4 Fundamentele analyse: Competitief voordeel en management (met Dennis Emmelkamp) | € 235.4003. Reinvestment
De herinvesteringsmogelijkheden in bedrijven zijn nog vaak onderbelicht bij beleggers. Uiteindelijk neemt iedereen het wel indirect mee door de groei in te schatten. Het zou nog beter zijn als je als belegger bewust nadenkt over wat de herinvesteringsmogelijkheden zijn. En dan helemaal voor de lange termijn. Een combinatie van een hoge ROIC en langdurige investeringsmogelijkheden is goud voor elke belegger.
“Compounders are companies that can deliver sustainable and long-term growth.”
Bij compounders kijk je of het bedrijf organisch groeit. Het hoeft niet hard te zijn maar het moet wel groeien. Je wil namelijk beleggen in bedrijven die veel van hun vrije kasstroom kunnen herinvesteren om toekomstige groei te realiseren. Dit soort bedrijven kunnen hun vrije kasstroom per aandeel exponentieel laten groeien. De ROIIC, ook wel de Return on Incremental Invested Capital, is een geweldige maatstaf om te kijken naar de herinvesteringsmogelijkheden.
Zijn er niet voldoende kansen om de vrije kasstroom te herinvesteren, dan kan er altijd gekeken worden naar overnames. Deze gaan niet altijd goed, dus wees daarom kritisch.
Onderstaande afbeelding laat goed zien waar het management mentaal en qua kapitaal al mee bezig moet zijn. De aandacht moet altijd verdeeld worden over het heden, de komende jaren en over tien jaar. Alleen dan kan het een echte compounder worden.
Het zal je niet verbazen dat deze bedrijven over het algemeen erg gewild zijn. Wanneer je een geweldig bedrijf hebt gevonden met een integer management en veel herinvesteringsmogelijkheden, heb je een (potentiële) compounding-machine gevonden. Deze bedrijven zijn vrij zeldzaam aangezien slechts een paar bedrijven in de hele wereld aan alle drie de criteria voldoen. Hierdoor verkoopt niemand, waardoor beleggers al snel bereid zijn om meer te betalen. Betaal nooit te veel, een eerlijke prijs is ook prima.
“The highest quality companies often have a hefty valuation attached to them.”
Voorbeeld bedrijven
De lijst met compounders is vrij lang. Realiseer je goed dat als een aandeel als compounder wordt gedefinieerd, het vaak al op zijn ‘retour’ is. De massa plakt er graag een label compounder op als de koers dat voor een lange periode heeft laten zien. Als belegger moet je je dan direct afvragen of er nog steeds voldoende herinvesteringsmogelijkheden zijn. En of het bedrijf nog wel een minimale omzetgroei van 7% heeft.
De lijst is niet in detail gecontroleerd. Het kan zijn dat het niet meer de definitie compounder mag hebben maar stuk voor stuk hebben ze wel allemaal een sterke moat. Moody's, Constellation Software, Domino’s Pizza, Microsoft, Amazon, Google, Apple, Pool Corporation, Johnson & Johnson, Idexx Laboratories, Visa, Mastercard, Nike, Pepsi, Starbucks, Costco, Home Depot, Estée Lauder Companies, Autodesk en nog veel meer!
Europese aandelen
De meeste komen natuurlijk uit Amerika en zijn voornamelijk op technologie gefocust. Maar ook in Europa kennen we voldoende compounders. Denk aan L’Oréal, Givaudan, LVMH, Ferrari, ASML, Hermès, Lindt & Sprüngli, Nestlé, Novo Nordisk, Teleperformance, Sartorius, Remy Cointreau, Pernod Ricard, Robertet en nog veel meer.
Als we helemaal dichtbij huis blijven durf ik Alfen en Adyen ook wel te bestempelen als compounders. Wolters Kluwer is er ook altijd een geweest maar de laatste jaren is de omzet nauwelijks gegroeid en dat is toch wel een voorwaarde om compounder te zijn.
Denken als een eigenaar
Als je een aandeel koopt in een onderneming, word je voor een klein deel mede-eigenaar. Er wordt daarom ook vaak gezegd dat je aandelen moet kopen alsof je het hele bedrijf koopt. De meeste beleggers gaan in en uit een aandeel. Helemaal als je aan waardebeleggen doet. Het moment dat het jouw fair value bereikt, stap je uit. Het is dan wel erg lastig om te denken als een eigenaar.
Mohnish Pabrai vindt het bijvoorbeeld onbegrijpelijk dat geen enkele fondsmanager 30 jaar lang in Walmart heeft belegd. De meeste hebben een kort ritje gemaakt en zijn weer uitgestapt. Ondernemers zijn anders, die blijven heel erg bij hetzelfde bedrijf. Daardoor zijn de rijkste mensen ook ondernemers.
Voor mij voelt deze vorm van beleggen het meest natuurlijk. Snel geld bestaat niet en in de ondernemerswereld moet je denken in decennia en niet in kwartalen of jaren. Een aandeel heel lang vasthouden klopt naar mijn gevoel meer met de werkelijkheid.
Het is sowieso lastig om beleggen te ‘degraderen’ tot bepaalde strategieën. Je kunt met elke strategie outperformen. Gebruik daarom ook een specifieke strategie als richting. Hiermee verklein je ook direct je beleggingsuniversum. Binnenkort gaan we een aflevering maken waarbij we in vogelvlucht door alle mogelijke strategieën heen gaan en wat de voor- en nadelen zijn.
Beschermt Flow Traders tegen een crash?
Mees heeft op ons Youtube kanaal weer een nieuwe video gepubliceerd. Deze week gaat het over Flow Traders. Hij gaat in op de volgende vraag: is Flow Traders een goede hedge? Hierbij wordt besproken in hoeverre marketmakers een bescherming kunnen bieden voor het dalen van aandelenmarkten.
Aan de hand van verschillende scenario's wordt uitgelegd hoe het kan dat Flow Traders niet per se goed zal presteren zodra de indices dalen. Verder wordt er aandacht besteed aan topics die verbonden zijn met het bedrijfsmodel van marketmakers zoals: handelsvolume, handelsinkomsten, volatiliteit en de 'spread'.
Portfolio
Transactie: Nee
Portfolio waarde: € 233.800
Podcast toppers van Wondery
Business Movers
Business Movers kent ondertussen al 18 seizoenen met in elk seizoen ongeveer 5 afleveringen. Het is mij een raadsel waarom ik deze podcast nog niet eerder kende. In een korte periode heb ik nog lang niet alles kunnen luisteren. Ik ben begonnen met de mini-serie over Steve Jobs en Microsoft (Satya Nadella). De afleveringen over Steve Jobs zijn voornamelijk leuk om te luisteren omdat ik een fan ben. Vanuit beleggersperspectief is die van Microsoft erg interessant. Het gaat voornamelijk in op de overgang naar de cloud. Satya Nadella, de huidige CEO is daar heel bepalend in geweest. Sindsdien is het aandeel omhoog geschoten. Wat ikzelf erg opvallend vond aan Satya Nadella, is zijn leiderschapsstijl. Die heeft een grote cultuurverandering teweeg gebracht.
Andere bedrijven die ook behandeld worden in de podcast zijn: Walt Disney, Coca-Cola, Uber, General Motors, Marvel, Lehman Brothers, Starbucks, MySpace, George Lucas (Star Wars), Warren Buffett, HP en Rockefeller. De podcast is geproduceerd door Wondery.
Hierbij wil ik direct Soufyan bedanken voor de tip. Hij is een vaste luisteraar van Jong Beleggen en heeft met mij deze topper gedeeld.
Secret Sauce
Een andere podcast, ook uit de stal van Wondery, is Secret Sauce. Co-hosts Samuel Donner en John Frye nemen je mee naar het onderliggende succes. Ze proberen bijvoorbeeld te ontleden waarom Apple zo succesvol is geworden met de iMac, iPod en iPhone. Dit doen ze vanuit het perspectief van hoofddesigner Jony Ive. Als Apple fan vond ik het erg interessant om te luisteren. Het laat mooi horen hoe complex hardware en software samen zijn maar als het het lukt, je er iets mee kan creëren dat tien keer beter is dan de concurrentie.
Andere bedrijven die ook behandeld worden in de podcast zijn: Airbnb, The NBA Bubble en Warren Buffett. Net als bij Business Movers wordt hier ook Warren Buffett behandeld. Elke keer leer je toch weer iets nieuws over deze man.
Volgende week gaan we het hebben over 'Overzicht van alle beleggingsstrategieën en -filosofieën'. Rest ons nog een ding: Investeer in je kennis! En beleg met beleid.
Word Vriend
Vind je het leuk om ons te steunen als onafhankelijke podcast, gebruik te maken en mee te denken met de Portfolio Dividend Tracker? Voor €6,25 per maand krijg je toegang. Zeven dagen gratis proberen!
► Doe mee met Jong Beleggen: PortfolioDividendTracker.com
Pim's portfolio
► Bekijk mijn volledige aandelen portfolio: Portfoliodividendtracker.com/jongbeleggen
JB updates op Instagram
► @JongBeleggen op Instagram: Instagram.com/jongbeleggen